Od příštího týdne bude v Česku více ochranných masek, než jich je teď. A to díky odborníkům z Českého vysokého učení technického [ČVUT]. Ti prostřednictvím 3D technologie Multijet vyrobili vlastní typ respirátorů typu FFP 3. Odborníci z ČVUT navíc již nyní pracují na výrobě nových plicních ventilací.  

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky [CIIRC] při ČVUT plánuje od příštího týdne dodávat nemocnicím stovky respirátorů denně. To stvrdil i podpisem memoranda o vzájemné spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Do konce týdne stihnou vědci vyrobit zatím „jen“ 600 kusů. Tuto dodávku dostanou fakultní nemocnice.

„Tento týden nám ČVUT dodá 600 kusů respirátorů. Od dubna 500 kusů denně a vyvíjí způsob, jak navýšit kapacitu výroby respirátorů až na 10 tisíc kusů denně,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Na svém twitterovém účtu dále sdělil, že v této věci všechny zapojené subjekty pracují na bázi dobrovolnosti. To znamená, že MZ ČR jim uhradí jen výrobní materiál na 3D tisk. Za projektem ČVUT stojí startup Trix Connections pod CIIRC.

ČVUT: Náš respirátor je formule mezi respirátory

Respirátory Trix Connection nejsou unikátní pouze tím, jak a proč vznikly, ale i tím, že je lze bez potíží dezinfikovat a po výměně filtrační složky znovu použít.

„Náš nový typ respirátorů je ještě vyšší třídy, než jsou respirátory typu FFP 3,“ pochlubil se rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Zároveň upřesnil, že na vývoji nových respirátorů vedle odborníků z ČVUT spolupracovali i vědci ze Západočeské univerzity v Plzni. Ti přispěli znalostmi při výrobě polymerních částí. Zástupci ČVUT dále uvedli, že dokáží při správné volbě technologie vyrobit až deset tisíc ochranných masek denně. Současný výrobní postup jim takovou produkci neumožňuje.

„Hromadnou produkci umožní až nová metoda vstřikování materiálu do formy. Ta je v současné době ve vývoji a výzkumníci by fázi příprav rádi ukončili v následujících dnech,“ vysvětluje Alexandr Lazarov z CIIRC.

Vědci respirátory prozatím tedy vyrábějí pomocí 3D technologie Multijet, která ale není v Česku moc běžná. V tuzemsku existuje jen několik tiskáren, které zajišťují tento způsob výrobní technologie. Jedna tiskárna přitom vyrobí maximálně 70 až 100 respirátorů denně.

To ale podle Lazarova změní nová technologie. I když, jak dodal, změna si vyžádá ústupky ve tvaru respirátoru. Důvod je, že při masivní produkci si nelze dovolit až příliš velkou tvarovou složitost, jako u 3D tisku.

Nejen ochranné masky, ale i plicní ventilátory

Odborníci z ČVUT se nyní ale nesoustředí pouze na ochranné masky, ale pracují i na vývoji plicních ventilátorů. A to pro případ, že by v budoucnu nestačily pro pacienty s nemocí Covid-19 stávající zásoby.

„Dokončujeme pneumatický návrh a řešíme z jakých komponentů má být ventilátor složen tak, aby vše fungovalo,“ říká vedoucí výzkumného týmu Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství.

Plicní ventilátor bude podle něj navržen přímo pro potřeby péče o pacienty s těžším průběhem nemoci Covid-19.

„Kvalitou a bezpečností má podobné vlastnosti jako ventilátor, který se používá na jednotkách intenzivní péče, ale nemá funkcionality nepotřebné pro pacienty s koronavirem,“ upřesnil.

Dodal, že nyní je v plánu výroba prvních 100 kusů. Pak by podle jeho slov nebyl problém připravit i stovky plicních ventilátorů. Jeden ventilátor, k jehož výrobě pomáhá i technologie 3D tisku, by podle odhadu vyšel na 100 tisíc korun. Dle Karla Roubíka dobrá zpráva je, že vláda přislíbila, až bude první funkční a vyzkoušený vzorek, pomůže mu během jednoho dne získat veškeré potřebné certifikace nutné pro využití ventilátorů v nemocnicích.

„Nový ventilátor by sice nemohl být za běžných podmínek distribuován po Evropě, ale v období epidemie by mohl být schválen jako plnohodnotný přístroj,“ upřesnil.

V Česku je nyní na odděleních intenzivní péče 2 080 plicních ventilací. Podle dnešního vyjádření předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého je jich zatím využito kolem 40 procent.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here