Vláda představila plán uvolňování jednotlivých oblastí podnikání. Plán počítá s postupným otevíráním provozoven v pěti vlnách. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] je plán nedostatečný a v některých bodech nedomyšlený. Neřeší totiž aktuální problémy firem, které jim preventivní opatření proti covid-19 způsobila.

Harmonogram vlády pro otevírání obchodů a provozoven je jen jedním z mnoha opatření, která musí udělat pro restart ekonomiky. Podle SP ČR plán neřeší aktuální problémy většiny tuzemských firem. Svaz průmyslu již před Velikonocemi vyzval vládu, aby kromě harmonogramu uvolňování podnikání, představila také jasné hygienické a provozní podmínky, za kterých budou moci firmy plně obnovit svoji činnost. To se týká například podmínek chytré karantény. Vláda zatím tuto výzvu podle SP ČR nevyslyšela.

„Ministři také nevyřešili problém mnoha firem, které nemohou do Česka dostat zahraniční specialisty, vysoce kvalifikovanou pracovní sílu či servisní techniky. Problém je, že bez nich nedokážou dlouhodobě pokračovat ve výrobě. A to i přes to, že jim jsou ochotny zabezpečit případná vyšší hygienická opatření,“ říká prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Podle něj není dořešena ani otázka postavení pracovníků z okolních států, především z Polska a Slovenska. Ti teď při jakémkoliv vstupu na své domovské území jdou na 14 dnů do karantény, a jakmile se po této karanténě vrátí do ČR, musejí opět do karantény.

Problémy s podpůrnými programy

Svaz průmyslu stále upozorňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV], že program Antivirus určený na kompenzace části mzdových nákladů, je třeba prodloužit minimálně na šest měsíců.

„Pokud vláda program Antivirus prodlouží a spustí i další programy, o kterých se jedná, je šance, že se nezaměstnanost v Česku udrží kolem pěti až sedmi procent, jinak dramaticky vzroste,“ vysvětluje viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Mnoho firem totiž podle něj teprve začne omezovat výrobu kvůli nedostatku vstupních komponent, materiálů nebo poklesu poptávky po jejich výrobcích a službách.

Němci kritizují Česko za opatření na hranicích

Stále také není vyřešena kompenzace pro firmy s nepřetržitým provozem, na které také dopadla nižší poptávka, ale výrobu nemohou utlumit,“ dodává Jan Rafaj.

Svaz průmyslu také upozorňuje, že je třeba zjednodušit a zefektivnit pomoc už schváleného programu Covid II pro malé a střední podniky. Zlepšení by mělo být vidět už v příští výzvě na podávání žádostí. Klíčové pro firmy je, aby peníze ze všech vládních programů začaly dostávat na účty již v dubnu.

Covid II nabízí záruku za úvěr a příspěvek na úroky

Jan Rafaj upozorňuje dále na to, že vláda zatím nerozjela ani program na pomoc velkým firmám se získáním provozního financování, přestože jej zmiňuje na svých tiskových konferencích. Zásadní je také program na pomoc pražským podnikatelům.

Covid Praha má mít obdobné parametry jako Covid II

Uvolňování výuky je nedomyšlené

SP ČR si všímá i situace v postupu uvolňování opatření ve školství. V průzkumu svazu o dopadech epidemie koronaviru uvedlo 58 procent firem, že mají zaměstnance na home office. 51 procent odpovědělo, že mají zaměstnance na ošetřovném kvůli péči o malé školáky. Tito pracovníci tak nadále budou firmám chybět. Podle vyjádření svazu firmy bohužel zatím nemohou ani počítat s tím, že by se jim ve velkém začali vracet rodiče, kteří pečují o děti z prvního stupně základních škol. Ať už pobírají ošetřovné, nebo pracují na home office. Malí školáci se podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR [MŠMT ČR] budou moci do školy vrátit 25. května. Ovšem jen do tříd s maximálně 15 žáky. Navíc tato školní docházka nebude povinná a o otevření škol by měli rozhodovat jejich ředitelé.

„Přenechání odpovědnosti za otevření škol na jejich zřizovatelích a ředitelích vnímáme jako nedomyšlené a nesystémové opatření. Návrh ministerstva školství na postupné otevírání škol navíc neřeší ekonomické dopady na zaměstnavatele ani zaměstnance. Nehledí na dlouhodobý výpadek zaměstnanců a pokrytí jejich nákladů ošetřovným,“ uvádí viceprezidentka SP ČR Milena Jabůrková.

Dodává, že zaměstnavatelé požadují jasný plán ochrany žáků a pracovníků škol. A to včetně zajištění ochranných prostředků a dalších pomůcek ze strany státu tak, aby mohlo dojít ke skutečnému otevření škol. Zástupci svazu považují za nezbytné rozšiřovat a zkvalitňovat online vzdělávání, které musí být zařazeno mezi základní digitální služby.

„V rámci zkvalitnění vzdělávání online je nutno zajistit, aby se vzdělávací zátěž nepřenášela na rodiče pracující v režimu home office, mnozí zaměstnanci i zaměstnavatelé si stěžují, že kvůli tomu nemohou řádně vykonávat práci v tomto režimu,“ uzavírá Milena Jabůrková.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here