Portu: Podílové fondy jsou dnes již přežité

2412
Radim_Krejci
Generální ředitel a zakladatel online investiční platformy Portu Radim Krejčí. / Foto: Portu

Minulý měsíc to bylo přesně rok, kdy WOOD & Company spustila investiční portál Portu. De facto investování přes telefon, kde investor platí za správu procento ročně a investuje do takzvaných indexových fondů [ETF].

Portu je IT aplikace, jejímž prostřednictvím si lze nechat složit pasivní portfolio, ale i portfolio s možností výběru ETF fondů. Jedná se o další z takzvaných FinTech [Financial Technology] společností, kterých v poslední době přibývá. FinTag.cz přináší rozhovor s jejím ředitelem Radimem Krejčím.

Co přinášejí moderní technologie do financí? Do investování ve vašem případě?  

Zefektivnění všech procesů. Odstranění zbytečných distribučních článků a tím zvýšení výnosů. A to se týká investování. O technologiích ale můžeme mluvit i v jiných souvislostech. Například v oblasti intraday tradingu, Forexu, je to rychlost, kterou do něj technologie přinášejí.

A co se týče dlouhodobého investování?

Co se týče dlouhodobého a smysluplného investování, tam je to jednoznačně zefektivnění procesů. Možná časem, už to ve firmě trochu testujeme, přijde umělá inteligence, která nahradí i ten strategický lidský článek.

Jak to funguje?

To funguje na bázi, že stratég vymyslí nějakou strategii, algoritmy a technologie ji využijí k dalšímu zefektivnění. Tomu bych dával takových pět, deset let, myslím, než přijde umělá inteligence a investování bude navrhovat ještě lépe.

U investování lidé znají hlavně podílové fondy. Někteří si ho spojí i s penzijními fondy se státním příspěvkem. Jak lidé reagují na investování po telefonu?

Portu jsme spustili před rokem. Rok jsme tedy měli na testování, jak nás trh vnímá. Je to velmi obtížné… Samozřejmě mileniálové a mladší generace k tomu mají jiný vztah. Všechno chtějí dělat on-line. Nechtějí chodit na pobočky a k poradcům. A nechtějí si kupovat fondy. A dělají dobře, protože podle mě jsou ty fondy nesmysl.

Je zbytečné chodit do banky

Jaká jsou vaše zjištění po roce testování trhu?

Je obrovský problém se prosadit. Ještě k tomu s malým marketingem. Ten teprve teď začínáme řešit. Jde o to, jak oslovit střední generaci lidí, kteří mají peníze, potřebovali by investovat, ale pro fondy raději chodí právě do těch bank, anebo se nechají zviklat finančním poradcem. Oslovovat tuto skupinu online cestou je, musím říci, velmi obtížné.

Potvrzujete tedy to, že přimět lidi k investování je obecně obtížné?

Ano, problém je v tom přimět lidi k investování. Tam je ta přidaná hodnota těch poradců asi velká. Zvlášť, když ten poradce řeší peníze lidí komplexně. To znamená, že jim třeba vyjedná lepší sazbu na hypotéku. To samozřejmě chápu. Na druhé straně ale tu investiční složku těch vašich peněz vůbec nemusí řešit, protože ji nerozumí. Na to stačí aplikace v telefonu, která vám navrhne portfolio na míru.

V čem spočívá hlavní výhoda IT řešení?

Naprosto jednoduše – odpadá ten zbytečný článek. A já to řeknu úplně natvrdo. Je naprosto zbytečné chodit do banky a ptát se tam, do jakého podílového fondu mám investovat. Co vám ta banka asi řekne. Investujte do našeho fondu. [Více než 90 % uzavřených smluv s podílovým fondem lidé uzavřou přes svou banku, pozn. red.] A za druhé vám řekne, také nám zaplatíte 3% vstupní poplatek. Pokud vám ho tedy náhodou neodpustíme po nějakou dobu. Ale hlavně tu investici tam musíte mít několik let a pokud ji vyberete dříve, tak budete daňově penalizován. [Takzvaný časový test, tedy doba, po níž není výnos u podílových fondů zdaněn, jsou tři roky. Naopak u penzijních fondů je výnos vždy zdaněn., pozn. red.] To všechno je pro mě obrovský nesmysl.

Časový test, kdy lze vybrat peníze z fondu, aniž by byl zdaněn výnos, jsou tři roky… U vás se poplatky neplatí?

U nás je obrovská výhoda, že nemusíte platit tři procenta, nic si nepředplácíte. Máte flexibilitu. Všechno, co tam vidíte, vidíte on-line. Je to naprosto transparentní. Vy víte, co se na tom Portu děje. Vidíte všechno. A vidíte, kolik jsou naše poplatky. To znamená, že jsou v řádu desítek korun. Když investujete třeba deset, dvacet tisíc korun, tak jsou to prostě desetikoruny. Oproti fondům je toto naprosto neskutečné.

Jaké jsou další rozdíly?

Navíc, když už se bavíme o podílových fondech, tak vy vůbec nevíte, co ten fond dělá, kdo ho řídí. Vy dáváte peníze někomu, koho vůbec neznáte. A on vám má aktivně řídit vaše portfolio. U nás vidíte všechno, co tam máte. Kolik máte akciovou složku, dluhopisovou složku a jak jsou řízeny. To je velký rozdíl.

Do čeho se u vás investuje?

Na Portu investujeme primárně prostřednictvím takzvaných ETF fondů. To jsou poměrně nové instrumenty. V roce 2008 se začaly více prosazovat v USA. Jsou to pasivní fondy, které kopírují indexy vybraných trhů. To znamená, že investujete třeba do celého indexu S&P 500. To je celý americký akciový trh. Máte dluhopisový ETF fond. Můžete si koupit ETF na zlato. Nemusíte si kupovat nějaký zlatý svitek a platit 5 procent za nějakou údržbu, trezor a podobně. Vám stačí ETF na zlato. Je to naprosto moderní instrument. Obrovská přidaná hodnota je, že je nízkonákladový. Neukrajuje vám z toho ideálního výnosu na tom aktivu.

Aktivní výběr pasivních nástrojů

Lze u vás aktivně zasahovat do skladby portfolia?

Teď máme na Portu dvě základní služby. Ta první služba je taková, že se nemusíte o nic starat. Jenom sledujete, jak my v čase rebalancujeme vaše portfolio. Jak hýbeme s těmi jednotlivými aktivy, složkami, a dokonce i konkrétními instrumenty. Anebo to chcete mít více pod kontrolou, pak tam máme produkt, který se jmenuje Portu strategie. V něm si můžete vybrat mezi ETF fondy, které jsme dali do nabídky my. To znamená, že si o nich myslíme, že jsou dostatečně likvidní, kvalitní a dáváme je investorovi k dispozici. Ale to je už pro zkušenější investory.

Jak to funguje v praxi?

Sám investor si řekne, já chci mít v portfoliu 20 % amerických akcií, chci tam 30 ETFek na zlato, 25 % akcií automobilového sektoru. A chci tam mít tolik a tolik procent dluhopisů. V tomto smyslu je ta jeho správa aktivní. Naše správa je pak taková, že rebalancujeme jeho portfolio na základě daných kritérií. Ale je třeba také říci, že ETF nejsou ze své podstaty aktivní investiční nástroj, jsou pasivní. Tedy je to vlastně aktivní výběr pasivního investování. Aplikace investorovi přitom dává přehled o vývoji portfolia. Nemusíte na ni chodit každou minutu, hodinu, ale třeba jen jednou denně, týdně… Jak budete chtít. Není v tom problém. Prostě, když si to budete chtít zkontrolovat, tak jste online a zkontrolujete si to.

Pro případné zájemce – jak lze ideálně začít s investováním prostřednictvím těchto moderních aplikací?

Zase si přihřeji svoji polívčičku. Nic jiného ani nemůžu, protože jiná taková platforma, jako je Portu, u nás není. To znamená, já bych prostě ty fondy prodal. Pokud to jde. Pokud v nich člověk není nějak vázán. A šel bych do Portu, protože my uděláme to samé a výrazně levněji.

Jak moc levněji?

No…, řekněme, že máte akciový fond, typicky fond u spořky, dluhopisový fond, fond peněžního trhu… To samé, na základě vašeho investičního profilu a dotazníku, vám namícháme i my. A to tak, abyste nemusel chodit do bank a kupovat si tam ty drahé fondy, které jsou podle mě přežité.

Když byste měl porovnat náklady na fond a na investování u vás. Jak by z toho porovnání vyšel investor dejme tomu s volnými sto tisíci korunami?

Jde o to, jakou cestou k tomu fondu přijdete. Zda si do něj zajdete sami, nebo k němu přijdete přes poradce. Ale moje zkušenost je taková, že v průměru zaplatíte tři procenta na poplatcích, teď tu transparenci regulace trochu mění, ale dříve to bylo, že jste dávali do fondu pravidelné úložky a po roce jste zjistili, že tam nic nemáte, protože to šlo všechno té distribuční síti. Takže tři procenta ztratíte hned na začátku, ty vám vezmou jako vstupní poplatek, a potom platíte dvě a půl procenta ročně za správu. Podle toho, jaký je to typ fondu. Akciové fondy mají ten poplatek často ještě vyšší.

[Pozn. red.: Vstupní poplatky jsou ve fondech vysoké z toho důvodu, že jsou počítány z cílové částky, nikoli z vložených peněz. Zároveň se odečítají z investovaných peněz jako první.]

Hra s bankami

Zmínil jste, že na trhu prozatím nemáte konkurenci? Není to zvláštní?

Konkurenci zatím nemáme, ale víme, že všechny banky na vývoji obdobné aplikace, jakou máme my, pracují a spustí ji ve chvíli, kdy nabydou dojmu, že to jinak nejde. To proto, že když by ji spustily teď, tak si pod sebou podříznou tu výnosovou větev, na které sedí.

Jste si jistý?

S bankami i distributory dokonce o těchto věcech jednáme. Mají o to zájem. Prozatím ale nejsme úplně schopní najít pro ně stejně výhodný model, jaký mají teď. To znamená, aby si zachovaly výnosy z produktů, které dnes prodávají. Na druhé straně, ve chvíli, kdy uděláme nějakou dohodu o spolupráci s bankou, která se nebojí a vsadí na budoucnost, tak to bude zlomový okamžik. Banky samozřejmě vědí, že to jednou přijde. Že systém fondů je do budoucna neudržitelný.

Opusťme fondy. Co se vám líbí z nových technologií ve financích?

Super je samozřejmě Revolut. Velké možnosti otevírá direktiva PSD2 [Více: Přiblíží PSD2 české bankovní služby k USA nebo UK?] a open banking obecně. Technologické propojení na banky se nám líbí. Aby člověk viděl své investiční peníze a svůj běžný účet na jednom místě, to jsou prostě super věci. To je něco, co velice zjednodušuje klientovi život. I my se díváme, jak do naší aplikace dostat platby, směnu měn, běžný účet. Aby finance byly všechny integrovány na jednom místě. To vše je samozřejmě skvělý revoluční směr, v němž je naší specialitou to investování.

Vývoj aplikace

Jak jste svou aplikaci vyvíjeli?

Část technologie s námi vyvinula externí firma. Jmenuje se Bohemian studio. A zhruba před rokem jsme si celou tu technologii kompletně převzali. A nyní ji vyvíjíme in-house v rámci WOOD & Company týmu, přičemž Portu gallery jsme si vyvinuli kompletně sami. Ze začátku jsme to brali velice startupově. Respektive startup Portu ve firmě, ale která už má nějakou strategii a dlouhodobě se zabývá investováním na finančních trzích. Ale je fakt, že s tím rozjezdem nám pomáhaly externí firmy. Dnes vidíme výhody mít celou věc in-house. Programujeme samostatně a velice agilně. A takto je to fajn.

Na trhu jste rok. Kolik máte klientů? Jak jste na tom z hlediska zhodnocení?

Máme cca pět tisíc klientů. Ostrý provoz našeho řešení byl spuštěn v srpnu 2018. Máme tedy pouze roční historii, ale ty výnosy jsme schopni modelovat i zpětně. V tom není problém. Zhodnocení toho rizikového portfolia, myslím, je nad deset procent. Na druhé straně, co si budeme povídat, trhy poslední roky jenom rostly. Všechno rostlo po odeznění krize z roku 2008. Snad jen kromě zlata, které jde nahoru pro změnu zase letos, zatímco trhy kolísají. Ale v zásadě máme lepší zhodnocení než podílové fondy, které se vezly na stejné růstové vlně jako my.

10% zhodnocení. To jste o tolik lepší?

A není to o tom, že bychom byli o tolik lepší, ale protože jsme nízkonákladoví. Investorům z výnosu neužíráme tolik, co jim seberou fondy.

Přemýšlíme o porcelánu

Nově spouštíte i alternativní investice? Do čeho budete investovat?

Budou to zejména sběratelské vozy, housle, tedy hudební nástroje, a pak jsme asi nejblíže obrazům. Českému výtvarnému umění. Nicméně časem přemýšlíme o oblasti hodinek, kde máme určité znalosti a zkušenosti. Přemýšlíme o porcelánu, archivních vínech a podobně.

Na trhu se objevují platformy na investování do realit? Nabízíte i ty?

Našim cílem je mít na Portu komplexní nabídku investic. To znamená i investice do realit, realitních fondů. Ale i korporátní a státní dluhopisy. Tentokrát už ne prostřednictvím ETF, ale napřímo. To znamená investování s fixním výnosem. Přemýšlíme i o investicích do půdy. Chceme obsáhnout celý ten svět investic, do kterého by mohl ten individuální investor vložit své prostředky.

Investování na stáří

Hlavním argumentem, proč investovat, je zajistit se finančně na stáří. A nebo si alespoň přilepšit ke státní penzi? Přesněji řečeno dorovnat ji… Lze i tady využít investování po telefonu?

Co se týče rizikovosti investice, je docela stejně riziková jako podílové fondy, jako penzijní připojištění. Samozřejmě za předpokladu, že je portfolio správně poskládáno. Což ale na tom dlouhodobém horizontu není zase až takový problém. To znamená, že i Portu nabízí portfolio, jež má parametry klasického penzijního připojištění. Rozdíl je tu ale zásadní. Naším prostřednictvím neprochází státní příspěvek, daňové zvýhodnění, jako prochází u penzijních fondů.

To nejste jediní…

Ale i zde se možná blýská na lepší časy, protože se uvažuje tom, že si člověk bude moci sám ovládat svůj důchodový účet. Nebude záležet na tom, jestli u penzijní společnosti, Portu, nebo si na něj sám bude kupovat akcie. Důležité bude, že na jeho účtu, ať už bude kdekoli, bude zřetelně zafixováno, jak dlouho na něm bude muset držet peníze.

To nezní špatně…

Také si myslím. Když si prostě člověk bude odkládat deset, dvacet let peníze do penze, tak potom by bylo férové, aby si mohl vybrat mezi různými druhy investování. Když by se toto podařilo prosadit, v Americe už to mají, tam máte nějaký IRA účet, a můžete si vybrat brokera, u kterého ten účet budete mít, tak když se to povede prosadit i u nás, bude to naprosto super. A nebudou jedny produkty zvýhodněny proti jiným produktům.

[Pozn. red.: IRA – Individual Retirement Arrangement – individuální důchodové účty umožňující lidem dlouhodobě investovat příjmy s takzvaně odloženým zdaněním. Součástí účtu je i státní příspěvek, který v závislosti na věku majitele účtu a výše investice může ročně dosáhnout až 6 500 USD.]

Platí u vás i to staré známé, že investování je běh na dlouhou trať?

Ano, platí. Klientům říkáme, že by si peníze neměli vybírat po dvou týdnech nebo za měsíc. To lze pouze v případě nějaké „krizovky“. Nějaké mimořádné rodinné situace. To lze pochopit a my to nijak nepenalizujeme, ale to, že investování je svou podstatou dlouhodobé je klíčové i na Portu. Pokud ten klient nevydrží dlouhodobě investovat, tak v momentě, kdy bude svou investici vybírat, nebude mít výnos. A navíc se může trefit při výběru i do nějakého propadu na trzích a pak utrží ztrátu. To znamená, že i když nabízíme investování na moderní on-line platformě, stále nabízíme investování na kapitálových trzích. A ty klesají a stoupají.

Co se týče výběru peněz, jak je to u vás?

Nic. Je to naprosto jednoduché, máme manažerský poplatek jedno procento ročně. Žádné vstupní nebo výstupní poplatky. Vybrat peníze můžete kdykoli.

Portu Radim Krejčí ddRadim Krejčí začínal v roce 2002 ve společnosti Patria. Vypracoval se na předsedu představenstva. V roce 2015, kdy Patrii koupila ČSOB, odešel do Roklenu. Od roku 2018 působí ve WOOD & Company, kde se soustředí na budování Portu.

3 KOMENTÁŘE

  1. Tohle je zas něco. Něco jako WSM? Takže místo prostředníka, který za vás nakoupí podílový fond v bance, jste prostředníkem, který kupuje ETF? LOL. Ten kdo má aspoň maturitu si dokáže koupit ETF sám… A argument, že váš brokem mi poskládá takové portfolio(z ETF…LOL), které bude mít vyšší výnosnost než SPY nebo QQQ… tohle bylo vyvráceno.. například W.Buffettem..

    • 1% vstup a k tomu ještě TER daného ETF? Nebo jak to vlastně je? Přesně jak píšete, prostředník na nákup ETF fondů 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here