Země živitelka je odložena. U MSV v Brně se neví

809
Zeme_zivitelka
Foto: Země živitelka

Veletrhy Brno žádají po vládě jasný signál a informace, kdy bude možné znovu obnovit konání veletrhů po koronavirových restrikcích. Klíčový je zejména Mezinárodní strojírenský veletrh, který se má konat v říjnu. Odložena na příští rok přitom již byla Země živitelka v Českých Budějovicích.

Podle ředitele Veletrhů Brno [BVV] Jiřího Kuliše i podle Hospodářské komory ČR [HK ČR] a Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] jsou veletrhy důležité pro restart ekonomiky. Předvádějí nové technologie, uzavírají se na nich tuzemské i zahraniční kontrakty. Podle zástupců BVV ale vláda Andreje Babiše o veletrzích vůbec nemluví. A to je problém, protože každá akce se chystá tři až pět měsíců dopředu a v nejistotě jsou jak pořadatelé, tak firmy, které chtějí vystavovat.

„Veletrhy jsou důležité obchodní platformy, jsou nezbytné pro rychlé a udržitelné fungování ekonomiky a budou potřebné zejména nyní pro restart poškozeného průmyslu,” říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Klíčovou roli v tomto sehrává Mezinárodní strojírenský veletrh [MSV], který se má v Brně konat začátkem října. Podle generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Dagmary Kuchtové by měl být právě tento veletrh signálem pro obnovení poškozeného průmyslu a ekonomiky.

BVV jsou nespokojeny s aktuální situací

Veletrhy Brno se ohrazují proti tomu, že by měly být výstavní akce zařazeny do kategorie masových akcí, jako jsou koncerty či sportovní utkání. Argumentují tím, že je nespravedlivé, že mohou být otevřená nákupní centra, kde se dá pohyb lidí srovnat s výstavními akcemi.

„Hobby markety byly otevřeny s poukazem na vysoké stropy, ale standardní výstavní pavilony mají výšku dvanáct metrů, což je mnohem více než v případě hobby marketů. Každý veletrh se liší případ od případu. Jsme připraveni podmínky každé akce nastavit s hygieniky,” vysvětlil mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek.

Podle něj je navíc denní návštěvnost obchodních center obvykle větší než návštěvnost veletrhů. Poukazuje i na to, že v některých německých spolkových zemí se mohou veletrhy konat již od konce května, v Číně už se některé uskutečnily.

Nejde ovšem jen o restart ekonomiky, ale i o zachování veletržního průmyslu jako takového. Ten již nyní počítá ztráty v miliardách korun. Některé firmy navázané na veletrhy přitom podle něj již oznámily úpadek a ukončení činnosti.

„Přetrvávající zákaz konání veletrhů je pro nás a další pořadatele veletrhů a všechny firmy na nás navázané likvidační. Dosavadní podpůrné vládní programy nejsou pro nás zcela využitelné. Nemůžeme držet zaměstnanost bez perspektivy obnovení provozu. Vydržíme maximálně do léta,” uvedl Jiří Kuliš.

Obdobně se vyslovila i brněnská primátorka Markéta Vaňková [ODS].

„Vliv veletrhů na městskou a regionální ekonomiku je velmi významný. Konání strojírenského veletrhu je pro Brno zcela klíčové. Na Veletrhy Brno je navázáno téměř dva tisíce pracovních míst,” řekla s odkazem na to, že na konání veletrhů jsou navázané ubytovací či gastronomické služby.

Země živitelka byla odložena

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně není jediným významným veletrhem, který doplácí na současnou situaci. Na příští rok byl odložen například 47. ročník agrosalonu Země živitelka. To po dohodě Výstaviště České Budějovice s Ministerstvem zemědělství [MZe] a svým jediným akcionářem PGRLF. Veletrh se, včetně hlavních témat, zaměření i programu, uskuteční ve dnech 26. – 31. srpna 2021.

Země živitelka, jako nejnavštěvovanější zemědělská výstava, přitom pravidelně hostí přes 550 vystavovatelů ze zhruba 20 zemí. Jen v roce 2019 na ni dorazilo téměř 130 000 návštěvníků. I proto je tento agrosalon jednou z nejvýznamnějších akcí svého druhu, a to jak svým zaměřením, tak i rozsahem.

„Jsme si vědomi, že agrosalon Země živitelka je místem četných jednání pro mnoho vystavovatelů, je klíčovou akcí k navazování nových obchodních kontaktů. Přesto je ochrana veřejného zdraví v aktuální době nejvyšší prioritou. Již nyní ale můžeme slíbit, že čas, ačkoliv nedobrovolně získaný, chceme věnovat dalšímu investičnímu rozvoji areálu, a o to intenzivněji připravovat hlavní výstavní akce příštího roku,“ uvedl předseda představenstva Výstaviště České Budějovice [VČB] Mojmír Severin.

A to i přesto, že zájem vystavovatelů o volné výstavní plochy byl podle něj i navzdory aktuálně složité situaci letos enormní.

Problémy mají i významné kulturní akce

K dalším významných každoročním akcím, které doplatily na současnou situaci, patří i Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech [MFF Karlovy Vary]. Ani ten se letos kvůli krizi covid-19 neuskuteční. 55. ročník MFF Karlovy Vary se měl přitom letos konat od 3. do 11. července. Naplánovaný je až na příští rok [2. až 10.7.].

Karlovy Vary dostaly další ránu. MFF Karlovy Vary letos nebude

Zrušení MFF Karlovy Vary je další ze špatných zpráv pro město Karlovy Vary i celý region. Ten je totiž silně zasažen uzavřením lázeňských domů a služeb s lázeňskou turistikou souvisejících. A s plnou obnovou navíc nelze počítat ani v následujících měsících.

Podle průzkumu, který před čtyřmi lety pro festival připravila agentura CzechTourism, fanoušci festivalu navštěvují restaurace, polovina z nich i památky a více než třetina ve městě nakupuje. Desetina využila možnost zúčastnit se lázeňských nebo wellness procedur. Celková útrata návštěvníků v Karlových Varech tak dosahuje kolem 350 milionů korun.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here