Jihokorejská ekonomika se v třetím čtvrtletí vrátila k růstu. Hrubý domácí produkt [HDP] stoupl o 1,9 %. Vzrostl nejrychlejším tempem od 1. čtvrtletí roku 2010. V meziročním srovnání jihokorejskou ekonomiku ale provází propad o 1,3 %.

Uvedla to dnes ve své zprávě jihokorejská centrální banka Central Bank of Korea [BOK]. Podle ní ve druhém čtvrtletí ekonomika oslabila o 3,2 procenta, tedy nejvíce od roku 2008. Růst ve třetím čtvrtletí byl silnější, než se očekávalo. Analytik Alex Holmes ze společnosti Capital Economics předpověděl, že jihokorejská ekonomika letos klesne o jedno procento.

„I když by to byl nejhorší výkon od roku 1998, stále by to z Jižní Koreje činilo jednu z letos nejvýkonnějších ekonomik na světě,” řekl.

Dodal, že jeho odhad má podmínku, že nedojde k dalšímu zhoršení covidové situace v USA a Evropě a dalším omezením v obchodní výměně. To proto, že jde o ekonomiku, jež je založena na exportu. Ten ostatně ve třetím čtvrtletí přidal o 15,6 procenta, což bylo tempo naposledy viděné v roce 1986.

Podpora 6,3 bilionu korun pro jihokorejskou ekonomiku

Tamní ekonomice podle analytiků pomáhají i stimulační programy na pandemií covid-19 zasažené země, která z hlediska šíření covidu-19 patří k těm nejméně postiženým. Vláda Korejské republiky minulý měsíc uvolnila na letošní pomoc ekonomice poslední část z celkem 310 bilionů wonů [6,3 bil. Kč].

V oblasti podpor výrazně posiluje výdaje na obranu [loni 11,8 %], vzdělání [loni 14,3 %], výzkum a vývoj v oblasti nových technologií [loni 4,7 %] a na vytváření nových pracovních míst [loni 5,09 %].

Korejská republika je dvanáctá největší ekonomika na světě a čtvrtá největší v Asii. Loni rostla cca 2% tempem. Je to ekonomika výrazně proexportně orientovaná. Vyváží zejména stroje a dopravní prostředky [loni 49,5 % z celkového vývozu], hotové výrobky [loni 22,5 % z celkového vývozu], chemické výrobky [loni 17,0 % z celkového vývozu), potraviny a nápoje [loni 6,1 % z celkového vývozu].

Významní jihokorejští investoři v ČR

Obchodní bilance je z pohledu ČR dlouhodobě pasivní. Vysoký objem dovozů z Korejské republiky je využíván k výrobě v exportně orientovaných továrnách, do kterých v naší zemi investovali korejští investoři. Jejich investice v naší zemi k loňskému roku dosáhly hodnoty 3,8 miliardy USD. K významným jihokorejským investicím v ČR patří:

  • Otevření nošovické továrny automobilky Hyundai [cca 33 mld. Kč],
  • otevření žatecké továrny Nexen Tire [cca 22,8 mld. Kč],
  • začlenění Škoda Power do skupiny Doosan Heavy Industries [cca 14,5 mld. Kč],
  • investice do GS Caltex u Karviné či investice Doosan Group do závodu v Dobříši.

Korejská republika drží 8% podíl na celkovém objemu zahraničních investic v ČR. Je čtvrtým největším investorem v historii od vzniku České republiky za Německem [23 %], Japonskem [13 %] a USA [9 %].

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here