Průmyslová produkce v únoru reálně meziročně klesla o 2,6 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 2,0 procenta. Pozitivní je tak pouze růst meziroční hodnoty nových zakázek [+6,7 %]. Podstatně hůře pak v únoru dopadla stavební produkce. Ta meziročně propadla o jedenáct procent.

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu stojí za poklesem průmyslové produkce výpadky v dodavatelsko-odběratelských vztazích v důsledku krize covid-19.

„V porovnání s posledním pandemií nezasaženým měsícem roku 2020 došlo letos v únoru k poklesu o 2,6 procenta,“ vysvětluje ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Propadem jsou postiženy podle jeho kolegyně z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veroniky Doležalové hlavně významné odvětví českého průmyslu. To je výroba osobních automobilů, elektrických zařízení nebo stavebních hmot.

„Na druhou stranu se průmyslovým podnikům podařilo uzavřít více nových zakázek než před rokem, a to i přes vyšší loňskou srovnávací základnu,” přidává i dobrou zprávu.

Hodnota nových zakázek v únoru 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 6,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,9 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 1,5 procenta.

Hodnota nových zakázek v únoru 2021
  • Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů: + 8,9 %
  • Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků: + 10,9 %
  • Výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství: +21,9 %

Jakkoli ale třeba zakázky ve výše uvedených odvětvích vzrostly, u výroby ostatních dopravních prostředků klesly o 25,9 procenta. Pokles hodnoty zakázek zaznamenal i textilní průmysl [+6,6 %] nebo i výroba strojů a zařízení [-0,3 %].

Vývoj obchodní bilance v únoru

S vývojem v tuzemském průmyslu úzce souvisí i vývoj bilance zahraničního obchodu se zbožím. Ta podle předběžných údajů skončila v únoru přebytkem 22,5 mld. korun. Přebytek tak byl meziročně o 2,2 miliardy vyšší.

„Zahraniční obchod s motorovými vozidly byl v únoru prakticky na stejné úrovni jako v minulém roce. Údaje loňského roku přitom ještě nebyly ovlivněny pandemií covid-19, která naplno propukla až v půlce března,” uvádí vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s rafinovanými ropnými produkty o 1,1 miliardy korun a ropou a zemním plynem o 1,0 miliardy korun. Záporné saldo se zmenšilo také u bilance s oděvy, a to o 1,0 miliardy korun

Meziročně vzrostl vývoz o 3,8 procenta na 309,8 miliardy korun a dovoz o 3,3 procenta na 287,3 miliardy korun. Meziměsíčně se snížil vývoz o 0,8 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 0,4 procenta. Podle ČSÚ tento trend vývoje ukazuje na pokles vývozu a růst dovozu.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU27 skončila v lednu přebytkem 61,1 miliardy korun. Přebytek meziročně vzrostl o 8,6 miliardy korun. Největší přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem o 5,8 miliardy korun a Nizozemskem o 1,2 miliardy korun. Deficit obchodu s Polskem se zmenšil o 1,6 miliardy korun.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně prohloubil o 6,2 miliardy korun na 36,8 miliardy korun. Zvětšil se především deficit obchodu s Čínou o 6,8 miliardy korun a Korejskou republikou o 1,6 miliardy korun. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ázerbájdžánem o 2,3 miliardy korun.

Vývoj stavební produkce v únoru

Ještě hůře, než průmysl dopadla podle ČSÚ v únoru stavební produkce. Ta meziročně klesla o 11,0 procenta. Jde o nejhorší výsledek od roku 2016. Meziměsíčně byla nižší o 3,0 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 3,3 procenta stavebních povolení méně, jakkoli orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 30,0 procent. Meziročně bylo zahájeno o 8,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 15,6 % bytů méně.

„Stavební produkce v únoru klesla v důsledku vývoje v pozemním stavitelství. Inženýrské stavby byly na úrovni loňského února, což je vzhledem k vysoké srovnávací základně a výrazně mrazivějšímu počasí velmi dobrý výkon,” vysvětluje Radek Matějka.

Jeho kolegyně z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby vysvětluje i 30% nárůst hodnoty nově vydaných stavebních povolení. Stojí za ním povolení několika větších staveb dopravní infrastruktury.

„Bez ohledu na miliardové stavby by ale orientační hodnota rostla o téměř 5 %,” vysvětlila.

Dodejme, že produkce v pozemním stavitelství se letos v únoru ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 13,8 procenta. Naopak produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla a to o 0,8 procenta.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here