Hrubý domácí produkt [HDP] Německa loni vzrostl o 0,6 procenta. To je o 0,4 procenta méně, než předpokládala německá vláda. A o 0,2 procenta méně, než předpokládala německá centrální banka. Zároveň jde od roku 2013 o nejslabší hospodářský růst, na který Německo dosáhlo.

Ještě předloni rostla německá ekonomika o 1,5 procenta. Loňský hospodářský výsledek by přitom byl ještě horší, pokud by mu loni nepomohla spotřeba domácností [+1,6] a vlády [+2,5]. A dále pak stavebnictví, které loni vzrostlo o čtyři procenta.

Na druhé straně i přes pokles tempa růstu Německo loni zažilo už desátý rok hospodářského vzestupu za sebou. To je nejdelší období od znovusjednocení země v roce 1990. Mezi lety 2014 až 2018 rostla německá ekonomika každoročně o 1,5 až 2,5 procenta.

„Německá ekonomika se naposledy propadla v roce 2009, kdy vykázala pokles hrubého domácího produktu o 5,7 procenta. Od té doby ale v celoročním vyjádření nepřetržitě roste. Přitom jen v letech 2012 a 2013 zaznamenala pokles růstu na 0,4 procenta,“ upřesňuje hlavní ekonom BH Securities [BHS] Štěpán Křeček.

Německo je připraveno zasáhnout

I přes pokles růstu se ekonomové nějakých fatálních ekonomických problémů neobávají. Tamější vláda má dost prostředků na to, aby finančně podpořila ekonomiku. Což ostatně i nejednou deklarovala. Že nejde o falešné sebevědomí, dokládá i stav německých veřejných financí.

Ty loni dosáhly přebytku 49,8 miliardy eur [1,25 bilionu Kč], což odpovídá 1,5 procenta HDP. V přebytku, který o něco zaostal za rekordním rokem 2018 [62,4 miliardy eur], skončily poosmé v řadě. A v přebytku ve výši 13,5 miliardy eur [340,5 miliardy Kč] loni skončil i německý státní rozpočet. Byl tak nejvyšší od znovusjednocení země v roce 1990.

Dobře je na tom i německý trh práce. Počet výdělečně činných osob v Německu loni vzrostl o 0,9 procenta na 45,3 milionu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň od znovusjednocení země. V roce 2019 bylo obsazeno o 400 tisíc pracovních míst více než v roce 2018. Míra nezaměstnanosti se tak drží na stabilních pěti procentech. Na druhou stranu je nutné zmínit, že už loni v prosinci se trend začal pomalu obracet, kdy nezaměstnanost v Německu mírně stoupla. Počet nezaměstnaných se oproti listopadu zvýšil o osm tisíc lidí na 2,279 milionu.

Německý průmysl a Čína

Důvody poklesu německého HDP jsou známé. Jde o snížení globální poptávky po německém zboží a službách. A to zejména z důvodu celních sporů mezi USA a Čínou. Ty vedly k poklesu čínského exportu stejně jako k poklesu čínské ekonomiky.

„A to se projevuje chřadnutím německého průmyslu, pro jehož výrobky představuje Čína klíčové odbytiště,“ vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Obě země si mezi sebou jen v první polovině loňského roku vyměnily zboží za téměř 100 miliard eur [2,5 bilionu Kč]. A význam obchodní spolupráce potvrzují i aktivity německých politiků, včetně kancléřky Angely Merkelové, která je častým hostem v Číně. Nově také vznikl klub China-Bridge, jenž má utužit vztahy právě mezi čínskými a německými politiky a manažery firem z obou zemí.

„Čína bude jednou z globálních mocností, které budou toto století utvářet. Německo potřebuje dialog, který by mezi sebou vedli byznysmeni, politici a občanská společnost,” uvedl v této souvislosti pro agenturu Reuters předseda klubu a bavorský konzervativní politik Hans-Peter Friedrich.

Dopady do české ekonomiky

Další problém pro německý odbyt je Velká Británie a její odchod z Evropské unie. I to má negativní dopady do německého hospodářství. A zároveň i do českého, protože problémy německého průmyslu jsou i problémy českého průmyslu. Jedním z hlavních důvodů je, že český hrubý domácí produkt je tvořen z cca 30 % průmyslem. Přitom průměr podílu průmyslu na HDP v unijních zemích je jen 15%. A právě do Německa směřuje největší díl české tolik důležité průmyslové produkce.

Na druhé straně ekonomové, včetně Ministerstva financí ČR, očekávají, že německá ekonomika v letošním roce nabere znovu na síle. A to už v půlce letoška. To ovšem jen za předpokladu, že americký prezident Donald Trump nezavede avizovaná cla na dovoz evropských automobilů do USA. A současně dojde k urovnání obchodní války mezi USA a Čínou, jak se to v posledních týdnech jeví.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here