Spotřeba PHM znovu roste. Neplatí to ale pro letecký benzin

483
spotreba
Foto: Archiv FinTag.cz

V letošním 1. pololetí u nás dosáhla celková spotřeba pohonných hmot [PHM] 3,657 miliardy litru. To je o 2 % více než loni. Naopak spotřeba leteckého benzinu zůstala o bezmála 50 % nižší než loni.

Zatímco spotřeba benzinu v letošním prvním pololetí meziročně klesla o pět procent, u nafty vzrostla o čtyři procenta. V prvním čtvrtletí meziročně poklesla spotřeba benzinu o 20 procent, u nafty o tři procenta. Nejvýraznější propad poptávky v Česku byl v únoru a březnu.

„Automobilové benziny klesly o 20 procent až 22 procent a motorová nafta v lednu a únoru o šest až sedm procent,“ uvedl vedoucí pracovní komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu [ČAPPO] Václav Loula.

Nafta a benzin tu s námi budou ještě dlouho, říká Václav Loula

Ve druhém letošním čtvrtletí poptávka po PHM rostla. Spotřeba benzinu vzrostla o 8 až 13 procent, motorové nafty pak o 2 až 4 procenta.

„V celoročním hodnocení očekávám u motorové nafty nárůst o 6 % až 8 % a u automobilových benzinů stagnaci ve srovnání s minulým rokem,“ dodává Loula.

Dodávky automobilových benzinů

Objem dodávek automobilových benzinů na český trh za 1. pololetí roku 2021 dosáhl 658 tisíc tun [872 mil. litrů].

V prvním čtvrtletí 2021 se spotřebovalo 363 milionu litrů autobenzinu. Z toho nejméně v březnu [113 mil. litrů]. Měsíční průměr nekovidového roku 2019 u autobenzinů byl 175 milionů litrů.

Ve druhém čtvrtletí dosáhla spotřeba autobenzinů 508 mil. litrů. To je mezičtvrtletně o 40 procent více. Měsíční spotřeba v květnu dosáhla 180 mil. litrů a v červnu 196 mil. litrů.

„Rozdíl mezi oběma kvartály dosáhl 145 mil. litrů ve prospěch vyšší spotřeby ve 2. čtvrtletí 2021. V červnu byla spotřeba autobenzinů 196 milionů litrů. Byla tedy již vyšší než měsíční průměr nekovidového roku 2019 [175 mil. litrů],” upřesnil Václav Loula.

Dodávky motorové nafty

Celkový objem dodávek motorové nafty na český trh v letošním prvním pololetí dosáhl 2 354 tisíc tun [2,786 miliardy litrů]. Proti stejnému období loni [2256 tis. tun, 2,670 mld. litrů] stoupla spotřeba o čtyři procenta.

Za první letošní čtvrtletí dosáhla spotřeba nafty 1,3 miliardy litrů. To je o tři procenta méně než loni. K určitému zlepšení ve spotřebě motorové nafty došlo ve druhém čtvrtletí. Celkem se ve druhém čtvrtletí nafty spotřebovalo 1,495 miliardy litrů. Což je o 195 milionů litrů více než v prvním čtvrtletí.

Měsíční průměrná spotřeba nafty v ČR v nekovidovém roce 2019 byla 500 milionů litrů a byla tak letos v květnu a červnu překročena,“ uvádí Loula.

Dodává, že tomu odpovídá i růst českého hrubého domácího produktu [HDP] ve výši 8,2 procenta v letošním druhém čtvrtletí. To kvůli tomu, že vývoj ukazatele HDP má 80% vliv na spotřebu nafty. U benzinu je to 40 procent.

Spotřeba leteckého benzinu hlásí propady

V souvislosti s pandemií přijaly státy opatření k zabránění šíření koronaviru, která vedla k historicky největšímu omezení mezinárodní letecké dopravy. Takový stav měl dopady na spotřebu leteckého benzinu i v Česku. A negativní dopady přetrvávají oproti loňsku i letos.

Evropská komise navrhne zdanit letecký petrolej a benzin

Za první pololetí roku 2021 se spotřeba leteckého petroleje propadla na objem 55 tisíc tun. Loni ve stejném období přitom činila 93 tisíc tun. V nekovidovém roce 2019 dosahovala v 1. pololetí spotřeba leteckého petroleje 190 tisíc tun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here