Mělník končí s uhlím. ČEZ odstavil uhelnou Elektrárnu Mělník III

394
Elektrarna_Melnik_III
Zařízení uhelné Elektrárny Mělník III. / Foto: Skupina ČEZ

Skupina ČEZ odstavila uhelnou Elektrárnu Mělník III [EMĚ III]. Největší zdroj dálkového tepla v Česku tak končí s uhlím. Do roku 2030 bude Mělník, který teplem zásobuje Prahu, Mělník a Neratovice, vyrábět teplo jen z nízkoemisních zdrojů.

Plánované ekologické opatření nijak neovlivní kvalitu dodávek k odběratelům, uvedla Skupina ČEZ. Prvním krokem v plánované transformaci je aktuální [17.8. 2021] odstavení dlouhou dobu největšího elektrárenského uhelného bloku EMĚ III. Jeho uzavřením se tak lokalita změní na čistě teplárenskou. Nyní startuje příprava výstavby vysoce účinných paroplynových zdrojů

„S ohledem na velikost mělnického zdroje a jeho důležitost pro Prahu budeme právě tam směřovat největší podíl plánovaných investic do modernizace teplárenství,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

ČEZ plánuje do transformace teplárenských lokalit na nízkoemisní zdroje investovat v nejbližších letech odhadem 30 až 40 miliard korun. Přímo v mělnické lokalitě se do budoucna počítá s využitím dalších nízkoemisních technologií. Jako jsou kotle na biomasu, tepelná čerpadla a zařízení na energetické využití odpadu [ZEVO]. Ty postupně nahradí hnědouhelné teplárny Mělník II a Mělník I. Všechny nové zdroje přitom vzniknou na pozemcích současného areálu a využijí tak stávající budovy a infrastrukturu.

Transformace proběhne v několika krocích

Prvním krokem transformace je uzavření Elektrárny Mělník III. Ta jako jediná vyráběla pouze elektřinu. V následujících letech dojde k odstavení hnědouhelné jednotky Mělník II, která bude do té doby částečně fungovat v režimu záložního zdroje. Poté ukončí provoz také Mělník I. Dodávky tepla, na nichž závisí zhruba 250 tisíc pražských a středočeských domácností, ale nebudou ohroženy. Nejprve se totiž do provozu uvedou náhradní zdroje. Jako první vyroste plynová kotelna, následovat budou paroplynové zdroje pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Modernizační fond dnes otevřel první ostré výzvy pro teplárny

Skupina ČEZ přitom zvažuje i výstavbu elektrokotle. Ten by měl sloužit jako výrobní zdroj tepla, ale i regulátor přenosové nebo distribuční soustavy. ČEZ má v záloze další plány. Aktuálně ověřuje možnosti využití dalších bezemisních technologií v mělnické lokalitě. Jde například o využití kotlů na biomasu, spalování, výrobu vodíku a tepelná čerpadla s akumulací tepla.

SFŽP ČR otevře výzvy pro průmyslové podniky za 7,5 mld. Kč

Výrobní kapacitu mělnického komplexu doplní zařízení na energetické využití odpadu ZEVO. Skupina ČEZ uvedla, že stávající skládka uhlí pro ´mělnickou trojku´ se v budoucnu může zaplnit fotovoltaickými panely. Společnost Energotrans, která teplárenskou lokalitu provozuje, zároveň jedná s ÚJV Řež o možnosti zprovoznit v areálu experimentální okruh se superkritickým CO2 pro testování točivých strojů.

ČEZ a lokalita Mělník v číslech

Skupina ČEZ je v lokalitě Mělník významný regionální zaměstnavatel. Poskytuje 300 stálých pracovních míst obyvatelům z okolních měst a obcí. V hlavní sezoně vytváří u dodavatelských firem dalších více jak 1 000 pracovních míst. Jednou z priorit provozovatele zařízení je, aby plánovaná transformace výrobních zdrojů neměla negativní dopady na zaměstnance.

Skupina ČEZ v I. pololetí dosáhla provozního zisku 31,6 mld. Kč

„Zaměstnanci z odstavované Elektrárny Mělník III se s předstihem zacvičovali na přechod do našich tepláren. Podařilo se tak zajistit pracovní pozice pro drtivou většinu kolegů,“ uvedl generální ředitel Energotrans Miroslav Krpec.

Podobným způsobem chce Energotrans postupovat i v budoucnu, až se budou uhelné teplárny nahrazovat nově postavenými zdroji energií.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here