Vysoké odvody na sociální pojištění jsou zátěž, ukázal koronavir

516
na sociální pojištění

Desítky miliard korun, to jsou ztráty, které kvůli šíření koronaviru očekávají firmy v cestovním ruchu, pohostinství, hotelnictví a navazujících službách. Postiženy budou ale i další odvětví. Firmy přitom již nyní požadují odklad či snížení daní včetně odvodů na sociální pojištění.

Negativní dopady koronaviru SARS-CoV-2 do ekonomiky tvrdě zasáhnou i příjmy státního rozpočtu. Představu o škodách ovšem v tuto chvíli Ministerstvo financí ČR [MF ČR] nemá.

„Je brzy na to, abychom nyní vyčíslovali, jak vysoké budou ztráty,“ uvedla včera po jednání zástupců vlády s guvernérem České národní banky [ČNB] Jiřím Rusnokem vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Podle ní je jasné, že koronavir SARS-CoV-02 negativní dopady mít bude. Důležité ale je, jak dlouho se s nákazou Česká republika bude vypořádávat. To dle jejích slov může trvat měsíc, ale i déle.

„Nemáme přesná čísla, ta teprve sbíráme, připravujeme se na makroekonomickou predikci, kterou budeme vydávat v dubnu, jak máme naplánováno,“ upřesnila.

Podle ní dopady nákazy a preventivních opatření pocítí z hlediska ekonomiky zejména malé a střední firmy a živnostníci.

„Problémy mají zejména ti nejmenší. […] Cestovním kancelářím, ale třeba i průvodcům turistů se propadly obchody ze dne na den třeba i 80 a více procent. To je samozřejmě problém, ale i proto přichází ministr Karel Havlíček s podpůrným programem Covid,“ vysvětlila s tím, že je klíčové, aby ekonomika šlapala dál a lidé chodili do práce.

Ona sama pak chce jako pomoc živnostníkům navrhnout odložení platby daně z příjmu. První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.

„Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci,” uvedla ministryně.

Co říkají firmy

Podle analytiků Hospodářské komory ČR [HK ČR] je již nyní jasné, že epidemie koronaviru se zřetelně promítne do letošního růstu hrubého domácího produktu [HDP]. Odhadují, že pokud by epidemie koronaviru skončila v průběhu jara, růst HDP poklesne řádově o desetiny procenta. Více než půlroční nákaza by mohla paralyzovat celou českou ekonomiku.

Podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého je v tuto chvíli nezbytné, aby stát vedle bezúročných úvěrů [ty v objemu 600 mil. Kč nabízí program Covid MPO, pozn. red.] zvážil i další kroky, jak pomoci podnikatelům. Komora navrhuje rychlé řešení odkladu daňových plateb. Nebo i jejich snížení.

To žádá například prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: „Zejména hotelům a restauracím by prospělo, byť i dočasné, snížení sazby DPH pro ubytovací služby z patnácti na deset procent. Právě ubytovatelé na obavy turistů z cestování do ČR významně doplácejí a nižší DPH je jednou z cest, jak jejich ztráty zmírnit,“ vysvětluje.

Dodává, že úleva je na místě, protože jen loni zahraniční turisté v ČR utratili přes 120 miliardy korun, a do veřejných rozpočtů odvedli téměř miliardu korun.

Odklad či snížení odvodů na sociální pojištění

Podle Vladimíra Dlouhého je ve hře i odklad nebo [dočasné] snížení odvodů. To by se mělo týkat odvodů na sociálním pojištění. Což včera po jednání na ČNB potvrdila i ministryně Alena Schillerová.

„Firmy často zmiňují, že za současné situace by pro ně bylo pomocí, pokud by nemusely hradit odvody na sociální pojištění. To já nevím, zda je ze zákona možné, proto jsem se s touto věcí obrátila na ministryni Janu Maláčovou, aby k tomu poskytla stanovisko,“ uvedla.

Česká republika aktuálně kryje téměř 80 procent všech výdajů sociálního zabezpečení. Což je nejvíce ze zemí EU. Tam je poměr většinou mezi 50 až 60 procenty.

Odklad či snížení odvodů na sociální pojištění by se podle informací Fintag.cz mohlo týkat jak koronavirem zasažených firem, tak živnostníků.

„Klíčové je co nejrychleji najít společné řešení a alespoň částečně kompenzovat ztráty nejzasaženějších oborů. To jsou mimo jiné hlavně ubytovací služby nebo cestovní ruch,“ říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Ministryně Schillerová potvrdila, že na schůzce s podnikatelskými svazy ve čtvrtek chce nabídnou odložení splatnosti daně z přidané hodnoty. DPH za únor je splatná 25. března, a proto se musí tato otázka podle Schillerové vyřešit rychle. Podnikatelé podle ní požadují i odložení splatnosti sociálního pojištění.

„Mám kontury stabilizačního balíčku a chci ho projednat ve čtvrtek se zástupci podnikatelů a komor, abych vyslechla jejich názory a zvážila je. A poté jej příští týden představím,” uvedla ministryně Schillerová.

Cestovní ruch v ohrožení

Aktivní přístup státu k řešení problémů podnikatelů vyžaduje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu [SOCR] Tomáš Prouza. Podle něj je to právě cestovní ruch, na který nákaza koronavirem SARS-CoV-2 dopadá nejsilněji. Jedná se přitom o odvětví, jehož podíl na českém HDP činí 2,9 procenta, zaměstnává více než 240 tisíc lidí, a je velice citlivý na každou mimořádnou situaci.

„V cestovním ruchu je nyní v přímém ohrožení až 40 tisíc pracovních míst. V případě, že by krizová situace okolo koronaviru měla trvat delší dobu, celé odvětví se dostane do obrovských potíží a může ohrozit i další navazující obory například v sektoru služeb,“ říká.

Podle Vladimíra Dlouhého propad cestovního ruchu tvrdě zasáhne i veřejné rozpočty, včetně státního rozpočtu. Dle jeho názoru hrozí, pokud dojde k výpadku příjmů z turismu ve výši 35 miliard korun, ztráta na daních a odvodech ve výši až 14 miliard korun.

Zdůrazňuje, že na současnou situaci kolem koronaviru bohužel doplatí všichni – podnikatelé, zaměstnanci i stát. Zásadní podle něj je už nyní se připravovat na opětovné nastartování ekonomiky, jakmile epidemie koronaviru opadne. Podle jeho názoru by toto měly co nejdříve zajistit alespoň částečné kompenzace firmám za mzdové náhrady zaměstnanců v karanténě.

„Ohroženou skupinou jsou i drobní živnostníci, kteří 14denní výpadek kvůli karanténním opatřením nemusí finančně ustát,“ dodává.

I proto chce mimo jiné vládě navrhnout odklad termínu pro podání daňového přiznání a s tím související daňové povinnosti. Vstřícným gestem pro živnostníky by podle něj byla také státní kompenzace části úroků z prodlení či smluvních pokut při opožděných platbách splátek úvěrů nebo účtů za energie.

Jako za Klause: Jsme premianti…”

I když MF ČR v tuto chvíli neví, jaké dopady bude mít koronavir do státního rozpočtu, jaké ztráty může způsobit ekonomice, podle ministryně Schillerové je Česká republika z hlediska fiskální politiky a zadlužení vůči HDP premiantem mezi evropskými zeměmi.

„To já říkám pořád, a teď se to ukáže, máme zdravé finance, třetí nejnižší dluh v Evropě, a to je ten polštář pro případ, když by ekonomika zpomalovala. Můžeme jít do schodku, protože my ten polštář máme,“ uvedla.

Ministerstvo financí ČR pro Fintag.cz přitom před nedávnem uvedlo, že veřejné finance jsou od roku 2016 přebytkové, a to i strukturálně, s nízkým zadlužením. V případě zpomalení ekonomiky by automaticky došlo k fiskální expanzi, neboť nižší příjmy by nebyly kompenzovány škrty na straně výdajů.

Ministryně Schillerová se dotkla i svého dalšího oblíbeného tématu – EET. Připravuje totiž balíček opatření ohledně spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb pro všechny druhy podnikatelských činností, které se ještě neevidovaly. A to od prvního května. Podle ministryně sice není možné ze zákona odložit start třetí a čtvrté vlny EET, MF ČR se ale podle ní může zavázat, že kontrolní činnost ze strany finanční a celní správy bude po dobu tří měsíců benevolentní a že nebudou padat sankce.

„Nemohu tedy zastavit to, aby se podnikatelé k EET certifikovali a žádali o autentizační údaje. Ale když o ně požádají později, tak sankce nebude. Ale sankce by byla, kdyby neevidovali nebo neměli pokladní zařízení,” uvedla Alena Schillerová.

K prvnímu březnovému týdnu si o autentizační údaje k EET zažádalo asi 30 tisíc živnostníků z 300 tisíců živnostníků, kterých se tato povinnost týká.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here