Continental Barum má kvůli koronaviru nižší produkci

294
Continental_Barum
Foto: Continental Barum

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum vyrobil letos o 3,5 milionu méně pneumatik, než plánoval. Původně to mělo být více než 20 milionů. Vyrobil jich jen 16,5 milionu kusů. Na poklesu produkce se podle zástupců společnosti podepsala letošní pandemie koronaviru.

Podnik měl menší odbyt především v jarních měsících. Na podzim se firma zase potýkala s nedostatkem pracovníků. Pokles nastal i u výroby pneumatik pro nákladní auta, nebyl ale tak značný. Podnik jich vyrobil téměř 1,3 milionu oproti původně plánovaným 1,5 milionu.

„Letošní pandemie nemoci covid-19 zcela změnila plánovaný vývoj výhledu výrob a z důvodu ztráty odbytu nemohlo dojít k výrobě všech plánovaných plášťů ve všech výrobních segmentech,“ říká mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

Podle ní jarní vlna téměř zastavila výrobu osobních plášťů. Přitom virus samotný se zaměstnanců tehdy téměř nedotknul.

„Na podzim byla situace odlišná, neboť poptávka dovolovala jet výrobě naplno, ale výrobní provozy se potýkaly s vyšší nemocností a absencí, a to nejen související s covid-19,” říká.

Propadla i výroba nákladních a industriálních plášťů

Nepravidelné odstávky se dotkly i výroby nákladních a industriálních plášťů. Také tam byla výroba nucena střídavě zastavovat a znovu se rozjíždět. Oproti původnímu plánu se vyrobilo o 14 procent nákladních plášťů méně, u industriálních o 19 procent.

„V kategorii nákladních plášťů se celkem vyrobilo téměř 1,3 milionu kusů oproti původně 1,5 milionu plánovaných. Pro rok 2021 je plánováno vyrobit 1,5 milionu nákladních pneumatik, stejně jako tomu bylo pro tento rok. Původně bylo letos plánováno vyrobit 159 000 industriálních pneumatik. Ve finále to bylo o skoro 30 000 méně a pro příští rok je plánováno vyrobit 137 000 těchto speciálních a průmyslových plášťů,” uvádí Feiferlíková.

Koronavirová krize se dotkla dále výroby vulkanizačních forem. Z plánovaného počtu 1 300 těchto forem pro osobní pláště jich bylo vyrobeno pouze 1 125 kusů. V podobném poměru poklesla výroba lamel a modelů. Tuto část výrobního závodu přesto čekají příští rok velké investice. Je to rekonstrukce hlavní budovy a přestěhování výroby modelů do haly vedlejší.

Continental Barum zaměstnává 5 200 lidí

Pro příští rok má společnost momentálně v plánu vyrobit 19 milionů osobních a vysokorychlostních plášťů. Firma je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, pracuje v ní zhruba 5 200 lidí. Continental Barum měl loni podobně jako o rok dříve tržby ve výši 55,8 miliardy korun. Zisk po zdanění klesl o 18 procent na 2,5 miliardy korun. Společnost je od roku 1993 součástí koncernu Continental.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here