Vaše výživné: Průměrný dluh na alimentech je 51 tisíc korun

147
vyzivne
Pixabay.com

Program Vaše výživné, který provozuje nezisková Asociace neúplných rodin, pomohl loni samoživitelům a samoživitelkám získat 87 milionů korun z dlužných alimentů. Projekt pomohl již celkem 47 700 rodičům a dětem. Služby projektu jsou pro rodiče a jiné zástupce dětí bezplatné.

Do programu se od jeho vzniku v roce 2011 zaregistrovalo zhruba 49 600 lidí. Předloni to bylo téměř 9 600 rodičů, minulý rok pak skoro 10 200.

„Přestože jsou stále ženy ve velké převaze, mužů, kteří u nás žádají o pomoc s vymáháním výživného, je v tuto chvíli 15 procent,” uvedla koordinátorka projektu z Asociace neúplných rodin Dagmar Vogtová.

Projekt podporuje rodiče či jiné zástupce dětí při nárokování dlužného výživného. Poskytuje jim právní i psychologické poradenství, pomůže se zajištěním advokáta a exekuce. Služby jsou pro zákonné zástupce dětí bezplatné.

Vaše výživné: Průměrný dluh na alimentech je 51 tisíc

Peníze vůbec nedostává až 31 % samoživitelek a samoživitelů a 13 % dostává výživné nepravidelně. Průměrný dluh na alimentech loni oproti předloňsku podle organizátorů projektu klesl z 57 000 na 51 000 korun. Výživné loni činilo v průměru 2 723 korun, meziročně se snížilo z 2 800 korun. Průměrným dlužníkem byl loni muž ve věku 42 let se středoškolským vzděláním a zaměstnáním. Měl jedno až dvě děti ve věku 13,5 roku, popsali zástupci projektu.

Získat zálohované výživné lze až po splnění daných podmínek

Také zodpověděli otázku, proč se může rodičům vyplatit obrátit se spíše na ně než na soud. Hlavní důvod podle nich je, že při podání návrhu na exekuci je třeba mít právní zastoupení.

„Advokáti si účtuji odměnu dle úkonů, na kterou mnohdy rodiče ve složité finanční situaci nemají prostředky. Dále řešení dané věci s advokátem a exekutorem stojí spoustu času a úsilí. My se o vše postaráme za vás – vy tedy budete moci ušetřený čas věnovat svým dětem, zájmům či práci,“ tvrdí na svých stránkách.

MPSV riskuje na zalohovaném výživném až miliardu ztráty

Tvrdí, že mají přísně nastavená pravidla s exekutory. Tedy, že již z prvně vymožených peněz jde část samotnému rodiči. Dále upřesňují: „Ze zákona je stanoveno, že nejprve jsou umořovány náklady a až poté dostává finance rodič. Standardně je poté v případě neúspěšné exekuce požadována úhrada nákladů s ní spojených. Při spolupráci s námi jdou veškeré náklady na vedení neúspěšného exekučního řízení za námi. S námi zkrátka za vedení exekučního řízení nezaplatíte ani korunu – bez ohledu na jeho průběh a výsledek.“

Co by rodičům v nesnázích pomohlo

Zástupci projektu poukazují na to, že koronavirová epidemie problémy samotných rodičů s dětmi vystupňovala. Přišli o část příjmů, ošetřovné dostávali se zpožděním, mnozí se kvůli krizi zadlužili a mají potíže se splácením. Podle Vogtové by stát měl pomoc samoživitelům a samoživitelkám poskytovat pružněji a rychleji.

„Z našich průzkumů vychází, že samoživitelé by uvítali pomoc v podobě potravinových balíčků, příspěvku na bydlení, na léky a podobně. Pomoc by ale měla přijít hned,” uvedla koordinátorka projektu Vogtová.

Podle ní by samotní rodiče nejvíc stáli o bezplatné jesle a školky, zkrácené a flexibilní úvazky či daňové zvýhodnění zaměstnavatelů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here