Záruky za úvěry na drahé energie problém neřeší, tvrdí firmy

308
zaruky_za_uvery
Ilustrace: Pixabay.com

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] i Hospodářské komory ČR [HK ČR] odmítli státní záruky za úvěry jako hlavní pomoc firmám při zvládání vysokých cen energií. Podle nich jde pouze o doplňkové řešení, jež neřeší podstatu problému.

Firmy, jejichž náklad na energie překročí deset procent z jejich celkových nákladů, získají možnost požádat o zaručený úvěr Národní rozvojovou bankou [NRB]. Získají tak půjčku ve výši jeden až deset milionů korun. Přičemž NRB se za jejich závazek zaručí až do 80 procent jistiny. Tento týden to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN]. Dle jeho slov vláda na pomoc firmám vyčlení jednu miliardu korun.

„Pomůže v první řadě malým a středním podnikům, které jsou na změny vnějšího ekonomického prostředí, jako je například současný nárůst energií, zdaleka nejcitlivější,” uvedl Síkela.

Alokace v programu Záruka, který poskytne záruky na tyto úvěry, podle něj uspokojí až 1 800 žadatelů. Zaručené úvěry poukáží stejně jako například v podpůrném programu Covid III komerční banky.

Vůbec nejvíce úvěrů se státní zárukou Covid – III sjednala KB

Právě na ně Síkela prostřednictvím České bankovní asociace [ČBA] apeloval, aby v případě, že půjčku se zárukou NRB firmě poskytnou, ocenily své riziko jako státní. Nikoliv podle kondice daného dlužníka. Dodejme, že už nyní komerční banky platí poplatek NRB za záruku, který ale promítají do ceny úvěru. Přičemž zkušenosti z programu Covid III ukázaly, že v některých případech vycházejí podstatně levněji běžné firemní úvěry než ty se zárukou.

Státem zvýhodněný covid úvěr může vyjít dráž než běžný úvěr

Pro větší společnosti s energeticky náročným provozem vláda zvažuje kompenzaci nepřímých nákladů. Což dle Síkely znamená náhradu nákladů na emisní povolenky.

„Tam by se jednalo zhruba o 35 větších subjektů z oblasti ocelářství, kožedělného průmyslu, chemie, a tak dále,” uvedl.

Doplnil, že tuto podporu loni předchozí vláda vyplatila, ale pro další období pro ni nezajistila krytí v rozpočtu, a tak ji neobnovila.

Záruky za úvěry kritizuje SP ČR

Podpora prostřednictvím úvěrů se státní zárukou pro malé a střední podniky není v kontextu růstu cen energií podle SP ČR účinné opatření. Uvedl to ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Stát může podle něj nabídnout příznivější úvěrové podmínky pro některé malé a střední podniky, ale to nelze ve věci drahých energií považovat za účinnou podporu. Zásadní jsou dle jeho názoru kompenzace nepřímých nákladů pro všechny firmy, o jejichž spuštění Svaz vládu a ministerstvo průmyslu v minulosti několikrát požádal.

„Ministr Síkela na začátku ledna veřejně přislíbil, že kompenzace řešit bude,” uvedl Čížek.

Upozornil, že náhrady nepřímých nákladů jsou ověřený nástroj. Jejich mechanismus dle něj již obsahuje české právo a schválila ho i Evropská komise, která stanovila seznam podpory hodných odvětví.

„Je proto nyní nutné zajistit finanční prostředky pro jejich vyplácení a dostat pomoc co nejrychleji k firmám. Čekáme ale i na návrhy celkového řešení růstu cen energie pro všechny firmy,” upřesnil Čížek.

Svaz ve svém průzkumu zjistil, že 43 procentům členských firem se zvýšily náklady na energie o více než 20 procent.

HK ČR označila záruky za doplněk

K návrhu pomoci firmám s vysokými cenami energií se vyjádřila i HK ČR. Ta odmítla pomoc ve formě snížení nebo odpuštění daně z přidané hodnoty [DPH], kterou prosazovala vláda Andreje Babiše [ANO]. A stejně tak kriticky se vyjádřila k návrhu řešení současné vlády v podobě zaručených úvěrů. Ty jsou podle ředitele Odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Ladislava Minčiče dobré jen jako doplňkový nástroj.

„Účinnější je snížení poplatku za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny,“ uvedl Minčič.

Což v minulosti například prosazoval exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [ANO].

Vláda odpustí domácnostem DPH na energie i poplatek za OZE

Minčič zároveň upozornil, že ani případné plošné cenové nařízení u energií by nebylo bez problémů. Vyžadovalo by totiž schválení Evropské komise. A také by se negativně dotklo mnoha malých výrobců a dodavatelů energií.

„Separátní cenová dohoda s největším výrobcem podle aktuálního slovenského vzoru má vedle nezbytnosti řešit kolizi s právem EU i problém ve vztahu k zájmům minoritních akcionářů, protože největší česká energetická společnost není státním podnikem,” uvedl.

ERÚ dodal MPO řešení pro energie. Zázrak se ale nestal

Půjčky se státní zárukou jsou podle něj pomocí jen pro firmy v zoufalé situaci, které zvažují i úvěry od komerčních bank. Avšak opatření vnímá pouze jako doplňkový krok k podstatnějšímu řešení.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here