Finanční správa spustila ostrý provoz stránek Mojedane.cz

3442
mojedane
Foto: Pixabay.com

Finanční správa ČR [FS ČR] dnes spustila ostrý provoz stránek www.mojedane.cz. Ty poskytují online služby finančních úřadů. Přes jedno přihlášení si tak lidé mohou vyřešit své daně nebo daně svých firem, aniž by museli kamkoli chodit.

Podmínka pro využívání stránek MOJEdane.cz [MOderní a JEdnoduché daně, pozn. red.] je občanský průkaz s čipem, mobilní klíč eGovernment nebo internetové bankovnictví u některé z prozatím tří bank [Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka, cca 1,6 mil. klientů, pozn. red.], které nabízejí bankovní identitu. Zachováno zůstává přihlášení přes datovou schránku, případně lze přístupové údaje vyzvednout na finančním úřadě.

Podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] službu ocení hlavně milion a půl lidí, kteří každoročně podstoupí martyrium papírového přiznání k dani z příjmů.

„To znamená vyplnit poměrně složité formuláře, vystát fronty na finančním úřadě nebo zaplatit i tisícové částky účetním či daňovým poradcům. Letos ale vyplní daňové přiznání na novém portále a jedním kliknutím ho odešlou přímo na finanční úřad,“ uvedla ministryně.

E-podání prodlouží termín přiznání k dani. MOJE daně již 28. 2.

Fyzické osoby na stránkách nejčastěji vyřídí daň z příjmů fyzických osob, nebo daň z nemovitých věcí, jejíž podání je letos fakticky odsunuto až na 1. dubna 2021. U daně z příjmů fyzických osob letos platí, že pokud přiznání lidé odešlou elektronicky, třeba právě prostřednictvím stránek Mojedane.cz, dostanou na to ještě o měsíc navíc [do 3. 5. 2021].

Mojedane.cz: Výhody elektronického podání

Podle vyjádření FS ČR online finanční úřad nově umožňuje přenechat správu daní účetnímu či daňovému poradci. A to díky funkci pověření, jehož rozsah si plátce daně sám nastaví. Díky osobnímu daňovému kalendáři si plátce daní může na každou z daní nastavit včasné upozornění tak, aby vše vyřídil včas.

„Praktickou novinkou je, že se na jednom místě dozvíte, jaký je stav vašeho daňového účtu, kde si zároveň můžete nastavit notifikaci, která vás upozorní na případný nedoplatek,“ uvedla generální ředitelka FS ČR Tatjana Richterová.

Připomněla, že ke kompletní aktivaci daňové schránky dojde při prvním přihlášení nejdéle do 48 hodin. Pak již má uživatel stránek Mojedane.cz kdykoliv 24 hodin denně k dispozici všechny potřebné údaje. Zároveň může kdykoli nahlédnout do již podaných daňových přiznání a dokumentů.

MOJE daně a právnické osoby

Stránky mohou využít všichni, jež mají nějakou daňovou povinnost. To jsou zaměstnanci, OSVČ, podnikatelé, majitelé nemovitostí a firmy. Právnické osoby pak na portálu typicky vyřídí daň z příjmů právnických osob, DPH, silniční daň či kontrolní hlášení.

Uživatelé naleznou podrobnosti o funkcích online finančního úřadu na informační stránce www.mojedane21.cz. K dispozici je také ePodpora a infolinka FS ČR na čísle 225 092 392. Ta je dostupná od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin.

–RED–