Matka služby Dáme jídlo nahradí v indexu DAX fintech Wirecard

487
Dame_jidlo
Foto: Pixabay.com

Berlínská společnost Delivery Hero mateřská společnost české rozvozové služby Dáme jídlo se v pondělí po ukončení obchodování stane součástí německého akciového indexu DAX. Do něj ho zařadila Deutsche Börse Group, která vlastní a provozuje burzu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Delivery Hero v indexu Dax nahradí německou fintechovou společnost Wirecard, která ztratila miliardy eur a dostala se do insolvence. Index Dax [Deutscher Aktienindex] je přední evropský index, který se skládá ze 30 největších společností podle tržní kapitalizace obchodovaných na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Ceny jsou přebírány z obchodního systému Xetra.

Každým rokem se sestava indexu DAX obměňuje. A to většinou tak, že maximálně dvě nejmenší společnosti podle objemu objednávek a tržního kapitálu postoupí místo maximálně dvěma společnostem z druhého významného indexu Frankfurtské burzy MDAX, jejichž tržní kapitalizace byla jak v průběhu uplynulého roku, tak k určitému datu vyšší.

Delivery Hero v indexu DAX posiluje i Dáme jídlo

Delivery Hero emitovala své akcie na Frankfurtské burze v červnu roku 2017. O tři měsíce později byla zařazena do indexu SDAX. O rok později pak do indexu MDAX. Nyní se posouvá přímo do hlavního indexu DAX.

„Delivery Hero vykázala silné finanční výsledky za letošní druhé čtvrtletí, což dokazuje, že naše strategická rozhodnutí jsou správná. Zařazení do indexu DAX je toho potvrzením. Stejně jako toho, že kapitálový trh věří v námi poskytovanou službu i firmu,“ uvedl generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Delivery Hero Niklas Östberg.

Za druhé čtvrtletí roku 2020 společnost Delivery Hero vykázala nárůst objednávek o 95 procent. Zároveň překonala svůj rekord v počtu doručených objednávek. Za měsíc jich vyřídila 100 milionů. Což odpovídá cíli firmy vyřídit za celý letošní rok miliardu objednávek. Což by se jí i vzhledem ke krizi covid-19, která prudce zvedla internetové prodeje, mělo podařit. Loni společnost Delivery Hero zaznamenala příjmy ve výši 1,46 miliardy eur, letos je odhaduje na 2,6 miliardy až 2,8 miliardy eur.

Delivery Hero teprve začíná

Společnost Delivery Hero byla založena v roce 2011. Nejprve nabízela online tržiště pro objednávání potravin, teprve později rozjela vlastní dodávkové flotily a rozšířila sortiment zboží. Dnes společnost nabízí dodávky potravin, potřeby pro domácnost, léčiva, květiny nebo elektroniku. Zboží expeduje i z vlastních skladů Dmarts.

„Stát se součástí německého indexu akciových trhů DAX je pro berlínskou společnost velká čest. Firma začínala před devíti lety od nuly. Přitom jsme na začátku, rozhodně nemáme v úmyslu se zastavit, naopak,“ uvedl finanční ředitel Delivery Hero Emmanuel Thomassin.

Dodal, že letos chce společnost nabídnout své služby v Japonsku. Firma už má silné zastoupení v 39 ze 43 zemí, ve kterých působí. Prosadila se v Evropě, Latinské Americe, Asii, na Středním východě a v severní Africe. Doručovací službu provozuje ve více než 600 městech po celém světě. Skupina se sídlem v Berlíně má kolem 25 000 zaměstnanců a více než 630 000 restauračních partnerů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here