Německá společnost BioNTech začala v hesenském městě Marburg s výrobou vakcíny Comirnaty, kterou vyvinula spolu s americkým Pfizerem. Firma v Marburgu otevřela nový výrobní závod. Společnost BioNTech počítá, že první dávky z nového závodu dodá již letos v dubnu.

K zahájení výroby vakcín Comirnaty v Marburgu chybí ještě schválení výrobních procesů od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Firma proto bude nyní shromažďovat informace o produkci vakcíny a prostřednictvím oznámení je předávat evropské lékové agentuře. Ověřit a odeslat potřebná data má firma do konce března.

„Jakmile bude nový závod BioNTech plně funkční, stane se jedním z největších závodů na mRNA vakcíny v Evropě s roční kapacitou až 750 milionů dávek vakcíny ročně,“ uvedla v tiskové zprávě firma.

V Česku díky očkování ubývá nakažených zdravotníků

V první polovině tohoto roku chce v marburgském závodu vyprodukovat až 250 milionů dávek vakcíny Comirnaty. Kvalitu konečné očkovací látky analyzují v Německu dvě laboratoře: Laboratoř kontroly kvality BioNTech v Idar-Obersteinu a Institut Paula Ehrlicha.

BioNTech/Pfizer: Letos až dvě miliardy dávek

BioNTech uvedl, že ve společném konsorciu s firmou Pfizer pokračuje v úsilí uspokojit celosvětovou poptávku po covid vakcínách. Tu má pomoci uspokojit i rozšíření výrobních kapacit o nový německý závod stejně jako celková reorganizace výroby ze strany Pfizeru.

„Již pro letošní rok jsme zvýšili naši výrobní kapacitu vakcíny covid-19 až na dvě miliardy dávek,“ uvedla firma s tím, že 750 milionů dávek má jít právě z produkce v Marburgu.

Pfizer prozatím vzdal Indii. Nesplnil jednu z podmínek

Firmy Pfizer a BioNTech dosud vakcínu vyráběly v továrnách americké společnosti Pfizer v belgickém městečku Puurs nedaleko Antverp a v americkém městě Kalamazoo ve státě Michigan. Německou společnost BioNTech založili v roce 2008 Ugur Şahin, Özlem Türciová a Christoph Huber. Firma sídlí v Mohuči na západě Německa.

Vakcínu Comirnaty EMA schválila loni 21. 12.

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech doporučila Evropské komisi k podmínečné registraci loni 21. 12. 2020. Comirnaty se tak stala v Evropě první doporučenou vakcínou k registraci proti nemoci covid-19. V Česku se touto látkou začalo očkovat v neděli 27. 12. 2020.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Pfizer vakcína má prodejní název „COMIRNATY“, což je složenina ze slov Covid Community Immunity mRNA Vaccine. Součástí Comirnaty je molekula zvaná „messenger RNA“ [mRNA], jež nese instrukce k tvorbě proteinu ze SARS-CoV-2, tedy viru způsobujícího covid-19.

„Vakcína Comirnaty neobsahuje samotný virus a nemůže vyvolat onemocnění covid-19,“ upozorňuje Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. 

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here