„Zdá se, že ten finanční systém se musí jednou za čas dolejt z nějakýho eráru,“ říká v Alter Eko debatě ekonom a filosof Tomáš Sedláček. „Na úkor veřejných peněz, takže to není rozhodně lehká věc,“ dodává.

Zítřek nejspíš bude chaotičtější a rozmanitější, než byl včerejšek, shodli se v Alter Eko debatě ekonom a filosof Tomáš Sedláček a globální stratég Roman Chlupatý. Tomáš Sedláček upozorňuje na rychlé zadlužování ekonomik, jak se tomu děje kvůli pandemii po celém světě. Připouští ale i argument, že není vhodnější situace pro podporu ekonomiky prostřednictvím dluhu. Nabízí i alternativu, kterou je nedělat dluhy, ale peníze půjčovat.

„To by se docela obrátily úrokové toky,“ vysvětluje.

Vyjadřuje současně obavy z inflace, která může překvapit rychlostí svého příchodu. Přičemž pochybuje nad mírnou inflací ve vztahu k intenzitě toku peněz, který směřuje do ekonomiky ze státních dluhů. Dotýká se i rolí centrálních bank a „víry v euro“.

T. Sedláček vidí kryptoměny jako reakci na krizi 2009

Diskutující probrali i kryptoměny, které se zřejmě nestanou páteří globální ekonomiky, ale „jen“ dalším aktivem. Přesto, nebo možná právě proto, by mohly přispět k fragmentaci společnosti. Tomáš Sedláček je přesvědčen, že kryptoměny vznikly jako reakce na krizi v roce 2009, ale už nyní je jasné, že před sebou mají jistou budoucnost.

Turecko omezí kryptoměny. Stejně jako Nigérie, Bolívie či Maroko

Tomáš Sedláček bude zároveň hostem čtvrtého “českého Davosu” pořádaného konzultační společností Alter Eko. O podobě kapitalismu [p]o covidu budou 12. května diskutovat přední experti na ekonomiku, byznys, inovace a technologie. Hlavní řečník bude jeden z nejrespektovanějších britských ekonomů, autor knihy Greed is Dead, John Kay. John odstartuje dopolední program, který se bude tradičně věnovat vizím a trendům. Odpoledne pak přijde na řadu detailní analýza vybraných výzev, kterým [nejen] manažeři a majitelé firem dnes čelí, a také nástin možných řešení.

Průběžně doplňované podrobnosti o fóru “Kapitalismus [p]o covidu” a možnost registrace najdete na stránce www.altereko.info/kostelec2021jaro

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here