Česká průmyslová produkce v lednu 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,4 procenta. Meziročně vzrostla o 0,9 procenta.  V meziročním srovnání pak výrazně klesla hodnota nových zakázek [-4,6 %]. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

I přes šíření nákazy koronavirem a zpřísnění restrikcí se, jak dokládá ČSÚ, česká průmyslová produkce zatím drží. Letos v lednu český průmysl oproti loňskému lednu stoupl o 0,9 procenta.

Můžeme to považovat za dobrý výsledek, neboť čísla srovnáváme s lednem roku 2020, kdy hospodářství v Česku ještě běželo standardně,“ říká ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Přehledně: Jak postupovat při testování zaměstnanců ve firmách

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+4,2 %], výroba chemických látek a chemických přípravků [+9,7 %] a výroba elektrických zařízení [+4,0 %].

Naopak výsledky průmyslu nejvíce klesly u výroby nápojů [-20,7 %], potravinářských výrobků [-6,0 %] a oprav a instalace strojů a zařízení [-10,1 %].

Český průmysl a jeho útlum v lednu 2021

Podle analytiků průmysl v prvním letošním čtvrtletí brzdí hlavně pomalé dodávky komponent, komplikace s pracovní sílou ze zahraničí a utlumený zahraniční obchod. Negativně se projevuje i brexit, kdy vývoz do Velké Británie dlouhodobě klesá.

„Data za leden potvrzují, že průmyslová výroba je na začátku roku spíše v menším útlumu. Což s ohledem na některé varovné zprávy o množství chybějících subdodávek není špatná zpráva,“ okomentoval výsledky ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Joe Biden se vložil do řešení celosvětového nedostatku čipů

Dodává, že pro první čtvrtletí počítá s mezičtvrtletním poklesem průmyslové výroby o 0,3 procenta. Za celý letošek [po loňském 8% propadu] odhaduje růst o 9,8 procenta.

„To vypadá jako raketový růst, nicméně hlavní oživení už proběhlo a letošní růst je vysoký kvůli nízké srovnávací základně,“ mírní nadšení.

Totiž, i kdyby od prosince nedošlo k žádné změně průmyslové výroby, tak by celoroční růst průmyslu činil 7,5 procenta. Nicméně výhled je značně nejistý. Dle jeho slov nad průmyslem stále visí Damoklův meč v podobě jeho uzavření v případě opětovného zhoršení pandemické situace. I když vývoj v posledních týdnech skýtá určitou naději na zlepšení.

Tuzemské zakázky v lednu propadly o 23,9 procent

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v lednu 2021 meziročně vzrostly o 1,0 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 3,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 2,2 procenta.

Hodnota nových zakázek v lednu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 4,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,5 procenta. Tuzemské nové zakázky zaznamenaly prudký propad [-23,9 %]. Podle statistiků za to může vysoká srovnávací základna z ledna 2020.

Průmysl loni propadl o 8 procent. Už v prosinci však znovu rostl

K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla dle jejich dat odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení [-76,6 %]. Dále výroba motorových vozidel, přívěsů, návěsů [-2,9 %]. Dále pak výroba základních kovů, hutní zpracování kovů, slévárenství [-3,5 %].

Naopak nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+12,7 %], výroba elektrických zařízení [+8,5 %]. A ve výrobě papíru a výrobků z papíru [+14,4 %].

Nezaměstnanost a německý průmysl

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v lednu 2021 meziročně snížil o 3,5 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v lednu 2021 zůstala na stejné úrovni jako v lednu 2020.

Oficiální počty volných pracovních míst neodpovídají realitě

Dodejme, že podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v prosinci 2020 v zemích EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,4 procenta. Největší meziroční pokles zaznamenala Belgie, Portugalsko a také Německo, a sice o 1,8 procenta. Český průmysl naopak vzrostl o 2,5 procenta. Stejně tak slovenský, který meziročně posílil o 6,8 procenta. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za leden 2021 dne 12. 3. 2021.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here