Přední evropský výrobce pianin a klavírů Petrof z Hradce Králové vyjadřuje kvůli napětí v česko-čínských vztazích strach o své obchody v Číně. Obavy má i z dopadů epidemie nového koronaviru. Vyplývá to ze slov prezidentky Petrofu Zuzany Ceralové Petrofové.

Čína je pro Petrof hlavním trhem. Na loňském obratu firmy ve výši téměř 308 milionů korun se prodej v Číně podílel 38 procenty. Firma v Číně nejen prodává výrobky pod značkou Petrof a Antonín Petrof, ale vyrábí tam i jiné značky, jako jsou Scholze, Fibich nebo třeba Rösler. Podle vlastní technické dokumentace tyto licenční nástroje vyrábí Petrof pod svou vlastní supervizí. Loni v Číně firma vyrobila pět tisíc hudebních nástrojů. Podle prezidentky firmy Zuzany Ceralové Petrofové napětí ve vztazích s Čínou firma Petrof již konkrétně pocítila, a to na zájmu čínských studentů konzervatoří o letní festival hudby pořádaný Petrofem v Hradci Králové.

„Teď se pět čínských studentů z festivalu odhlásilo. Řekli, že nejsou dobré česko-čínské vztahy. My jsme teď [braní] jako nepřátelé Číny,” vysvětluje Zuzana Ceralová Petrofová.

Zdrojem napětí jsou v poslední době nedobré vztahy Prahy s Čínou kvůli sesterským smlouvám s Pekingem a Šanghají. Podle prezidenta ČR Miloše Zemana, aktivního tvůrce čínsko-českých vztahů, Čína navíc nesplnila své sliby ohledně investic v ČR. Miloš Zeman kvůli tomu nyní dokonce odmítá vyjet na dubnový summit Číny se středoevropskými a východoevropskými zeměmi.

„Nemyslím si, že čínská strana splnila to, co slibovala,“ řekl prezident Zeman na adresu Číny. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček [autor fotografie prezidenta Zemana, pozn. red.] následně upřesnil, že za zrušením prezidentovy cesty do Číny nelze hledat zdravotní omezení.

Petrof v Číně

Společnost Petrof má v Číně od roku 2010 kancelář v Šanghaji a od roku 2013 dceřinou společnost v Hongkongu. Loni v červnu Petrof otevřel pianosalon a kulturní centrum Petrof Gallery ve městě Si-an, které se proslavilo nálezem slavné terakotové armády. Šíření koronaviru 2019-nCoV Zuzana Ceralová Petrofová označila za katastrofu.

„Musíme věřit vakcinologům a lékařům, že brzy najdou vakcínu. Že se s tím popereme jako s každým jiným onemocněním, jako byly SARS nebo ebola,” řekla.

O stálý chod aktivit Petrofu v Číně se starají převážně čínští spolupracovníci Petrofu. Pouze v kanceláři v Šanghaji pracuje jedna delegátka Petrofu z České republiky.

„Drží se vyhlášených opatření a necítí se v ohrožení. Neuvažuje, že by se vracela do České republiky. Necháváme to na ní,” uvedla Zuzana Ceralová Petrofová.

Dodala, že epidemie koronaviru se obchodů podniku v Číně zatím nijak nedotkla. Přesto však dodala, že má z nákazy obavy.

630 tisíc nástrojů

Český Petrof je v současnosti největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě. Obchoduje na pěti kontinentech – Asie, Evropa, Severní Amerika, Jižní Amerika a Austrálie. Vyváží do více než 65 zemí celého světa. Od roku 1864, kdy Antonín Petrof postavil svůj první klavír, bylo pod značkou Petrof vyrobeno cca 630 tisíc nástrojů:

„Naše piana jsou mezi hudebníky oblíbená především pro neobyčejně měkký, něžný, kulatý a romantický tón. Za desetiletí jejich výroby se mnohé změnilo, precizní ruční práce, pečlivý výběr materiálů a nezaměnitelný romantický zvuk však zůstává,“ uvádí Petrof na svých stránkách.

Další nástroje firma vyrábí pod značkou Petrof Brand Family. Při příležitosti 150. výročí historie firmy v listopadu 2014 rozšířila své portfolio o nejvyšší prémiovou značku ANT.PETROF. Pod touto značkou vznikají koncertní nástroje pro nejlepší hráče. V minulosti výrobce pianin a klavírů získal medaili krále Jiřího z výstavy v Londýně, ocenění Grand Prix z Paříže, Barcelony nebo Bruselu i titul Rodinné stříbro nebo Czech Goodwill 2015. Všechny jeho nástroje jsou navíc označeny pečetí European Excellence.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here