Chasidé cestující letos na Ukrajinu skončili v Bělorusku

262

Téměř všichni poutníci z řad chasidských Židů, kteří chtěli podle dávné tradice oslavit židovský Nový rok u hrobu zakladatele chasidského společenství v ukrajinském městě Umaň, se vrátili od ukrajinských hranic zpět do Běloruska. To, že chasidé uvízli v Bělorusku, potvrdila ukrajinská pohraniční stráž.

Ukrajinská vláda uzavřela hranice a vstup cizinců do země zakázala od 28. srpna do 28. září. To ve snaze omezit šíření nákazy koronaviru. Bez ohledu na zákazy a pandemii do Umaně, která má asi 80 000 obyvatel, ale už dorazily tisíce židovských poutníků z celého světa. Následovalo vyslání ukrajinských policejních a armádních posil, které měly na místě udržet pořádek.

„Na Ukrajině v tuto chvíli zůstalo jen několik poutníků,” uvedl mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko.

Tisíce poutníků v minulých dnech uvázly mezi běloruskými a ukrajinskými hranicemi. Ty z izraelských chasidských poutníků již vyzval izraelský ministr pro vysoké školy a vodohospodářství Zeev Elkin k návratu domů.

„Vyzývám naše občany, aby se vrátili do Izraele. […] Navzdory mnoha snahám pomoci Izraelcům vstoupit na Ukrajinu z Běloruska nebo Moldavska jsme obdrželi finální negativní odpověď od ukrajinských úřadů,” uvedl.

Poklonění se hrobu rabína Nachmana z Braclavi

Do Umaně každoročně proudí desetitisíce [některé zdroje uvádí i 250 tisíc ročně, pozn.red.] židovských poutníků, aby se poklonili hrobu rabína Nachmana z Braclavi, jednoho ze zakladatelů ortodoxního chasidského směru judaismu. Dělají to v naději, že si zajistí dobrý život, odpovědi na své problémy a šťastný život. Chasidismus se zformoval v první polovině 18. století v Haliči a na západní Ukrajině.

„Lidé rozbíjejí spořicí účty, aby mohli cestovat do města Umaň během Rosh Hashanah,” říká Matan Meshi, 22letý Breslov Hasid, který Uman navštívil již 30krát.

„Je to velká micva, která je odměněna velkými úspěchy a zázraky,” dodává.

Týdenní cesta do města Umaň vyjde v těchto dnech na 1 700 dolarů. Koncentrace tisíců židovských poutníků ale často provázejí problémy. Loni skupina chasidských poutníků, údajně občanů USA, poničila sochu Ježíše na kříži. Zachytila je při tom bezpečnostní kamera. Následující den skupina Ukrajinců zaútočila na ulici, obývanou především Židy, zápalnými láhvemi.

V srpnu 2013 došlo k napětí poté, co poutníci počmárali Ježíšovu sochu hanlivými nápisy: „Přesnou pomstu gójům“ a „Stop znesvěcování Božího jména“. Tehdy od místních obyvatel zazníval postoj: „Jestli poškodí kříž, my se pomstíme na hrobě toho cadika.“

Chasidé letos na Ukrajině neuspěli

Židovská média už roky přinášejí zprávy o chasidských incidentech v tomto městě, i o rostoucích projevech antisemitismu ze strany nežidovských obyvatel. Chování některých poutníků ovšem dělá starosti i chasidům, kteří se tu usadili natrvalo. Upozorňují na nepořádek, hlasitou hudbu už na letišti, opilost a agresivitu [na tu si stěžují i pracovníci izraelských aerolinek], časté požáry v hotelových pokojích a prostituci.

Ukrajina jako důvod, proč letos odmítla židovské poutníky na svém území, uvedla, že jen v pátek měla dalších 3 228 nových případů nákazy koronavirem. A dále pak 68 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve přibylo 3 584 případů. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel nakazilo 169 472 lidí. Z nich 3 468 nákaze podlehlo.

Pro úplnost dodejme, že v Izraeli od pátku platí celoplošná uzávěra, která má omezit šíření nového koronaviru. Platit bude do 11. října a je to už druhé opatření tohoto druhu od začátku epidemie z letošního jara. Na dodržování regulí dohlédne 7 tisíc vojáků a policistů. V údaji o denním nárůstu počtu případů koronaviru na počet obyvatel patří Izrael mezi nejvíce zasažené země. V devítimilionovém Izraeli se nakazilo téměř 180 tisíc lidí a 1 169 jich s koronavirem zemřelo. Ze čtvrtečních více než 55 000 provedených testů bylo 9,4 procenta pozitivních.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here