Většina velkých firem má zájem očkovat své zaměstnance podnikovými lékaři. Vyplývá to z rychlého šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Podle odhadů Svazu by závodní lékaři a poskytovatelé zdravotní péče ve velkých firmách mohli naočkovat až 1,2 milionu pracovníků.

Své zaměstnance chtějí některé firmy k očkování motivovat. Pracovníkům hodlají například proplácet dobu, kterou stráví očkováním proti nemoci covid-19.

„Podniky si od očkování slibují nejen výrazné snížení nemocnosti, ale i rychlejší návrat k normálnímu životu,“ vysvětluje viceprezident SP ČR Jan Rafaj

Mezi podniky, které chtějí zaměstnance naočkovat, jmenoval Plzeňský prazdroj, Třinecké železárny, Unipetrol, T-Mobile, Škoda Auto, Phillip Morris, Continental Barum nebo Amazon.

„Drtivá většina z nich má zájem o to, aby jejich podnikoví lékaři nebo poskytovatelé zdravotní péče mohli očkovat zaměstnance,“ dodal.

Firmy smějí naočkovat zaměstnance proti covidu

Minulý týden Vláda ČR kývla na to, že ve druhé vlně očkování od května smí pomoct s vakcinací i firmy a jejich lékaři. SP ČR dále navrhuje, aby už při registraci k očkování mohli lidé zaškrtnout, že se chtějí nechat očkovat právě u svého zaměstnavatele. Podle zástupců Svazu platí, že když se bude očkovat i ve firmách, proočkovanost populace bude rychlejší. Odlehčí se tím i přetíženému zdravotnickému systému.

„Pro mnoho lidí navíc bude jednodušší nechat se očkovat podnikovým lékařem přímo v místě zaměstnání. Než aby kvůli tomu třeba cestovalo do desítky kilometrů vzdáleného očkovacího centra,“ upřesňuje viceprezident SP ČR s tím, že aktuálním problémem je nedostatek vakcín.

Europoslanci žádají zveřejnění smluv o nákupech vakcín

Avšak nejenom nedostatek vakcín. K tomu, aby podniky své zaměstnance mohly očkovat, potřebují přehledný a fungující registrační systém, který vakcinaci ve firmách usnadní. Požadují proto, aby byl registrační očkovací systém přehledný a stoprocentně spolehlivý. Podle nich se nemůže opakovat situace z minulého týdne, kdy při registraci k očkování seniorů nad 80 let systém kolaboval.

Očkování kritické infrastruktury i dodavatelských řetězců

SP ČR zároveň upozornil na zjednodušení očkování pracovníků kritické infrastruktury. Mezi ně patří spolu se zdravotníky a záchranáři i pracovníci energetických nebo vodohospodářských firem.

„Zásadně odmítáme návrh vlády, podle kterého by přednostně očkovaní lidé měli s sebou na očkování vzít potvrzení od zaměstnavatele, které budou až na místě kontrolovat lékaři. Celý proces to výrazně zpomalí. Místo toho navrhujeme, aby stát každé firmě přidělil unikátní několikamístný kód. Tím by se zaměstnanec při registraci prokázal a systém by sám poznal, že jde například o pracovníka firmy ČEZ, a na očkování ho pustil,“ vysvětluje představu SP ČR člen představenstva SP ČR Miroslav Palát.

Svaz průmyslu zároveň prosazuje, aby se prioritně očkovali nejen zaměstnanci kritické infrastruktury státu, ale i pracovníci návazných dodavatelských řetězců. To jsou třeba firmy, kteří zajišťují pravidelný servis například v elektrárnách. I když tyto firmy nesplňují definici kritické infrastruktury, bez jejich fungování by mohlo docházet k negativním dopadům na ekonomiku a fungování státu.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here