Stavební spořitelny již poskytly úvěry za bilion korun

306
stavebni_sporitelny
Foto: Pixabay.com

Stavební spořitelny od roku 1993 poskytly úvěry v celkové hodnotě jednoho bilionu korun. Výsledky stavebního spoření upozorňují i na to, že cena bytů v Česku stoupla za posledních 15 let zhruba o 140 procent. To znamená, že ještě v roce 2005 stačila na pořízení bytu necelá polovina dnešní částky.

Za bilion korun, které stavební spořitelny poskytly klientům, byste si dnes a v dnešních cenách koupili asi 170 tisíc průměrných bytů v Praze a zhruba 558 tisíc bytů v Ostravě. Za ostravskou cenu byste si přitom mohli koupit byty v celém Moravskoslezském kraji, a ještě by vám pár miliard korun zbylo,“ převádí čísla do praxe tajemník Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] Jiří Šedivý.

Podle oficiální statistiky se objem úvěrů od stavebních spořitelen meziročně zvýšil o 30 procent a počet nových smluv o deset procent. Úvěrové obchody se dokonce přibližují rekordní úrovni z roku 2018.

Překlenovací úvěry hrají prim

Stavební spoření není jen spořicí produkt, ale nabízí i několik typů úvěrů, včetně hypotečních úvěrů. Fenoménem se mezi Čechy ale staly jeho překlenovací úvěry. Ty jsou řešením v situaci, kdy klient nemá ještě nárok na řádný úvěr, ale peníze na bydlení potřebuje hned. To, že Češi na financování svého bydlení stále ještě málo myslí s dostatečným předstihem, dokazuje fakt, že právě překlenutím začalo ve stavebních spořitelnách 83 procent úvěrových případů.

AČSS: Vývoj výše průměrného nově poskytnutého úvěru

Výhodou je, že úvěry v řádech stovek tisíc korun není nutné zajišťovat zástavním právem k nemovitosti. U menších úvěrů prokazuje klient bonitu pouhou historií spoření, které zpravidla poskytnutí úvěru předchází. Celkově bylo od roku 1993 poskytnuto přes 2,54 milionu úvěrů. Průměrný úvěr za celou historii stavebka dosáhl hodnoty necelých 400 tisíc korun.

Výše poskytovaných úvěrů ze stavebního spoření se pohybuje od desetitisíců korun na menší rekonstrukce až po několik desítek milionů na pořízení domů. Celkově jsou právě rekonstrukce nejčastějším důvodem, proč si lidé ve stavebních spořitelnách půjčují – historicky asi ve 45 procentech případů. Na koupi připadá 27 procent poskytnutých úvěrů.

Stavební spořitelny: Letos bude dobrý rok

„S ohledem na uplynulé měsíce a nenadálou epidemickou situaci, která ovlivnila i finanční trhy, jsou dosavadní výsledky stavebního spoření výborné. Úvěrové obchody se dokonce přibližují rekordní úrovni z roku 2018,“ hodnotí vývoj stavebního spoření v letošním roce předseda AČSS Jan Jeníček.

Dosavadní výsledky podle něj potvrzují, že pokles z roku 2019, který se letos opět vyrovnává, způsobilo především tehdejší avizované zpřísnění regulatorních doporučení ze strany České národní banky [ČNB]. To znamená limity pro zadlužení u hypotečních úvěrů, které aktuálně znovu nejsou platné. Jakkoli jsou banky ve sjednávání hypotečních úvěrů obezřetné. A některé z nich dokonce ještě přísnější než v době platné regulace ČNB.

ČNB znovu umožnila dofinancovat hypotéku jiným úvěrem

Častou otázkou v souvislosti s epidemiologickými opatřeními bylo, zda klienti vypovídají smlouvy o stavebním spoření. Lidé doposud v letošním roce vypověděli dokonce o něco méně smluv, než bylo obvyklé v posledních pěti letech. Nejvíce se smlouvy vypovídaly v roce 2016, více než dvakrát tolik co letos. Aktuální trend v případě stavebního spoření leží v jeho vnímání jako nástroje na financování bydlení. A až potom jako spořicí produkt s podporou státu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here