Dluhopisy nemám, čekám inflaci, říká investor Tomas Michálek

692

„Když přišel ten loňský březen, tak jsem byl připravený a nakupoval jsem, co bylo výhodné. A když ještě prohrál Donald Trump volby, tak jsem pochopil, že na trzích dochází k sektorové rotaci, a ještě jsem dokoupil, přidal nové podniky,“ říká v debatě ABCD investora investiční bankéř Tomas Michálek.

Tomas Michálek, který se narodil ve středočeském Benešově, ale vyrůstal ve Švédsku, začínal jako obchodník u Petra Kellnera v roce 1991. Avšak již v roce 1993 obchodoval na pražské burze, která otevřela 1. května 1993. A to osobně, protože ještě nebyly žádné elektronické obchody.

„Ze začátku jsem dělal, stejně jako každý začínající obchodník, spoustu ztrát. Špatně jsem investoval. V podstatě mi trvalo až do roku 2001, než jsem přišel na to, jaké dělám chyby, téměř sedm let,“ uvedl ke svým začátkům.

Loňský rok v debatě ABCD investora hodnotí Tomas Michálek jako jeden z nejlepších ve svém investorském životě. Totiž: „Já jsem na to čekal od roku 2017. Když přišel ten březen, tak jsem byl připravený a nakupoval jsem, co bylo výhodné. A když ještě prohrál Donald Trump volby, tak jsem pochopil, že tam dochází k sektorové rotaci. To je, že jsem ještě dokoupil a přidal i nové podniky.“

Drží se zásady mít k dispozici dostatek likvidity, aby mohl reagovat na to, co se právě děje na trhu. Časování svých obchodů a investic už vzdal.

Tomas Michálek: Dluhopisy jsou past

„Já jsem si dříve myslel, že ty trhy dokážu ´timovat´, ale jakmile centrální banky začaly manipulovat se sazbami, tak jsem pochopil, že odhad vývoje na trhu podle kvality ekonomiky není v mých rukou,“ vysvětluje s tím, že kvantitativní uvolňování loni a letos dosáhne znovu rekordních hodnot.

Drobným investorům doporučuje investice do ETF. Zmiňuje zejména sektorové ETF. Anebo svěřit peníze do aktivních podílových fondů. Těch, které to zvládají. Jako příklad uvádí fondy zaměřené na biotechnologie.

„Správci by měli vybírat ty podniky, které budou v budoucnu hrát prim. Tam já vidím tu hlavní výhodu podílových fondů, že by v nich měli být experti na sektory. A ti správci by měli sázet na relativně široké portfolio podniků,“ tvrdí.

Když se správci fondů trefí do podniku se správným byznysem, což se pozná vždy až za několik let, odvedli podle něj dobrou práci. On sám se drží zásady se dobře seznámit s vedením daného podniku a jeho schopnostmi.

„Je tristní vidět manažera, který má pět škol marketingu, ale o tom, co a jak vyrábí jeho podnik, neví nic,“ vysvětluje.

Upozorňuje na to, že on sám se zbavil investic do dluhopisů, protože do budoucna očekává inflaci a růst úrokových sazeb po celém světě.

„Dluhopisy jsou teďka neskutečná past,“ říká.

Zároveň varuje před všemi podniky v leteckém průmyslu. To proto, že i když se nyní jedná o velice zajímavé investice, letecký průmysl je v natolik hluboké krizi, že se do něj nevyplatí investovat.

Investiční fórum již tuto středu

Tomas Michálek patří mezi veterány českého kapitálového trhu. V rámci debaty z cyklu ABCD investora se s jeho autorem Romanem Chlupatým [Save & Capital] dotkli témat a faktorů, které ovlivňují situaci na finančních trzích, v čele s úrokovými sazbami. Čtenáře zároveň upozorňujeme na debatu s šéfem pražské burzy Petrem Koblicem nebo debatu s Pavlem Rydzykem o realitním trhu. Čtenářům FinTag.cz zároveň doporučujeme letošní konferenci Investiční fórum již tuto středu, kde vystoupí zajímaví hosté z oblasti investic.

Tomas Michálek nakupoval zkraje 90. let pro Rakouské banky Girocredit, Bank Austria a Raiffeisen Bank International. Na podzim 1997 přešel do Londýna k bance HSBC jako makléř a poradce na Emerging Markets. Pracoval s podniky z Ruska, JAR, Turecka, Egypta a střední Evropy. V roce 2005 se vrátil zpět do Prahy, kde pět let vedl oddělení pro mezinárodní obchod akcií u Wood & Company.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here