Izraelský systém Spyder vyjde AČR celkem na 23 miliard korun

795
Spyder
Foto: Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO] včera [27.9.] informoval vládu o nákupu izraelského raketového systému Spyder pro Armádu ČR [AČR]. Ten vyjde na 13,9 mld. Kč včetně DPH. Další peníze bude stát jeho servis.

Celkový podíl domácího průmyslu na plnění zakázky dosáhne více než ministerstvem požadovaných 30 % z hodnoty celého projektu. Všechny části kompletu SPYDER podle požadavků české armády budou usazeny na podvozcích Tatra 815-7 8×8. Hlavními partnery pro izraelskou státní společnost Rafael budou české firmy Retia a státní podnik Vojenský technický ústav. Podle odborníků 30% podíl českého průmyslu na dodávce nepatří zrovna k těm nejambicióznějším. Například v USA se musí na dodávkách zbraňových systémů firmy zavázat, že využijí minimálně 70 procent domácí produkce.

I přesto ministr obrany uvedl: „Vážím si ochoty izraelské vlády sdílet s námi nejmodernější obranný systém, který posune naši armádu vstříc schopnostem pro 21. století. Konečně se tak zbavíme závislosti na sovětských KUBech ze 70. let, které neodpovídají současným požadavkům na ochranu vzdušného prostoru.“

Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] upřesnilo, že v přípravném období armáda posuzovala celkem devět systémů pozemní protivzdušné obrany od sedmi výrobců. Nakonec byl jako nejvhodnější vybrán izraelský systém. Mezi českou a izraelskou stranou se následně uskutečnila vyjednávání. Ta se týkala technických otázek a samotného smluvního vztahu. V jeho případě byla zvolena forma mezivládní dohody. Ta je dle MO ČR nejvýhodnější z hlediska vysoké míry jistoty a bezpečnosti dodávek. Na vyjednávání se přitom jako externí poradce podílela také advokátní kancelář Havel&Partners.

13,9 mld. Kč + 7,5 mld. Kč rovná se 21,4 mld. Kč

Vlastní jednání s vládou Izraele o možnosti pořízení nového moderního protiletadlového raketového systému ministerstvo obrany zahájilo v listopadu 2020. Dodat ho má Izrael nejpozději do roku 2026.

Sjednaná cena obranného systému je konečná a její výši potvrdilo jak vnitřní oponentní řízení v rámci resortu MO ČR, tak izraelská vláda.

„Prvotní indikativní izraelskou nabídku se nám během vyjednávání podařilo snížit o dvě miliardy korun. Je naopak jasné, že muselo dojít k navýšení oproti předpokládané hodnotě vycházející z průzkumů trhu v roce 2016,“ uvedl náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka.

Francouzská děla Caesar armáda pořídí o miliardu levněji

Podle něj cena zohledňuje setrvalý růst cen pokročilých obranných technologií na světovém trhu, růst inflace a cen všech vstupů. Jako je hodnota vysoce kvalifikované práce, přenosu některých technologií a know-how přímo do ČR.

„Pokud by Česká republika nákup nového raketového systému dále odkládala, byly by celkové náklady pro obranný rozpočet v čase vyšší,“ uvedlo MO ČR.

Český obranný průmysl se potýká s nekoncepčností státu

Armáda bude nový systém pozemní protivzdušné obrany využívat po dobu 20 a více let. Může proto vyčíslit očekávané náklady na celou dobu jeho používání ve výši přibližně 23 miliardy korun. Z toho samotná částka placená izraelské straně za poskytnutý servis nemá překročit 7,5 miliardy korun s DPH. Dohromady tak česká strana zaplatí za systém izraelské straně 21,4 miliardy korun. Zbytek činí 1,6 miliardy korun.

Gantz: Skvělá zpráva pro izraelský obranný průmysl

Raketové systémy dnes podle ministerstva obrany tvoří základní pilíř každé protivzdušné obrany. Protiletadlový raketový systém zajišťuje nepřetržitou ochranu městských aglomerací, jaderných elektráren, průmyslových center, letišť a dalších důležitých míst.

Spyder využívá pozemní verze infračerveně naváděné rakety Python 5 krátkého dosahu a radiolokačně naváděné střely Derby středního dosahu. Původně jde o letecké střely vzduch-vzduch a pozemní varianty jsou doplněny o urychlovací raketové bloky. Obě střely se ovládají pomocí aerodynamických ploch a lze je zamknout na cíl před odpalem [LOBL] nebo po odpalu [LOAL].

Do celého systému se mohou připojit výkonnější izraelské protiraketové systémy Barak. Ty přitom využívají stejné senzory jako Spyder. Barak má dosah 150 km, dostup 30 km a je schopen ničit balistické střely s dosahem do 3 500 km.

Dohodu s českou stranou o nákupu systému Spyder ocenil ve zprávě firmy Rafael také izraelský ministr obrany Benny Gantz: „Děkujeme české vládě za partnerství a za rozhodnutí vybavit jejich armádu izraelskými systémy protivzdušné obrany.”

Podle něj jde o významný krok k posílení bezpečnostních vztahů oběma zeměmi a skvělou zprávu pro izraelský obranný průmysl.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here