Koronavir SARS-CoV-2 zasáhl Česko. To má první tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Všichni nakažení pobývali v posledních dnech v Itálii. Již nyní je zřejmé, že koronavir významným způsobem ovlivní výkon světové i domácí ekonomiky. Tématu se bude věnovat dnešní video debata ABCD investora v 16:30 na YouTube.

Debaty se zúčastní:
  • Raffaella Tenconi [zakladatelka ADA Economics]
  • Vladimír Vávra [makléř, WOOD & Company]
  • Lukáš Vácha [člen představenstva Conseq IM]

Odkud přišel koronavir SARS-CoV-2

Nákazu neznámým koronavirem, která se začala šířit před necelými třemi měsíci z lokálního čínského trhu s hady, svišti a netopýry, dnes hlásí všechny obydlené kontinenty. Nově a rychle narůstá počet nakažených v Evropě, včetně České republiky.

Mapa světa s prokázanou nákazou koronavirem SARS-CoV-2

[Zdroj: WHO, aktualizovaná mapa zde.]

Ve srovnání s často zmiňovaným onemocněním SARS zasáhl koronavirus výrazně více lidí. Jeho smrtnost se ale [aktuálně] odhaduje na zhruba tři procenta, zatímco u SARS šlo nakonec o 9,6 procenta.

Koronavir SARS-CoV-2 se však podstatně rychleji rozšiřuje. Podle aktuálních dat Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC] je nákaza koronavirem zvaným Covid-19 potvrzena u více než 88 tisíců osob. Téměř tři tisíce lidí na následky nemoci Covid-19 zemřelo. Současný pohyb lidí po celém světě zapříčinil, že se infekce ve velice krátké době rozšířila do Evropy. Problém je, že nemoc je dlouho bezpříznaková.

Koronavir SARS-CoV-2 dopadá tvrdě na podniky

SARS připravil globální ekonomiku o 40 miliard dolarů. V případě koronaviru může jít řádově o biliony. A to kvůli mnohem větší propojenosti světa a jeho závislosti na Asii. Například téměř polovina amerických firem má v Číně kvůli koronaviru problémy s obnovením výroby. Zhruba 75 % z nich nemá dostatek pracovníků. Problémy s obnovením výroby mají ale i další výrobci v Číně. Mnozí z nich uvažují o přesunutí výroby.

Světové trhy koronavirus dlouho podceňovaly, výprodeje z posledního únorového týdne však byly zřetelným varováním. Za celý týden index Dow Jones klesl o 12,4 procenta, Nasdaq o 10,5 procenta a S&P 500 o 11,5 procenta. Evropský STOXX 600 uzavřel obchodování s poklesem 3,54 procenta a klesl hlouběji v pásmu korekce. Má za sebou největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Od předminulé středy klesl o 13,2 procenta.

Nepřipravenost vysoce globalizovaného světa [ne]překvapila. Je docela jisté, že současné problémy vyvolané koronavirem ale dopadnou i na českou ekonomiku.

Zopakujme: Dopadům koronaviru na ekonomiku a trhy se bude věnovat i další video debata ABCD investora, jehož je Fintag.cz partnerem. Hosty budou zakladatelka ADA Economics Raffaella Tenconi, člen představenstva Conseq IM Lukáš Vácha a makléř WOOD & Company Vladimír Vávra. Debatu sledujte zde v pondělí 2. března od 16:30. Do debaty se můžete zapojit i vy. Otázky na hosty můžete předem poslat na e-mail azinvestora@seznam.cz, na můj Twitter, případně během debaty přímo na YouTube.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here