Vláda schválila podporu podnikatelům za listopad a prosinec

703
podnikatelum
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda schválila podpůrné covidové programy podnikatelům za listopad a prosinec. Peníze míří do cestovního ruchu, stravování, ubytování, prádelen. Dále i ke stánkařům, pořadatelům akcí či eventů i zájezdovým dopravcům.

Státní podpora má podnikatelům kompenzovat ztráty kvůli proticovidovým opatřením z loňského listopadu a prosince. Předpokládaná alokace podpůrných programů činí zhruba 5 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] oznámilo, že do týdne nejspíše vypíše výzvu pro adventní trhy. Program se jmenuje Covid – Adventní trhy.

„Pokud nenastane něco nepředvídatelného, program vypíšeme přibližně do týdne a za tři týdny by měly být připraveny peníze pro první příjemce,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

Paradise Casino Admiral dostalo z Antiviru skoro 227 milionů

Maximální podpora pro stánkaře se bude odvíjet od počtu jejich stánků a dnů, kdy měl trvat adventní trh. Kdo měl jeden stánek, dostane za každý den omezení pět tisíc korun. Kdo provozoval dva stánky, má nárok na osm tisíc za den a stánkaři se třemi a více stánky mohou žádat o jedenáct tisíc korun za každý den zákazu prodeje. Maximální podpora pro jednoho stánkaře za 30 dní omezení tedy činí 330 tisíc korun.

Podnikatelům ztráty nahradí i další programy

Pro podnikatele z oblasti cestovního ruchu a pořádání akcí a eventů MPO připravilo nové výzvy v rámci stávajících programů Covid – Nepokryté náklady – Sektorová podpora a Covid 2022 – Sektorová podpora.

Podpora je určena následujícím subjektům:
  • Poskytovatelům stravovacích služeb – restaurace a stravovací zařízení.
  • Poskytovatelům krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb a prádelny.
  • Cestovním agenturám a kancelářím.
  • Organizátorům sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí včetně navazujících technických služeb.
  • Provozovatelům zájezdové dopravy.

Covid 2022 – Sektorová podpora: Podpora je určená pro podnikatele s poklesem tržeb za rozhodné období alespoň o 50 procent. Za každého zaměstnance v pracovním poměru získá žadatel 500 korun na den. Žádat mohou podnikatelé ve výše uvedených sektorech [s výjimkou zájezdové dopravy]. Podporu úřad poskytne na období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 do maximální výše 1,5 mil. korun.

Pro organizátory kulturních a sportovních akcí vč. organizátorů seminářů, konferencí a veletrhů pak od 1. listopadu 2021 do 28. února 2022 do maximální výše tří milionů korun. Předpokládaná alokace je 1,75 miliardy korun.

Covid Bus: Podpora míří k zájezdovým dopravcům. A to těm, kterým od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl obrat nejméně o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Žadatel může získat maximálně 2,5 milionu korun. Výše podpory MPO odvozuje od emisní třídy autobusu. Zohledňuje i kapacitu autobusu dle míst na sezení. Alokace tohoto programu činí 400 mil. Kč. Žádosti MPO vyhodnotí a proplatí v 1. pololetí roku 2022.

Programy za listopad a prosinec se nekombinují

Žádosti v jednotlivých výzvách z programů Covid 2022 – Sektorová podpora, Covid – Nepokryté náklady – Sektorová podpora a Covid – Bus se vzájemně nekombinují. A nelze je slučovat ani s programem Covid – Adventní trhy. Další informace k programům rezort upřesní v již konkrétních výzvách vypsaných na webu MPO.

Spokojenost s podporou pro podnikatele za listopad a prosinec již vyjádřila Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ostatně její viceprezident Tomáš Prouza se před pár dny stal poradcem ministra Jozefa Síkely.

Prouza spolu s Novákem jsou noví poradci ministra Síkely

HK ČR ocenila ministerstvo hlavně za to, že navrhlo navýšení celkového objemu kompenzací z původně zamýšlených tří miliard na pět miliard korun.

„Dobrým signálem je i to, že vláda aspoň pro některá zasažená odvětví sáhla po odzkoušeném způsobu kalkulace výše podpory. Jak jej podnikatelé znají z loňských programů Covid 2021 a Covid – Nepokryté náklady, které byly notifikovány dle takzvaného Dočasného rámce Evropské komise,“ uvedla Komora.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here