První hlasy do sněmovních voleb odevzdají lidé již 6. září

110
snemovnich_voleb
Ilustrace: Archiv FinTag.cz

První hlasy do sněmovních voleb odevzdají voliči již příští týden ve středu 6. října. Kvůli pandemické pohotovosti u nás lidé v karanténě a izolaci budou hlasovat mimo volební místnosti. A to ze svého vozidla nebo do přenosné urny.

Také při nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR odvolí lidé v nařízené karanténě nebo izolaci. A to nejen kvůli onemocnění covid-19. Umožní jim to letos v srpnu schválená norma o zvláštních způsobech hlasování.

Drive-in hlasování neboli odevzdání lístku z auta

V každém okrese budou příští týden ve středu 6. října fungovat takzvaná drive-in stanoviště. V nich odevzdají lidé v karanténě či izolaci svůj hlas přímo ze svého vozidla. Tímto způsobem může volič hlasovat pouze 6. října v době od 8 do 17 hodin. Konkrétní adresu ve svém regionu si může zjistit každý na stránkách svého kraje nebo zde.

Odvolit na drive-in stanovišti se smí vždy jen z motorového vozidla a v okrese, kde má volič své trvalé bydliště. Lidé s voličským průkazem pak odevzdají hlas na kterémkoli takovém místě.

„Před uzavřením volebního stanoviště umožní komise odhlasovat těm, kteří v 17 hodin čekají na hlasování před volebním stanovištěm,“ upřesnilo Ministerstvo vnitra [MV ČR] ve svých pokynech k letošním volbám.

S sebou si pak volič nesmí zapomenout vzít občanský průkaz nebo cestovní pas. Dále voličský průkaz a také doklad o nařízené karanténě či izolaci. Po příjezdu do stanoviště ověří přes stažené okénko komise totožnost voliče i to, že je v karanténě nebo izolaci. Poté dostane úřední obálku případně volební lístky a podjede si odvolit k volební schránce.

Hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení

Speciální volební komise dorazí příští čtvrtek a pátek také do uzavřených zařízeních sociálních služeb. Jejich seznam předá komisařům krajská hygienická stanice, která opatření nařídila. Klienti v nich budou hlasovat ve čtvrtek 7. října od 8 do 22 hodin a v pátek 8. října v čase od 8 do 18 hodin.

„O konkrétním čase hlasování klienty informují zaměstnanci pobytového zařízení,“ upřesňuje ministerstvo.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 již určí novela zákona

Lidé v zařízení si před hlasováním připraví občanský průkaz a případně voličský průkaz. Po ověření totožnosti a předání úřední obálky vhodí svůj hlas do přenosné hlasovací schránky.

Lidé v karanténě a izolaci odvolí i do přenosné schránky

Do přenosné hlasovací schránky mohou volit také lidé v domácí karanténě a izolaci, kteří nevyužijí stanoviště pro motorová vozidla [drive-in]. Speciální komise ho pak navštíví přímo na jimi uvedenou adresu. Požádat si však o její příjezd musí telefonicky nejpozději do čtvrtka 7. října do 20 hodin na krajském úřadu. Volební komisaři k voliči dorazí v době od pátku 8. října od 8 hodin do 22 hodin a pak v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin.

Ještě před odevzdáním hlasovacího lístku musí volič komisařům předložit občanský průkaz nebo cestovní pas a doklad o nařízené karanténě či izolaci, případně voličský průkaz.

„Doporučujeme si přichystat vlastní psací potřeby pro možnou úpravu hlasovacího lístku,“ uvádí MV ČR s tím, že na konkrétním místě hlasování se domluví členové komise na místě.

Zvláštní hlasování do sněmovních voleb

Zároveň upozorňuje, že komise na voliče vyčká vždy maximálně deset minut. Potom odejde a má se za to, že hlasování odmítl.

Výše popsané způsoby hlasování zajistí při volbách speciální hlasovací komise zřízené každým z krajů. Skládat se budou ze tří osob, které jmenuje ředitel daného úřadu. Hlasy pak sečte zvláštní krajská komise.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here