V druhé výzvě Covid Kultura podali podnikatelé k dnešnímu dni 443 žádostí v objemu 185 milionů korun. Výzvu otevřelo ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] 23. října. O dotace je možné žádat do konce roku.

Program nabízí i jednorázovou podporu 60 000 korun pro osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ]. Ty zatím podaly 2 898 žádostí za 174 milionů korun. Rozpracováno je 394 žádostí za 23,6 milionu korun, 71 žádostí úředníci vrátili k doplnění. Podnikatelé podali 443 žádostí, rozpracováno je 313 z nich, jednu úřad vrátil k doplnění. Rozhodnutí o schválení dotace zatím nepadlo žádné. Informace potvrdil Marek Vošahlík z tiskového oddělení MPO.

Rychle a přehledně: Co a komu za podporu nyní nabízí stát

Program Covid Kultura měl původně umožnit podnikatelům v kultuře žádat o peníze za zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu, filmoví distributoři a producenti za to, že mnozí z něj čerpat nemohou. Z 900 milionů korun určených na podporu pro ně se tak v první výzvě, i když byla prodloužena, vyčerpalo jen asi 135 milionů korun. Podáno bylo 336 žádostí, definitivně schváleno je k dnešku 80 z nich za 32 milionů Kč, další jsou rozpracovány či vráceny k doplnění.

II. výzva v programu Covid Kultura

Ministerstvo průmyslu ve spolupráci s ministerstvem kultury proto připravilo druhou výzvu, kde je k dispozici přes 750 milionů korun. O dotaci mohou žádat podnikatelé v kultuře i jednotlivci v uměleckých a odborných umělecko-technických profesích. Ti budou moci dostat jednorázově 60 000 korun. Firmám je možné hradit náklady do deseti milionů korun.

Z programu mohou divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje. A to za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře. Konkrétně na takové aktivity, které byly kvůli opatřením vlády od jara výrazně limitovány. A jsou omezeny i nadále. Podnikatelé tak mohou uplatnit marně vynaložené výdaje v období od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020, včetně režijních nákladů.

Všechny potřebné doklady k podání žádosti o čerpání podpory z programu [například čestná prohlášení] a formuláře jsou připraveny v informačním systému, přes který se o dotaci z programu Covid – Kultura žádá. K dispozici je metodická podpora žadatelů o dotaci. A to na vyžádání od pondělí do pátku od 8:30 do 16:30 hodin, na e-mailu kultura@mpo.cz či speciální informační lince 1212.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here