Hypoteční trh dál trhá rekordy, byť hypotéky dál zdražují

210
hypoteky
Foto: FinTag.cz

Objem nových hypotečních úvěrů letos v srpnu dosáhl 32,6 mld. Kč. To je téměř o miliardu více než v červenci. Meziročně jde bezmála o 100% růst. Loni v srpnu byly hypotéky objemově na 15,5 mld. Kč.

Z hlediska celého hypotečního trhu se tak letošní srpen stal objemově třetím nejsilnějším rokem bank a stavebních spořitelen od roku 2014. Potvrzuje tak, že i přes všechny problémy s chabou nabídkou a prudce rostoucími cenami materiálů a stavebních prací je o byty a rodinné domy pořád velký zájem.

Nové hypoteční úvěry k 31.8. 2021 [banky modře, stavební spořitelny červeně]

[Zdroj: ČNB, ARAD]

A to navzdory tomu, jak uvádí hlavní poradce České bankovní asociace [ČBA] Miroslav Zámečník, že vlastní bydlení v Praze a Brně už je kvůli vysokým cenám mimo dosah střední třídy. Z hlediska cen bytů a rodinných domů a výše nájmů pak podle něj příliš atraktivně nevychází ani pořízení investičních bytů.

„Například v Praze jsou ´investiční byty´, pokud jsou ceny jejich pořízení porovnávány s tržbami z nájemného, z hlediska reálných výnosů v negativním teritoriu. Nevyplácí se, na rozdíl například od některých krajských měst, které jsou z tohoto hlediska podstatně atraktivnější,“ říká.

Zájem o koupi bytů ve Středočeském kraji prudce roste

Vysvětlení to má podle něj jediné. Je to sázka na to, že z hlediska budoucího cenového nárůstu porazí investice do nemovitostí inflaci, i když se z hlediska příjmů na nájemné nevyplatí.

Hypotéky zdražují o necelé procento každý měsíc

IndexRPSN ČBA, jenž vychází z dat České národní banky [ČNB], u hypoték v srpnu stoupl na 2,41 procenta. Ještě v červnu přitom činil 2,26 procenta. Tempo navyšování podle ČNB už od jara osciluje mezi 0,06 a 0,08procentního bodu měsíčně. Úroková sazba kopíruje tentýž trend a stoupla rovněž o 0,07 p. b. na 2,27 procenta p.a.

RPSN [modře] a úrokové sazby [červeně] k 31.8. 2021
[Zdroj: ČNB, ARAD]

Mírné navyšování nákladů na hypotéky je ale pryč s rozhodnutím zvýšit základní úrokovou sazbu o 0,75 bazických bodů na 1,5 procenta ze strany ČNB. To hypotéky zdraží podstatně radikálněji, než byli spotřebitelé svědky v minulých měsících. Přičemž zřejmě nejde o letošní poslední zvýšení sazeb.

„ČNB zvýšením základní úrokové sazby v závěru září o 0,75 % p. a. nekončí a pokud chce inflační očekávání zlomit, než se v české ekonomice zahnízdí, bude ve zvyšování sazeb pokračovat. Otázkou je pouze to, kolikrát ještě letos k navýšení přikročí a na jaké základní sazbě letošní rok uzavře. Bankám postupně zdražují zdroje financování hypotečních úvěrů, což se bude do RPSN promítat,“ myslí si Zámečník.

Bankovní rada ČNB překvapila razancí, s níž zvýšila repo sazbu

Přesto i v souladu s realitou upozorňuje na to, že úroky u hypoték jsou pořád ještě hluboko v teritoriu negativní reálné úrokové míry. Lidově řečeno, jestliže inflace v srpnu činila 4,1 procenta, úroky u hypoték jsou stále ještě pod inflací, což je jednoznačně dobrá zpráva pro spotřebitele, nikoli však pro banky.

Refinancované hypoteční úvěry

Pakliže lze na dnešním hypotečním a realitním trhu označit něco za přirozené, je to vývoj objemu refinancovaných hypoték. Ten totiž klesá spolu s rostoucími náklady na hypotéky, takže se mnohým domácnostem přestává vyplácet. Nikterak dramaticky, ale klesá. V srpnu se snížil objem refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen [tj. přechod k jiné bance] z červencových 7,014 miliardy korun na 6,728 miliardy korun. Přičemž v červnu činil ještě 9,787 miliardy korun. I tak jde o úctyhodné číslo, protože ve srovnání s loňskem je to téměř dvojnásobek refinancovaných úvěrů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here