Hrubý domácí produkt [HDP] podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] vzrostl mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Meziročně o 2,5 procenta. Podle ekonomů jde o jasný signál – český HDP jde dolů.

I když česká ekonomika rostla i v letošním třetím čtvrtletí, nerostla tak, jako vloni, ale ani v předchozím čtvrtletí.

„Ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletnímu růstu ve výši o 0,7 procenta to je pokles o 0,4 procenta. Český HDP zpomalil i meziročně. A to z loňských 2,8 procenta na letošních 2,5 procenta,“ vysvětluje analytik Investment Banking Komerční banky Michal Brožka.

Upřesňuje, že z pohledu mezikvartální dynamiky český HDP přibrzdil ani ne na poloviční růst. Aktuální odhad ČSÚ je navíc i pod odhady ekonomů, kteří s poklesem počítali.

Průmysl s nižší dynamikou růstu

Zpráva ČSÚ ale i tak ladí optimistickou notu. Podle ní příznivý hospodářský vývoj v letošním třetím čtvrtletí pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky.

„K růstu nejvíce přispěla skupina odvětví obchodu, dopravy, skladování, ubytování a stravování a odvětví informačních a komunikačních činností,“ říká vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Dodává, že k růstu ekonomiky přispívá domácí a zahraniční poptávka. Fakt je, že zahraniční obchod se zbožím i přes nepříznivý vývoj v eurozóně vykázal oproti loňsku v letošním třetím čtvrtletí Q3 o více než 38 miliardy vyšší přebytek.

Podle Jana Benedikta se nadále daří i ve stavebnictví. Přesto ale upozorňuje, že pro českou ekonomiku klíčový průmyslový sektor zaznamenal ve třetím čtvrtletí oproti první polovině letošního roku nižší dynamiku růstu.

Jaká je spotřeba domácností a vlády

Michal Brožka říká, že aktuální čísla jsou pouze předběžným odhadem, u nichž není známa struktura vývoje, přesto má ale za to, že už ve třetím čtvrtletí došlo k poklesu spotřeby domácností. Přitom právě spotřeba domácností a spotřeba vlády se na růstu HDP podílejí významnou měrou. Což potvrzuje i analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

„Chuť domácností utrácet je stále podporována rychlým mzdovým růstem spolu s přetrvávající vysokou spotřebitelskou důvěrou. K růstu pozitivně přispívá i spotřeba vlády prostřednictvím vyšších běžných výdajů,“ uvádí.

V této souvislosti ale i on ukazuje na rizika. Oproti domácnostem a vládě podle něj ale podniky pociťují postupně ochabující poptávku. Což spolu s vysokými mzdovými náklady vytváří tlak na jejich ziskovost a omezuje množství prostředků na jejich další rozvoj.

Český HDP pod očekáváním ČNB

Podle Michala Brožky hlavní zpráva z hlediska aktuálního odhadu HDP zní, že česká ekonomika brzdí.

„Klíčovou otázkou přitom stále zůstává, jak se budou vyvíjet zahraniční ekonomiky. To, zda se sníží globální nejistota, která snižuje poptávku v globálním měřítku,“ tvrdí.

Zároveň upozorňuje, že aktuální zpomalení růstu české ekonomiky je vyšší, než s jakým počítá prognóza České národní banky [ČNB].

„Ta počítala ve třetím čtvrtletí s růstem ve výši 2,7 %, realita je ale o 0,2 % nižší,“ uzavírá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here