Velké a střední společnosti po celém světě sníží letos kapitálové výdaje v průměru o dvanáct procent. Důvodem jsou dopady krize covid-19. Pokles bude nejvyšší za 14 let, a tedy vyšší než v době finanční krize v roce 2009. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného agenturou Reuters.

Podle jednotlivých sektorů největší škrty čekají energetický sektor, výrobce spotřebního zboží, které není považováno za nezbytné, a realitní sektor. Zde by se pokles výdajů měl pohybovat v rozmezí 20 až 25 procent.

„Zkušenost firem s karanténou, kdy jim peněžní toky zcela vyschly, bude mít dlouhodobý dopad na jejich ochotu riskovat a investovat. Slabší investice také ztíží oživení produktivity a zpomalí růst HDP,” říká hlavní ekonom britské společnosti Schroders Keith Wade.

Analytici také očekávají, že firmy letos sníží v průměru provozní náklady o 19,7 procent, rovněž nejvíce za 14 let. Výnosy jim mají klesnout o pět procent. V řádu vyšších desítek procent pak omezí i investice do svého rozvoje.

Škrtat výdaje budou i české firmy

Seškrtání naplánovaných investic přitom již hlásí i české firmy. Což platí i pro automotive, které patří v Česku ke krizí covid-19 nejvíce zasaženým sektorům.

„V lednu a únoru jsme měli ještě růst produkce, ale v březnu jsme již měli pokles o 36 procent. V dubnu pak byl pokles 88,5%, v květnu pak 52,9%. Celkový propad za leden až květen je tak 35,7%. Takový propad byl pouze v době transformace v České republice,“ tvrdí prezident Sdružení automobilového průmyslu [AutoSAP] Bohdan Wojnar.

AutoSap odhaduje, že z důvodu vzniklé krize český autoprůmysl letos nevyrobí až 300 tisíc vozidel. A tržby celého sektoru poklesnou minimálně o 215 miliard korun. Podle Bohdana Wojnara se výše uvedený propad již nyní promítá do omezování naplánovaných investic i hledání provozních úspor.

Pandemie covid-19 obrátila naruby i český autoprůmysl

Dodejme, že v jarních měsících byla nucena téměř třetina automotive podniků zcela zastavit výrobu. 60 procent firem vyrábělo ve velmi omezeném režimu. Především kvůli ekonomické nejistotě a poklesu spotřebitelské poptávky je v současné chvíli kapacita výroby zhruba na dvou třetinách oproti předkrizovým hodnotám.

Šetřit budou i světoví giganti

Podle agentury Reuters z velkých firem již vysoké snížení výdajů oznámily energetické BP a Exxon Mobil a průmyslový konglomerát General Electric. Jejich kapitálové výdaje mají letos klesnout nejméně o 20 procent.

Podle zemí by se výdaje firem v USA měly snížit o 22 procent, v Rusku o 19,2 procent a ve Francii o 13,4. V Asii s největšími škrty výdajů počítají firmy v Jižní Koreji, v průměru o 16 procent. V Japonsku mají kapitálové výdaje firem klesnout o jedenáct procent. V Číně se čeká snížení výdajů mnohem nižší, jen o 4,5 procenta.

Na závěr dodejme, že nejenom firmy budou letos a v příštím roce omezovat výdaje a investice, ale i municipality. Což platí i pro Česko.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here