Exekucí letos v Česku oproti loňsku přibylo o 200 tisíc

511
Foto: Pixabay.com

Počty exekucí v Česku letos meziročně vzrostly o 200 tisíc na 4,5 milionu. Nárůst je hlavně vícečetných exekucí. Naopak klesl počet lidí s jednou exekucí. Mnohým může pomoci takzvané milostivé léto.

Počet exekucí na osobu se podle Exekutorské komory ČR [EK ČR] letos zvýšil z loňských 5,77 na 6,43. Počty exekucí vzrostly hlavně u vícečetných exekucí vedených proti fyzickým osobám. Podle Exekutorské komory ČR stojí za růstem loni vyhlášená moratoria, která zamezovala jejich výkonu a ukončení. Zástupci Komory uvedli, že obecně se v důsledku proticovidových opatření očekávalo, že se zvýší počty dlužníků. Především v období kolem loňských vánočních svátků.

„Tyto scénáře se naštěstí nenaplnily,“ komentoval data prezident komory Jan Mlynarčík.

To, že se samotný počet exekucí mírně navýšil, se podle něj vzhledem ke všem vládním a samoregulačním opatřením [např. Lex Covid I, II a III, pozn. red.] muselo očekávat.

Dobrá zpráva je, že oproti loňsku ubylo fyzických osob s jednou exekucí. Podle informací EK ČR je exekuční řízení aktuálně vedeno proti 711 939 fyzickým osobám. To je oproti loňsku o osm tisíc méně osob [-4 %].

Exekucí u nezletilých dlužníků v Česku ubývá

Komora upozornila i na pozitivní trend ve snižování počtu nezletilých dlužníků. Těch je nyní téměř o čtvrtinu méně než loni. Zatímco na konci loňského roku u nás Komora evidovala 2 220 nezletilých dlužníků, letos se jich s dluhy potýká na 1 723. To je o 497 méně.

V Česku bylo loni v exekuci 783 053 fyzických osob

„To je velmi pozitivní trend, který se dá připisovat veřejnému tlaku na věřitele, kteří takové exekuce vedli, relevantní judikatuře a v neposlední řadě také nedávné a dlouho očekávané změně občanského zákoníku,“ vysvětlil Mlynarčík.

Dodal, že v této souvislosti se mírně změnil profil průměrného dlužníka v Česku. Nyní je jím muž [v 58 procentech případů], kterému je 45,7 roku.

Nejvíce exekucí v Česku je v Ústeckém kraji

Největší zadluženost domácností nadále sužuje tradičně regiony především v Ústeckém kraji. Nejvíce exekucí připadá na obyvatele severočeských okresů Most, Ústí nad Labem a Chomutov. V těsném závěsu za nimi jsou další dva okresy z Ústeckého kraje, a sice Teplice a Děčín. Obdobně nelichotivé statistiky tyto regiony vykazují i u bankrotů firem.

Stalo se národním sportem půjčovat si peníze a nesplácet je

Naopak nejméně zadlužených obyvatel připadá například na regiony Brno-venkov, Praha-západ, Praha-východ nebo Zlín. Vůbec nejnižší zadluženost na počet obyvatel u nás má Žďár nad Sázavou v kraji Vysočina.

V Česku začalo tříměsíční Milostivé léto

Snížit počty exekucí vedených proti fyzickým osobám s dluhy u veřejných institucí pomůže aktuálně probíhající milostivé léto. V době od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 mohou lidé své dluhy vůči veřejné instituci splatit bez takzvaného příslušenství k dluhu, kterými jsou penále, sankce a pokuty.

Milostivé léto dostane z dluhů až desítky tisíc lidí

Nejčastěji tak v praxi půjde o dluhy vůči zdravotní pojišťovně, správě sociálního zabezpečení, městským a obecním institucím, dopravním podnikům nebo i ČEZ.

„Postačí, že v daném časovém rámci zaplatí nebo doplatí jistinu vymáhané částky a zhruba tisíc korun na nákladech řízení, a zbytek dluhu pak zanikne,“ říká k milostivému létu hlavní právník a náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace [ČBA] Filip Hanzlík.

Milostivé léto tak podle něj představuje právní nástroj, který pro exekučně postižené dlužníky znamená skutečnou pomoc a naději na nový začátek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here