Nová vyhláška má kultivovat chov psů a koček i byznys s nimi

1827
vyhlaska
Foto: Pixabay.com

Dneškem [1.11.] platí nová vyhláška o ochraně psů a koček při chovu za účelem rozmnožování a dosažení zisku. Vyhláška stanovuje konkrétní podmínky v chovech, například velikost výběhů.

Novou vyhláškou chce Ministerstvo zemědělství ČR [MZe] zajistit vyšší ochranu chovaných zvířat. Kočičí výběh nebo kotec pro jednu kočku musí být velký nejméně šest metrů čtverečních. Pro středně velkého psa pak musí velikost jeho venkovního výběhu dosáhnout alespoň 15 metrů čtverečních.

„Přínosem bude zlepšení podmínek pro psy a kočky chované kvůli rozmnožování, snadnější kontrolovatelnost a vymahatelnost dodržování řádných podmínek chovu,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Nová norma je závazná pro sdružení právnických nebo fyzických osob chovající zvířata, chovatele, kteří jsou členy těchto sdružení a podnikatele zabývající se v rámci podnikatelské činnosti chovem zvířat. Nově se tato pravidla vztahují i na lidi, kteří se věnují chovu zvířat za účelem dosažení zisku. Dále pak chovatele se třemi a více fenami nebo chovatele, jejichž cílem je rozmnožování psů nebo koček.

Pro nové chovatele platí vyhláška od 1.11. 2021

Aby měli stávající chovatelé čas na přípravu, budou požadavky na velikost prostor pro zvířata povinné až od července příštího roku. Do té doby mají čas, aby svá zařízení upravili, případě mohou snížit počet odchovávaných štěňat, koťat nebo dospělých zvířat. Pro nové chovatele ale vyhláška platí v plném rozsahu již od 1. listopadu.

Ti dále musejí zajistit, aby prostory určené pro zvířata byly čisté, pohodlné a dobře větratelné. Zároveň musí poskytnout psům a kočkám ochranu před přímým sluncem, větrem a chladem. Vyhláška stanovuje podmínky, za nichž je možné odloučit mládě od matky a uvádí nejnižší a nejvyšší věk, který je přípustný pro krytí nebo umělou inseminaci.

Aktuální vyhláška se nevztahuje na běžné chovatele, kteří nejsou členy chovatelských sdružení, nepodnikají, nechovají větší počet zvířat nebo nevedou chov s cílem zvířata rozmnožovat kvůli zisku.

Vyhláška stanoví pokuty až do milionu korun

Dodržování nových pravidel budou kontrolovat inspektoři veterinární správy. Za porušení vyhlášky může právnická nebo podnikající fyzická osoba dostat pokutu ve výši až jednoho milionu korun, fyzická osoba až 400 tisíc korun. Trestem ale může být i zákaz činnosti nebo odebrání týraného zvířete.

Vznik vyhlášky iniciovaly otřesné zkušenosti s chovem a prodejem domácích mazlíčků na internetu. A dále pak zkušenosti s nelegálními množírnami. Podle odhadů expertů u nás funguje na tisíc množíren. Aktuální vyhlášce tak předcházela novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která vstoupila v účinnost letos v únoru.

I její cíl je zlepšit podmínky pro chovná zvířata a posílit pozici státu proti problematickým chovatelům. Což platí i pro chovatele velkých koček, kteří je následně prodávají vietnamské komunitě, která z nich dělá třeba tygří produkty, jako jsou masox, tygří víno a jiné.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. “Aktuální vyhláška se nevztahuje na běžné chovatele, kteří nejsou členy chovatelských sdružení, nepodnikají, nechovají větší počet zvířat nebo nevedou chov s cílem zvířata rozmnožovat kvůli zisku.”

    Tak tato věta v podstatě zabila celý smysl této vyhlášky. Chtěla bych v této společnosti najít jediného množitele, který veřejně přizná, že zvířata má kvůli rozmnožování a zisku a ne z lásky 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here