Akcie SAB Finance se v pátek poprvé obchodovaly za 1 060 Kč

216
SAB_Finance
Foto: SAB Finance

Akcie české společnosti SAB Finance [SABFG] obchodované na pražské burze jsou od 1. října dostupnější investorům, kteří by do nich chtěli směřovat menší část peněz. Česká národní banka totiž schválila jejich rozdělení v poměru 1:10.

Jedna původní akcie nově představuje deset akcií. Do pátečního obchodování tak akcie firmy na hlavním trhu [Standard Market] Burzy cenných papírů Praha [BCPP] vstoupily namísto s cenou 10 600 korun s cenou 1 060 korun.

„Kontinuálně rosteme a rozhodli jsme se akcie zatraktivnit většímu počtu potenciálních investorů. […] V důsledku navrhovaného štěpení nebudou žádným způsobem dotčena práva stávajících akcionářů a jejich hlasovací práva budou stále odpovídat počtu akcií,“ uvedl zakladatel SAB Finance zlínský miliardář Radomír Lapčík.

Akci firmy při páteční seanci zaznamenaly růst z hodnoty 1 060 Kč na 1 200 Kč, aby následně propadly na své páteční minimum 1 040 Kč a v závěru seance se vrátily na hodnotu 1 060 kč.

SAB Finance – klasický dividendový titul

Společnost SAB Finance je největší zprostředkovatel devizových obchodů v Česku. Služby poskytuje více než 18 000 firemních klientů. Radomír Lapčík je zároveň vlastníkem Trinity Bank. Ta vznikla z Moravského Peněžního Ústavu – spořitelní družstvo, které se po udělení bankovní licence od ČNB stalo k 1.1. 2019 MPU bankou. A ta se v únoru 2019 přejmenovala na Trinity Bank.

Firma SAB Finance vstoupila na BCPP letos v lednu. Je tak jedna ze dvou společností na pražské burze, která vyplácí dividendu dvakrát do roka. Jde o konzervativní titul s 5% dividendou.

Společnost SAB Finance vstoupí na Standard Market BCPP

Valná hromada firmy počátkem letošního září schválila výplatu pololetní dividendy ve výši více než 68 milionů korun. Mezitím dividenda v přepočtu na jednu akcii dosáhla 265 korun před zdaněním. Splatná byla k letošnímu 23. září. Valná hromada zároveň schválila i včerejší split akcií.

Výsledky společnosti v roce 2021

Za první pololetí roku 2021 dosáhla společnost zisku před zdaněním ve výši 85 milionů korun. To je nárůst o téměř 18 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2020. Podle zástupců firmy pandemie koronaviru a nejistý ekonomický vývoj výrazně ovlivnily rostoucí zájem o měnový forward ze strany klientů.

Zájem o zajištění se proti kurzovému riziku výrazně roste

V letošním prvním pololetí byl průměrný denní forwardový výnos firmy meziročně vyšší o 141 procent. Podíl forwardových výnosů na celkových výnosech vzrostl meziročně o více než 100 procent a počet forwardových obchodů vykazuje meziroční nárůst o 234 procent.

Společnost SAB Finance byla založena v roce 1999 Radomírem Lapčíkem. Devizovou licenci od ČNB získala v roce 2004. Loni činil její auditovaný zisk 144 milionů korun. To je meziroční růst o 58 procent. Firma za loňský rok vyplatila dividendu ve výši sto milionů korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here