Ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky [ČNB] Mojmír Hampl označil odsun makroekonomické predikce Ministerstva financí ČR [MF ČR] z listopadu na leden za nezodpovědné. Avšak dle ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] nelze dělat predikce v době nejistoty. Řekla to v pořadu Partie CNN Prima News.

Stejně jako Mojmír Hampl [na fotografii] se k přesunutí makroekonomické predikce vyjádřil také ekonomický expert a poslanec ODS Jan Skopeček. Ten uvedl, že nejistota ekonomického vývoje má vést k obezřetnější rozpočtové politice.

„Nejistota ekonomického vývoje není důvod k nezveřejňování pravidelné makroekonomické predikce, ale k obezřetnější rozpočtové politice. Argument nejistoty je falešný, tato vláda netrefovala rozpočty i v klidných dobách,“ vyjádřil se na sociální síti.

K rozpočtu Mojmír Hampl, který je mimo jiné jedním ze zakladatelů občanské iniciativy KoroNERV-20, dále uvedl, že se sice v současné době o nějakém rozpočtu bavíme, ale dle jeho slov, žádný rozpočet ani nemáme.

„Rozpočet je nějaká rozumná přiměřená úvaha o tom, jaké budu mít příjmy a výdaje. To platí pro rodinu, platí to i pro stát. Tuhle rozumnou úvahu o budoucnosti už nemáme,” řekl.

Aktuální návrh státní rozpočtu na příští rok počítá se schodkem ve výši 320 miliard korun. Jeho součástí ale nejsou ztráty příjmů za zrušenou superhrubou mzdu a zavedení 19procentní nebo 15procentní sazby daně z příjmu. To bude ještě předmětem debaty koaličních stran, které chtějí následně změnu zapracovat v podobě pozměňovacího návrhu do daňového balíčku pro rok 2021, který je ve Sněmovně. Ta by měla finálně schvalovat státní rozpočet po 15. prosinci, tedy nejspíše ve středu 16. prosince.

Státní rozpočet 2021: Na investice má jít 187 miliard korun

„Paní ministryně připomíná člověka, který stojí a čeká, jak to nakonec dopadne. Přemýšlí, jak zaplatit ten výsledek, a dopředu není vůbec schopná odhadnout, jaký bude,“ řekl Hampl s přirovnáním, že ministerstvo financí je jako loď, která je v bouři a má vypnutý kompas. Úřad podle něj nemá představu, co chce dále dělat, a jeho počínání je nezodpovědné.

Shoda panuje nad zmrazením mezd veřejnému sektoru

Za jedinou věc, se kterou souhlasí, Mojmír Hampl označil plánované zmrazení mezd ve veřejném sektoru s výjimkou některých profesí, jako například učitelů nebo lékařů. Schillerová k tomu přidala ještě zmrazení výdajů státní správy. V ostatních případech ministryně se slovy Hampla v diskuzi zásadně nesouhlasila a k odsunu predikcí uvedla.

„Makroekonomickou predikci jsem odmítla udělat už v létě. To není nic nového. Jestliže máte tak obrovskou míru nejistoty a nevíte, jestli budou plošná opatření pokračovat, tak co chcete predikovat,” řekla ministryně.

V polovině září ministerstvo financí zveřejnilo predikci, podle které by měl letos HDP klesnout o 6,6 procenta. Ovšem to dle ministryně za předpokladu, že nepřijdou do konce roku již žádná protikoronavirová opatření, což se ale nestalo.

„Proto odmítám dělat i tu listopadovou, požádala jsem o to pana premiéra. Počkáme, jak dopadne celý rok, a uděláme ji v lednu. To je celé,” dodala Schillerová.

Danuše Nerudová: Každá firma má v krizi predikce

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] Danuše Nerudová v pořadu České televize Otázky Václava Moravce [OVM] označila počínání ministerstva financí za skandální. Dle ní má každá firma i v krizi predikce, a to i když je prostředí velmi nejisté, tak se ho snaží nějakým způsobem zpřesňovat.

„Je potřeba si uvědomit, že jsme při tvorbě státního rozpočtu. A my nepredikujeme, jaká bude příjmová stránka. Celý rozpočtový proces je potom na vodě a rozpočet je cár papíru, protože nevíme, jaké budou příjmy. Tomu nerozumím,” řekla Nerudová.

Člen bankovní rady ČNB Aleš Michl v pořadu uvedl, že centrální banka za listopad prognózu zveřejní. Letošní třetí čtvrtletí podle něj přinese největší mezikvartální růst HDP v historii. Po dalším zpřísnění opatření naopak očekává v závěru roku pokles.

„Pokud se s koronaviry naučíme žít a podniky budou otevřené, to znamená budou moci exportovat, dá se očekávat, že příští rok zase porosteme,” dodal Michl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here