Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] skončila česká lednová bilance zahraničního obchodu se zbožím přebytkem 24,6 miliardy korun. To je meziročně o 7,3 miliardy korun více. Za rekordním výsledkem ale stojí podle statistiků zejména dovoz. Vývoz naopak klesl.

Podle předběžných údajů ČSÚ český vývoz meziročně klesl o 0,6 procenta na 303,1 mld. korun. Dovoz klesl o 3,2 procenta na 278,5 mld. Kč. Leden 2021 měl o dva pracovní dny méně než leden předchozího roku. Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil český vývoz o 2,0 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 1,8 procenta.

„Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu [-0,9 %] a růst dovozu [+0,3 %],“ uvedl ČSÚ.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím v lednu meziměsíčně příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s ropou a zemním plynem. Těchto komodit bylo do Česka dovezeno za 3,2 miliardy korun méně. Méně se dovezlo i potravin [-1,8 mld. Kč]. Naopak více se z Česka vyvezlo kovodělných výrobků [+1,3 mld. Kč].

„Nepříznivý vliv na celkové saldo měl hlavně meziročně nižší přebytek bilance motorových vozidel o 3,3 miliardy korun v důsledku poklesu jejich vývozu o 4,7 miliardy korun. Schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji se prohloubil o 1,3 miliardy korun,“ konstatoval ČSÚ.

Bilance zahraničního obchodu

Kromě kalendářních vlivů [o dva pracovní dny méně] lze pokles vývozu podle analytiků přičítat také problémům v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. To se týká především automobilového průmyslu, kdy bilance meziročně klesla o 3,3 miliardy korun. Na druhé straně s podobnými problémy se potýkají všechny ostatní státy, včetně Německa.

Česká bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila v lednu přebytkem 66,6 miliardy korun. Přebytek tak meziročně vzrostl o čtyři miliardy korun. Největší přírůstek byl v obchodě s Německem o 2,4 miliardy korun. O dvě miliardy korun se zmenšil i deficit obchodu s Polskem. Přebytek obchodu se Slovenskem naopak klesl o 3,1 miliardy korun.

Podíl vývozu do států eurozóny na celkovém vývozu České republiky v lednu činil 65,3 procenta. Podíl dovozu ze států eurozóny do České republiky činil 48,9 procenta. Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně v lednu zmenšil o 3,5 miliardy korun na 40,3 miliardy korun. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ázerbájdžánem o 2,8 miliardy korun a s Ruskou federací o 1,1 korun.

Český a německý vývoz do Velké Británie, ale i do Číny

Aktuální data ČSÚ o zahraničním obchodu poprvé zahrnují období po odchodu Velké Británie z EU. Obchod Česka s Británií skončil v lednu přebytkem 9,4 miliardy. V prvním měsíci loňského roku to bylo 10,3 miliard korun. Český vývoz do Británie letos v lednu klesl na 12,4 miliardy Kč z loňských 15,1 miliardy korun. Naopak ze Spojeného království do Česka se dovezlo zboží za necelé tři miliardy korun. Loni v lednu to bylo 4,8 miliardy korun.

S propadem exportu do Velké Británie se dlouhodobě potýká i německá ekonomika. Vývoz z Německa do Británie v lednu klesl o 30 procent. Vývoz Německa na britské ostrovy přitom klesá již čtvrtým rokem. Obchodní výměnu letos v lednu navíc zkomplikovala i nová povinnost vyplňovat celní prohlášení. Mnoho firem z kontinentální Evropy i kvůli tomu provedlo změny v dodavatelských řetězcích.

Když už jsme u německého exportu, za pozornost stojí jeho lednový růst do Číny. Ve srovnání s prosincem stoupl po očištění od sezónních vlivů o 1,4 procenta na 98,1 miliardy eur [2,6 bil. Kč]. Dovoz naopak klesl o 4,7 procenta. Ve srovnání s lednem 2020 se ale vývoz i dovoz v Německu prudce propadly.

Dobrá zpráva je, že zakázky německého průmyslu v lednu stouply o 1,4 procenta. Tempo růstu bylo dvojnásobné ve srovnání s očekáváním analytiků. V prosinci totiž zakázky o 2,2 procenta klesly.

Úroveň z doby před vypuknutím pandemie zůstává zatím nedosažitelná. Měřeno lednem 2020 se německý vývoz v letošním lednu snížil o osm procent a dovoz klesl o 9,8 procenta.

Pandemie covidu-19 zanechala v německé obchodní bilanci hluboké stopy. Vývoz loni klesl o 9,3 procenta na 1,205 bilionu eur [zhruba 31,7 bilionu Kč]. Zaznamenal tak nejprudší pokles od finanční krize z roku 2009.

Čína jede na 155 procent

Ve zcela jiných číslech se pohybuje čínský vývoz. Export z Číny v únoru meziročně stoupl o rekordních 154,9 procenta. Rostl i dovoz [+17,3 %]. Pokud by se vzala v úvahu jen data za leden a únor letošního roku, pak vývoz v dolarovém vyjádření vykazuje meziroční nárůst o 60,6 procenta na 468,9 miliardy USD [10,4 bilionu Kč]. Dovoz byl vyšší o 22,2 procenta a činil 365,6 miliardy USD [8,1 bilionu Kč].

Celní správa pak uvedla, že k růstu čínského exportu přispělo zlepšení ve zpracovatelském sektoru v Evropské unii a ve Spojených státech. Fiskální podpora v těchto zemích pak způsobila, že se zvýšila i poptávka po dovozu z Číny. Obchodní přebytek Číny za leden a únor dosáhl 103,3 miliardy dolarů, zatímco před rokem činil 7,1 miliardy USD.

Vývoz do zemí Evropské unie Čína za leden a únor zvýšila meziročně o 62,6 procenta na 73,7 miliardy USD. Dovoz z EU do Číny vzrostl o 32,5 procenta na 45,9 miliardy dolarů. Rostl i americký dovoz do Číny. A to o 66,4 procenta na 29,3 miliardy dolarů. Obchodní přebytek Číny se Spojenými státy meziročně klesl o 17,7 procenta na 20,9 miliardy USD.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here