Koruna včera ztratila 0,7 procenta a posunula se těsně pod 27,40 CZK/EUR. To je nejslabší úroveň od druhé poloviny května. Analytici očekávají její další oslabení a hovoří o dalším snížení základních úrokových sazeb ze strany centrální banky.

Včera [13.10.] ztrácely i všechny ostatní regionální měny. Polský zlotý oslabil na 4,494 PLN/EUR, maďarský forint pak na 369,9 HUF/EUR. Nedařilo se ani společné evropské měně. Ta v průběhu úterního obchodování ztratila 0,6 procenta a posunula se na 1,174 USD/EUR.

„Důvody k optimismu bylo včera obtížné nalézt. Německý ZEW index ve složce hodnotící současnou situaci za tržními očekáváními výrazně zaostal. Podle prezidenta institutu to bylo dáno obavami investorů z pandemické situace, neřízeného Brexitu i prezidentských voleb v USA. Tyto faktory ze scény v nejbližších dnech nezmizí, což může euro držet pod tlakem,“ uvedla v této souvislosti ekonomka Komerční banky [KB] Jana Steckerová.

Podle ní k nepříznivému vývoji kurzu koruny přispívá i pokles domácích tržních úrokových sazeb. Ty dle jejího názoru už v sobě zahrnují 50% šanci, že Česká národní banka [ČNB] sníží sazby na technickou nulu [0,05 %]. Vzhledem k vývoji pandemické situace je ale podle analytiků stále brzy rozhodnout, zda a kdy ČNB k takovému kroku přistoupí.

Co zvažuje guvernér ČNB

ČNB ponechala na svém posledním zasedání [23.9.] základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na 0,25 procenta. Z aktuální prezentace guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka avšak vyplývá, že nepovažuje za potřebné dále snížit úrokové sazby. Naopak zvažuje jiné nástroje měnové politiky, například v podobě devizových intervencí.

Jana Steckerová je přesvědčena, že i tak není prostor pro další pokles úrokových sazeb stále ještě vyčerpán. Což bude znamenat, že domácí měna může v následujících dnech dále oslabovat v řádu o několik desetihaléřů proti euro.

„Další důležitou psychologickou hranicí bude 27,50 CZK/EUR. Po uvolnění restriktivních opatření, které očekáváme v polovině listopadu, by však koruna měla začít opět posilovat,“ upřesnila ekonomka.

Koruna za poslední měsíc ztrácí nejvíce v rámci středoevropského regionu. Analytici tvrdí, že ačkoli globální finanční trhy by za standardních podmínek podporovaly korunu k silnějším hodnotám, negativní domácí vývoj jasně převažuje.

Koruně včera nepomohl ani odhad HDP od MMF

Podle ekonomů koruna bude v nejbližších týdnech reflektovat hlavně domácí situaci, vývoj pandemie a případné zavádění či uvolňování bezpečnostních opatření.

Covidová opatření: Vláda slíbila pomoc rodičům i podnikatelům

Dodejme, že včera nepomohl ani odhad vývoje hrubého domácího produktu [HDP] od Mezinárodního měnového fondu [MMF]. Ten snížil předpokládaný růst české ekonomiky v příštím roce ze 7,5 procenta na 5,5 procenta. Naopak třeba Slovensku ho zlepšil o 1,9 procenta [na 6,9 %]. Propad pro letošní rok MMF hodnotí stejně jako v dubnu. To znamená pokles o 6,5 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here