Jiří Tesař je novým šéfem ČMI. Jmenoval ho Karel Havlíček

734
CMI
Jiří Tesař / Foto: ČMI

Jiří Tesař se 1. května stal novým generálním ředitelem Českého metrologického institutu [ČMI] v Brně. Tesař, dosavadní odborný ředitel pro fundamentální metrologii a zástupce generálního ředitele, v čele ČMI nahradí Pavla Klenovského. Do funkce ho jmenoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Český metrologický institut je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem průmyslu a obchodu. Jiří Tesař pracuje v institutu od roku 1996. V letech 1997-2005 působil jako vedoucí oddělení primární metrologie tlaku a odborný gestor pro tento obor měření. Od roku 2006 do současnosti byl odborný ředitel pro fundamentální metrologii a zástupce generálního ředitele.

„Novou práci beru jako další krok v kariéře a výzvu, jak výrazně přispět k dalšímu rozvoji ČMI. A to zejména v oblasti zajištění plné dostupnosti metrologické návaznosti na redefinované jednotky SI, digitalizace legální a průmyslové metrologie a zajištění široké dostupnosti služeb pro české výrobce v oblasti posuzování shody měřidel a zdravotnických prostředků,” uvedl nový generální ředitel ČMI Jiří Tesař.

ČMI chce posuzovat shodu u zdravotnických prostředků

Tesař je od roku 2014 také člen řídícího výboru Evropského metrologického programu pro inovace a výzkum EMPIR a už více než 15 let je i členem Technického výboru EURAMET pro Interdisciplinární metrologii.

Certifikace zdravotnických prostředků bude v ČMI

Podle Karla Havlíčka je velmi důležité, aby ČMI správně fungoval a plnil vytýčené úkoly.

„Čeká ho řada důležitých aktivit, mimo jiné zajistit pro Českou republiku certifikaci zdravotnických prostředků dle nové evropské legislativy, takzvané MDR,” dodal.

Certifikovat dle MDR bude Český metrologický institut

Poděkování za “vše dobré” Pavlu Klenovskému

Zároveň poděkoval „za vše dobré“ odcházejícímu řediteli Pavlu Klenovskému. Ten se podle zprávy MPO rozhodl po letech sám z vedoucí pozice ČMI odejít. Klenovský absolvoval fyziku na UJEP v Brně. Od roku 1977 aktivně působil v Československé metrologii se zaměřením zejména na legální metrologii elektrických veličin.

Rada pro podporu strategických technologií a produktů zasedla

V letech 1991 až 1992 byl náměstek ředitele Státního metrologického inspektorátu odpovědným za legální metrologii. Od roku 1993 zastával funkci generálního ředitele Českého metrologického institutu. V říjnu 2020 byl zvolen na tříleté funkční období předsedou Evropské spolupráce v legální metrologii WELMEC.

Kdo je Doc. RNDr. Jiří Tesař, Ph.D

Doc. RNDr. Jiří Tesař, Ph.D. vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Doktorské studium v oboru metrologie absolvoval na Strojnické fakultě Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Má za sebou odborné stáže v národních metrologických institutech Francie, SRN, USA a Letní metrologickou školu Mezinárodního úřadu pro váhy a míry BIPM v Sevres.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here