Moderním technologiím v platebním styku se ve čtvrtek [27. 2.] věnovala konference, kterou sponzoroval Federální rezervní systém Atlanta [FED of Atlanta, Georgia]. Na konferenci vystoupila i členka Rady guvernérů FEDu Michelle W. Bowmanová. Ta se věnovala tématu komunitní banky v USA.

Fintag.cz přináší část vystoupení Michelle W. Bowmanové, která v minulosti sama jako komunitní bankéřka působila. Upřesněme, že pro komunitní bankovnictví se v Evropě a Česku vžilo označení etické, odpovědné, ekologické či trvale udržitelné bankovnictví. V České republice dnes není nikterak rozvinuté, byť může navázat na bohatou historii úvěrních družstev – záložen a kampeliček – které z iniciativy místních komunit vznikaly v předválečném Československu. Ty často financovaly místní projekty a fungovaly na dobrovolnické bázi. Příspěvek Michelle Bowmanové je redakčně zkrácen a upraven.

V USA je 4 800 komunitních bank

„Jak mnozí z vás možná vědí, před příchodem do FEDu jsem byla komunitní bankéřka a nedávno jsem měla tu čest působit jako komisařka státní banky Kansas. Na vlastní oči jsem tak viděla životně důležitou roli komunitních a obecních bank našeho národa ve finančním průmyslu i v celé ekonomice,“ uvedla svůj příspěvek Michelle W. Bowmanová.

Upřesnila, že v celých USA je deset tisíc depozitních institucí působících v sektoru poskytování finančních služeb, z nichž jsou 4 800 komunitní banky. Podle ní je to právě i technologický pokrok, který komunitním bankám umožňuje, aby i nadále mohly sloužit svým sousedům, nabízet moderní bankovní služby.

„Zvláště mě zasáhly příběhy, které jsem slyšela o mladších generacích Američanů, kteří se vracejí zpět z městských center do venkovských oblastí. A i tam mají stále stejná očekávání ohledně služeb, jaké nabízejí velké banky s celostátní působností. A je skvělé, že tato očekávání díky technologickému vývoji a úsilí o modernizaci platebních systémů ze strany komunitních bank nemusejí být zklamávána,“ uvedla.

Význam komunitních bank a platebních systémů

Komunitní banky v USA podporují velká i malá města, ale zejména venkovské komunity. Jejich ekonomické aktivity jsou podle Michelle Bowmanové klíčové pro fungující americkou ekonomiku. Například půjčky pro malé podniky jsou nezbytnou součástí jejich portfolií.

„Jsou to komunitní banky, které se specializují na poskytování služeb malým podnikům. Tyto banky drží 48 procent všech půjček malým podnikům a farmám ve Spojených státech. A právě tyto podniky stojí za většinou nových pracovních míst v zemi,“ uvedla.

Podle jejích slov jsou komunitní banky svými zákazníky také často považovány za důležitý zdroj finančního poradenství i “občanského vedení”. Důvod je jednoduchý. Mají hluboké znalosti o regionech, v nichž působí, mají i úzké vztahy s lidmi, kteří v nich žijí. I organizacemi, které v těchto regionech působí.

Další důležitá věc podle ní je, že v mnoha případech komunitní banky působí na trzích, které velké banky většinou zanedbávají. Komunitní banky jsou tak zásadní pro mnoho Američanů v přístupu k bezpečným bankovním a platebním službám. A i proto dnes silně investují do nových technologií a inovací.

Komunitní banky a pomoc FEDu

„Nestačí jen říci, že se komunitní banky mají zapojit do inovací a investovat, je potřeba jim k tomu poskytnout i nástroje a přizpůsobit legislativu,“ dále uvedla Michelle Bowmanová.

Jako příklad technologické pomoci ze strany FEDu uvedla službu FedNowSM z loňského srpna. Ta vytváří novou platební infrastrukturu pro všechny finanční instituce v USA, aby dokázaly svým klientům nabídnout rychlejší platební služby. Podle Bowmanové to byly i komunitní banky, které tuto službu přivítaly. A zároveň se silně angažují i při jejím nastavení.

Jako další důležitou oblast ve vztahu ke komunitním bankám označila jejich vztahy s prodejci a poskytovateli služeb, střetími stranami. To proto, že komunitní banky se často spoléhají na externí poskytovatele služeb a prodejce třeba v oblasti moderních platebních služeb.

„Vím také, že očekávání dohledu ze strany státních orgánu mohou být v těchto oblastech vysoká, sama jsem to zažila,“ uvedla Bowmanová.

Podle ní potenciální partnerství ale nejsou nikdy univerzální. Každá banka má jiné cíle. Regulační orgány by podle ní měly zejména podporovat partnerství, která kombinují silné stránky komunitních bank a fintech společností. Právě ty mají zájem nabídnout služby jak těmto bankám, tak jejich klientům.

„Také se domnívám, že by FED měl bankám umožnit provádět společnou hloubkovou kontrolu potenciálních partnerů. Pokud několik bank používá stejného poskytovatele služeb a jsou otevřeny ke spolupráci, mělo by jim být umožněno sdružovat vé zdroje namísto, aby musely zdvojovat sovu práci,“ řekla.

Na závěr svého příspěvku Michelle Bowmanová upřesnila, že v první řadě je důležité, aby všechny zúčastněné strany [FED a komunitní banky] i nadále smysluplně spolupracovaly. A upozornila i na to, že FED nedávno spustil například inovační webovou stránku, která slouží jako všem přístupné ústřední centrum pro inovace v oblasti financí a platebního styku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here