Obchodní dohoda mezi Velkou Británií a EU byla podepsána

212
obchodni_dohoda
Foto: EU

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel dnes v Bruselu podepsali obchodní dohodu s Velkou Británií. Dokument dnes v Londýně podepíše i britský premiér Boris Johnson. Obchodní dohoda a další ustanovení začnou platit 1. 1. 2021.

Obchodní dohoda má 1 240 stran textu a dalších 800 stran příloh. Dohoda upravuje vztahy Evropské unie s Británií po 1. 1. 2021 a zástupci obou stran ji uzavřeli s ohledem na negativní dopady takzvaného tvrdého Brexitu.

„Dnes jsem podepsala obchodní dohodu mezi EU a Velkou Británií. Premiér Boris Johnson ji podepíše později v Londýně. K dohodě vedla dlouhá cesta. Teď je čas nechat Brexit za námi. Naše budoucnost je v [prosperující] Evropě,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Obchodní dohoda zamířila i do Británie

Poté, kdy dohodu podepsal i předseda Evropské rady Charles Michel, byla dohoda letecky přepravena k podpisu britskému premiérovi.

Boris Johnson: Máme zpět kontrolu nad našimi zákony i osudem

O dohodě dnes debatovaly a hlasovaly obě komory britského parlamentu. V odpoledních hodinách ji schválily. Předpokládalo se, že pro ni budou i opoziční labouristé. Ti uvedli, že dohoda je lepší než tvrdý Brexit. A všechny její nedostatky půjdou dle jejich názoru na vrub vládnoucím konzervativcům. Dohoda byla nakonec schválena 521 hlasy proti 73 hlasům.

Britský premiér Boris Johnson dohodu podepsal dnes v pozdním odpoledni a po podpisu prohlásil: „Podpisem této dohody naplňujeme svrchované právo Britů, aby žili podle svých vlastních zákonů, které schválil jejich parlament.”

Obchodní dohoda platí zatím jen provizorně

Evropský parlament [EP] zatím dohodu neschválil, protože byla uzavřena později, než požadoval. Dohoda bude částečně platit od začátku roku do 28. února 2021, aby měl Evropský parlament dostatečný čas na vyhodnocení textu dohody. Dohoda proto bude od 1. ledna platit takzvaně provizorně, dokud ji neschválí EP. Takovou možnost v pondělí schválili zástupci sedmadvaceti členských zemí EU.

„Na druhou stranu podpis smlouvy neznamená, že obchod mezi EU a Británií bude pokračovat ve stejném režimu jako dosud,” upozorňuje Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

Podle něj jisté administrativní a technické překážky vzniknou v každém případě.

„I zboží s nulovým clem je třeba deklarovat a odbavit, složitější bude obchod s produkty podléhajícími fytosanitární regulaci i uznávání různých certifikací a standardů. Nemluvě o dopadu na přeshraniční poskytování služeb a pohyb pracovníků,” upřesnil.

Dodal, že český export do Velké Británie může v konečném důsledku zdražit, ale dohoda nastavuje předvídatelné podmínky. To negativní dopady minimalizuje a po jejím zaběhnutí do praxe by se situace měla dále zlepšovat.

Změny, které jsou jisté již teď

Již nyní je však jasné, že mnohé se po 1. 1. 2021 změní. Finanční správa ČR [FS ČR] již informovala o daňových změnách ve vztahu k Velké Británii. Změny se týkají daně z příjmů i daně z přidané hodnoty. Z hlediska daní se Velká Británie stává pro Českou republiku, stejně jako ostatní unijní země, takzvanou třetí zemí.

Z hlediska daní se Británie stane takzvanou třetí zemí

Výstupová dohoda Velké Británie s Evropskou unií třeba i garantuje, že do konce roku 2020 se v oblasti zdravotního pojištění na Británii nahlíží jako na unijního člena. Dohoda zaručuje zachování práv získaných do 31. 12. 2020 jako práv do konce života, nebo změny okolnosti. Brexit ale i tak zdravotní péči ovlivní.

Brexit zasáhne i unijní systém zdravotního pojištění

Velká Británie vystoupila z EU k 31. 1. 2020. Následující den vešla v účinnost takzvaná výstupová dohoda, která řeší podmínky odchodu Británie z unie. Výstupová dohoda v podstatě zavedla přechodné období, jež trvá do konce roku 2020. Následující řeší dnes podepsaná obchodní dohoda.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here