ABCD investora: Pozor na nákup bitcoinu skrze třetí strany

230

Jaká je férová cena bitcoinu? To řeší v dalším díle video debat ABCD investora hlavní ekonom Banky Creditas Dominik Stroukal s Romanem Chlupatým z poradenské společnosti Save & Capital. Jejich téma je i současná demokratizace finančních trhů poháněná technologiemi.

Dominik Stroukal v minulosti nakupoval bitcoiny pokaždé, když zašel do restaurace se svými přáteli. Jeho investiční strategie byla nakoupit vždy o něco více, než činila jeho útrata za nápoje. A takto investoval dlouhodobě.

„Výsledek je, že pořádně nevím, za kolik jsem nakupoval ty bitcoiny, takže ani nevím, kolik přesně činí můj výnos. Což byla ale moje strategie, neřešit to, zda bitcoin roste či nikoli. A jsem rád, protože zde je velice snadné utrpět velké zisky, ale i ztráty. Chtěl jsem klidně spát,“ shrnuje svůj přístup Dominik Stroukal s tím, že výnosnost bitcoinu řeší na ročním investičním horizontu.

Upozorňuje, že nákup bitcoinu na vlastní pěst vyžaduje určitou míru znalostí. Mnoho nabídek nákupu prostřednictvím třetích stran je buď nevýhodná, nebo přímo klamavá.

„Stačí si zadat na Googlu „nákup bitcoinu“ a je zřejmé, že většina nabídek je velice nedůvěryhodná,“ vysvětluje v debatě ABCD investora.

Zájem o bitcoin je stále velký

Dominik Stroukal současně ale potvrzuje velký zájem o bitcoin. To, že se na něj obrací mnoho lidí s mnoha otázkami, z nichž vyplývá, že lidé se příliš neorientují, jak fungují kryptoměny. Proč jsou důležité, a jaké překážky jsou jim stavěny. Přitom rizik nákupu bitcoinu je více než dost. Šance, že investor vysoce vydělá, je vykoupená stejně vysokou ztrátou. Podle Stroukala výjimečnost bitcoinu spočívá v tom, že člověk je má “prostě u sebe”. Upozorňuje přitom i na snahy regulátorů kontrolovat bitcoiny a další kryptoměny.

ECB má obavy z rozmachu bitcoinu. Připravuje digitální euro

Přesto podle něj loni udělal další krok směrem k investičnímu střednímu proudu. Po Elonu Muskovi ho podpořily Mastercard a BNY Mellon. Dodejme, že bitcoin je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná kryptoměna. Bitcoin je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu protokolu. Cena jednoho bitcoinu je vysoká. Letos v lednu dosahovala dokonce 800 tisíc korun českých a 9. února 2021 překročila jeden milion korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here