Otevřít nákupní centra spolu s dalšími provozy, ale stále výrazně omezovat výuku ve školách smysl nedává. Děti v Česku tak místo do škol chodí do obchodních center. V komentáři pro FinTag.cz to tvrdí předseda družstva CBA CZ, jež sdružuje velkoobchodní a maloobchodní jednotky, Roman Mazák.

Rozvolňování opatření ze začátku minulého týdne má nepříjemný následek. Namísto výrazného obnovení školní docházky se mohou děti věnovat chození po obchodech,“ píše ve svém komentáři Roman Mazák. Dodejme, že děti houfně nemíří jen do obchodních center, ale “potulují se” po již otevřených zahrádkách restaurací a veřejných prostranstvích v centrech měst.

Roman Mazák pokračuje: Rozvolnění opatření ze začátku minulého týdne není dobře promyšlené, zejména při srovnání způsobu znovuotevření škol a velkých nákupních center. Na nákupy mohou lidé včetně dětí školou povinných nyní vyrazit prakticky kamkoliv. Školy se však otevřely pouze pro žáky 9. tříd, které čekají přijímací zkoušky.

Tento rozdílný přístup tak vyúsťuje do jediného možného výsledku. Výuka funguje stále ve velmi omezeném režimu, zatímco nákupní centra se zaplňují lidmi včetně těch z řad dětí a studentů. Ti se tak namísto výuky mohou věnovat nakupování. Při pohledu do nákupních středisek lze přitom soudit, že toho také využívají.

Otevřít obchodní centra a zároveň nechat výuku ve školách výrazně omezenou nedává příliš velký smysl. Pokud už mohou děti chodit prakticky bez omezení nakupovat, nemohly by se rovnou také vzdělávat? Díky rozvolňování opatření stejně čím dál častěji tráví volný čas spolu. Uhlídat dodržování potřebných opatření ve škole přitom může být mnohdy jednodušší než v zaplněném obchodě.

Je na druhou stranu pozitivní, že vláda nechala zavřené alespoň foodcourty, které pro mnoho dětí představují hlavní důvod, proč se do nákupního centra vydávají. Zároveň jsou pro ně přístupnější. Pokud by se otevřely i tyto provozy, nedávalo by výrazné omezení výuky na školách již vůbec žádný smysl.

Chaotická rozhodnutí vlády ohrožují obchod v regionech

Současná situace má přitom i další dopady. Kvůli výraznému omezení školní výuky zůstávají s dětmi stále doma jejich rodiče či prarodiče. Tento trend přitom pozorujeme i na našich prodejnách, kdy nám chybí značná část zaměstnanců. To z toho důvodu, že kvůli omezení výuky ve školách nemohou normálně fungovat. Musíme tomu tak přizpůsobovat i provoz daných obchodů. Z dlouhodobého hlediska je to však pro nás těžko představitelné. Mohlo by to přinést nejen výraznější omezení chodu některých prodejen, ale v horším případě i jejich úplné uzavření.

Tuto hrozbu je nutné vnímat i v patřičném kontextu. Již před vypuknutím koronavirové krize byla alarmující špatná potravinová obslužnost venkova v některých oblastech ČR. Důvodem bylo postupné zavírání tamních malých prodejen. Ukončování provozu u dalších vinou špatně promyšleného uvolňování opatření by tak bylo další negativní zprávou pro české obchodníky.

V období krize to přitom v mnoha obcích byli právě oni, kteří dokázali obyvatelům na venkově vzhledem k rapidnímu omezení volného pohybu nebo karanténním opatřením poskytnout základní potraviny. Dílem díky blízké dostupnosti, ale také díky orientaci na tuzemské výrobce potravin. Současná situace však mnoho z nich existenčně ohrožuje. V případě druhé vlny epidemie by to lidé na venkově mohli nepříjemně pocítit.

Roman Mazák

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here