Německo i další země budou od pondělí 30. srpna rizikové

190
zeme
Ilustrace: Pixabay.com

Německo od pondělí 30. srpna přechází mezi země s vysokým rizikem nákazy koronavirem označených červenou barvou. Nenaočkovaní lidé se tak budou po návratu z něj prokazovat PCR testem. Pendlerů se změna nedotkne.

O zařazení Německa do červených zemí na mapě cestovatele informovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Semafor úřad pravidelně aktualizuje každý týden s platností od následujícího pondělí. Při změnách vychází z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC].

„Už i Německo se nově na mapě ECDC objevilo mezi takzvanými červenými zeměmi. Tedy státy s vysokým rizikem nákazy. Znova bych vás chtěl požádat, abyste byli opravdu opatrní. A pokud ještě nejste, nechte se prosím očkovat,“ uvedl ke změně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

V Německu v poslední době stoupá takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 tisíc obyvatel. V pátek tento údaj atakoval hodnotu 70,3. Ještě před týdnem to bylo 48,8. Pro srovnání v České republice zůstává ukazatel devět dní po sobě na hodnotě 12. Kvůli rostoucím počtům pozitivně testovaných v Německu vyhlásil v pátek 20. srpna tamní Institut Roberta Kocha [RKI] čtvrtou vlnu epidemie v zemi.

Podmínky pro pendlery se nijak nezmění

Nenaočkovaní lidé se budou muset po příjezdu z Německa do Česka prokazovat PCR testem. Výjimka jsou plně očkovaní přijíždějící a dále lidé po prodělané infekci covid-19 v posledních 180 dnech. Pokud o tom mají potvrzení od lékaře nebo hygieny. Ostatní se musí odebrat do domácí izolace až do výsledku testu.

Ministerstvo zahraničí dodalo, že zároveň bude platit zachování všech výjimek pro malý příhraniční styk a pendlery. Na ty se nevztahuje povinnost předkládání čerstvého negativního výsledku testu ani vyplňování příjezdového cestovního formuláře. Dosud bylo Německo mezi zeměmi se středním rizikem označenými oranžově. Při návratu z těchto států jsou podmínky o něco mírnější.

Zelené země nově jsou Polsko, Maďarsko i Slovensko

Do zelené kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy bude od pondělí 30. srpna patřit Albánie, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Vatikán. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao. Dále Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. Mezi oranžové země, kde je riziko nákazy střední, se řadí Chorvatsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Itálie, Finsko. Dále i Malta, Norsko, Nizozemsko, San Marino a Slovinsko.

Při návratu ze zelených a oranžových zemí lidé musí do pěti dnů podstoupit antigenní [AG] nebo PCR test. Povinnost domácí samoizolace se na ně nevztahuje.

Ministerstvo zahraničí připomnělo, že Slovinsko prodloužilo volný průjezd přes své území až do 5. září. Výjimka měla původně skončit tuto neděli.

„V případě tranzitu přes Slovinsko, který nepřekročí dvanáct hodin, tedy stále čeští turisté nemusí prokazovat bezinfekčnost,“ uvedlo ministerstvo.

Červených zemí na seznamu stále přibývá

Naopak do rizikové, tedy červené kategorie přechází Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Lichtenštejnsko a Monako. Dále již zmiňované Německo, Estonsko, Francie, Řecko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko včetně Kanárských a Baleárských ostrovů. Dále i Portugalsko včetně Azorských ostrovů a Madeiry. Mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy pak spadají ostatní země, z členských zemí EU se jedná o Kypr. Ty jsou označeny tmavě červenou barvou.

Po příjezdu z červených a tmavě červených zemí do Česka se musí lidé mezi pátým až 14. dnem otestovat metodou PCR. Do obdržení výsledku povinně zůstávají v domácí izolaci. Pokud cestují hromadnou dopravou, musí mít negativní výsledek testu ještě před samotným odjezdem odjezdem. Podmínky testování a samoizolace se netýkají lidí, kteří jsou plně očkováni nebo do 180 dní po prodělání covidu-19 a mají o tom doklad či potvrzení z hygienické stanice.

Černé země jsou rizikové kvůli variantám viru

Kvůli vysokému riziku z šíření mutací koronaviru ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto variant. Pokud to tedy není bezpodmínečně nutné. Takové země vymezuje úřad na semaforu černou barvou. Aktuálně jde o Brazílii, Kolumbii, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzánii, včetně ostrovů Zanzibar a Pemba. Před návratem z těchto zemí musí lidé na test, po návratu je pak čeká desetidenní samoizolace zakončená PCR testem. Opět se to netýká očkovaných a lidí po úzdravě z covidu-19.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here