Nezaměstnanost v ČR klesla na 3,7 %. Někde je ale i nad 5 %

302
nezamestnanost
Foto: Pixabay.com

Podíl nezaměstnaných osob činil ke konci června 3,7 %. To je o 0,2 % méně než v květnu a stejně jako v červnu loňského roku. V některých krajích nezaměstnanost ale i nadále zůstává nad 5 %. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR].

V červnu u nás klesl podíl nezaměstnaných osob na 3,7 procenta, což je nejnižší hodnota za posledního tři čtvrtě roku. ÚP ČR evidoval k 30. 6. 2021 celkem 273 302 uchazečů o zaměstnání. To je o 12 520 méně než v předchozím měsíci a o 3 665 více než loni.

„V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovili své ekonomické aktivity zaměstnavatelé působící v oborech, ve kterých vlivem pandemie došlo ke značným hospodářským ztrátám. Mnoho nezaměstnaných nastoupila do práce i v rámci sezónních činností, které jsou v plném proudu,“ shrnul situaci generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Podíl nezaměstnaných osob v České republice od roku 1996

[Zdroj: MPSV, Komerční banka]

Trh práce ovlivnily, kromě stále vysokého zájmu zaměstnavatelů o pracovníky ve zpracovatelském průmyslu, zejména sezónní činnosti. A to především ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, živočišné a potravinářské výrobě, ale také v pohostinství, prodeji a ve službách.

„V následujících měsících by mohla nezaměstnanost, za předpokladu, že nedojde ke zhoršení epidemické situace a zpřísnění současných opatření, ještě mírně klesat. Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,“ dodal Najmon.

V gastronomii a hotelnictví ÚP ČR eviduje aktuálně 20 034 volných pracovních míst. Nejvíce pak v Praze [8 143], Jihomoravském [1 843] a ve Středočeském [1 655] kraji.

Nezaměstnanost podle krajů a okresů

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červnu v Ústeckém [5,6 %], Moravskoslezském [5,4 %] a Karlovarském [5,2 %] kraji. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červnu loňského roku.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji [2,4 %]. Situace se nejvíce změnila v Praze a v Ústeckém kraji. Tam podíl nezaměstnaných osob oproti červnu 2020 vzrostl o 0,4 procenta na 3,4 procenta, respektive 5,2 procenta.

V okresech jsou podle ÚP ČR rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Pelhřimov [1,6 %], Rychnov nad Kněžnou [1,7 %] a Praha-východ, Jičín a Jindřichův Hradec [shodně 1,9 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná [9 %], Most [7,3 %] a Ostrava-město [6,7 %].

Struktura uchazečů o zaměstnání

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 52,2 procenta ženy. Ti představují 142 733 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných žen činil 4 procenta a mužů 3,5 procenta. U obou pohlaví došlo k meziměsíčnímu poklesu o 0,2 procenta. I tak se rozdíl u nezaměstnanosti mužů a žen dlouhodobě zvyšuje.

Průměrný věk nezaměstnaných byl v červnu 43,2 roku, zatímco loni to bylo 42,2 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo podle ÚP ČR pouze k mírným změnám.

Bez práce byli v červnu tradičně nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací. To je se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Noví [ne]zaměstnaní podle krajů

Během června se na ÚP ČR nově zaevidovalo 28 463 lidí. To je méně meziměsíčně [-96 osob] i meziročně [-10 041osob]. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [3 819] a Středočeský kraj [3 405]. Naopak nejméně kraj Karlovarský [890]. Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze [3 009] a nejméně na Jesenicku [99].

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti maloobchodu a velkoobchodu. Dále pak z odvětví výroby kovových konstrukcí, motorových vozidel, strojů a zařízení nebo vzdělávání a těžby dřeva.

Z evidence ÚP ČR odešlo v červnu celkem 40 983 uchazečů, tj. o 370 osob více než v předchozím měsíci a o 5 972 osob více než v červnu 2020. Novou práci si našlo 28 525 lidí, často jako pomocní pracovníci ve výrobě, provozovatelé maloobchodních a velkoobchodních prodejen, uklízeči, administrativní pracovníci, číšníci a barmani nebo pracovníci s odpady.

Nezaměstnanost a volná pracovní místa

Ke konci června nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 355 612 volných pracovních míst. To je o 9 008 více než v květnu a o 20 708 míst více než před rokem.

Na jedno volné pracovní místo tak připadá v ČR v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. Z toho nejvíce v okresech Karviná [10,2], Sokolov [5,3] a Most [4,9].

MPSV chce, aby firmy opět povinně hlásily volná pracovní místa

U přibližně 74 % z těchto volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním a nižším vzděláním. Zhruba 72 procent pak tvoří volná místa vhodná pro cizince.

„Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky v oblasti výroby a výstavby. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů,“ uvedl ÚP ČR ve své zprávě.

Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze [96 081 míst] a Středočeském kraji [65 017].

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 75 234 lidí

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu celkem 75 234 uchazečů o zaměstnání. Což představuje 27,5 procenta všech uchazečů o zaměstnání. Uchazeči v průměru pobírali 8 837 Kč měsíčně. Podporu v nezaměstnanosti do 4 500 Kč dostávalo 18 960 [25,2 %] lidí.

Jedná se zejména o klienty, kteří přišli do evidence ÚP ČR například po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Maximální výši podpory, tedy 20 075 Kč, pak pobíralo 2 712 [3,6 %] uchazečů o zaměstnání.

V červnu vyplatil Úřad práce ČR dle předběžných údajů v rámci podpor v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci celkem 775 624 tisíc korun. V květnu to bylo 825 523 tisíc korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here