Česká spořitelna odpustí penále a sankce lidem v exekuci

1875
ceska_sporitelna
Foto: Redakce FinTag.cz

Česká spořitelna se přidala k milostivému létu. Klientům, u nichž exekučně vymáhá nesplacený dluh, odpustí příslušenství k dluhu. Lidé tak splatí jen zbývající jistinu a odměnu exekutorovi.

Více než dvanáct tisíc klientů České spořitelny [ČS] v exekuci obdrží v následujících dnech informativní SMS zprávu. V ní banka uvede, že se přidává k aktuálně probíhající akci zvané milostivé léto. Při ní se s platností od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 dlužníkům v exekuci vůči orgánům veřejné správy, kteří o to projeví zájem, odpouští příslušenství k dluhu.

Milostivé léto dostane z dluhů až desítky tisíc lidí

Zaplatit ale musejí jednorázovou odměnu exekutorovi ve výši 908 korun. A také vyrovnat původní neumořenou část dluhu, tedy jistinu. ČS je tak další banka, která svým klientům umožní splatit dluh bez penále a sankcí k dluhu.

Ačkoli nejsou dluhy vůči bankám dominantním důvodem, proč lidé končí v exekuci, je v zájmu banky a celé společnosti, aby se vysoký počet exekucí v Česku významně snížil,“ uvedl předseda představenstva a ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.

Podle zástupců ČS patří k nejčastějšímu příslušenství dluhu u jejích klientů úroky za pozdní splacení a náklady na soudní řízení a exekuci.

Česká spořitelna zřídila speciální linku

Klientům ČS v exekuci, kteří budou chtít využít příležitosti splacení neumořené jistiny bez vedlejších poplatků, je k dispozici již i nově zřízená speciální linka 956 777 385. Na ní se od pověřeného pracovníka ČS dozvědí skutečnou výši jistiny ke splacení a účet, na nějž mají dlužnou částku zaplatit.

„Po zaplacení jistiny se pak již Spořitelna postará o veškerou komunikaci s exekutory a zajistí vymazání zbývajícího dluhu a ukončení exekuce klienta,“ uvádí banka ve své tiskové zprávě.

Upozorňuje zároveň, že akce s odpuštěním penále a jiných poplatků se nevztahuje na podnikatele. Požádat o ni tedy mohou pouze fyzické osoby, a to s nesplaceným dluhem vůči ČS nebo Stavební spořitelně ČS. Další podmínka je, že klientův dluh vůči bance už je vymáhán exekučně, tedy soudním exekutorem.

Jednorázová platba exekutorovi 908 Kč

Klienti České spořitelny, kteří chtějí využít možnosti odpuštění vedlejšího příslušenství k dluhu, nejprve zavolají na speciální bezplatnou linku České spořitelny [956 777 385]. Pracovníci banky jim obratem sdělí přesnou výši dlužné jistiny a i číslo účtu k vyrovnání.

„Následně zaplatí dlužnou částku – jistinu nebo její zbývající část a část nákladů exekuce ve výši 907,50 Kč, a to nejpozději do 28. 2. 2022,“ popisuje postup uplatnění milostivého léta banka.

Exekucí letos v Česku oproti loňsku přibylo o 200 tisíc

ČS se po vyrovnání původní dlužné částky postará o zastavení exekuce. A samotné usnesení o jejím zastavení pak pošle klientovi přímo soudní exekutor do několika pracovních dnů po uhrazení dlužné jistiny.

Milostivé léto v Česku trvá do 28.1.2022

Čas pro uplatnění dluhové amnestie zvané milostivé léto v Česku začalo 28.10. 2021 a končí 28.1. 2022. V těchto třech měsících mohou lidé splatit dluhy vůči veřejné instituci bez penále, pokut a sankcí. Podmínka je, že nesmějí být v insolvenci.

Milostivé léto zahrnuje dobu tří měsíců, v nichž mají lidé s dluhem či dluhy vůči veřejné instituci šanci na jejich vyrovnání bez penále, úroků a dalších vedlejších poplatků. Splatí pouze původní jistinu a s ní jednorázovou odměnu exekutorovi ve výši 908 korun [750 Kč bez DPH, pozn. red.] na vyrovnání stávajících nákladů spojených s řízením. Milostivé léto poslanci schválili letos v červenci.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here