Vůbec nejvíce úvěrů se státní zárukou Covid – III sjednala KB

325
KB
Foto: Redakce FinTag.cz

Komerční banka [KB] sjednala od dubna 2020 do konce loňského roku covid úvěry za 26,2 miliardy korun. Úvěr s garancí státu si u ní vzalo 3 636 podnikatelů a firem. Dle vyjádření banky se KB stala u těchto úvěrů lídrem trhu.

Úvěry, jejichž ručiteli jsou Národní rozvojová banka [NRB] a Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP], mají maximální splatnost od tří do šesti let. Pro banky tak jde o velice lukrativní byznys, protože riziko spojené s úvěrem nenese banka, ale stát.

V podpoře českých firem během pandemie jsme se velmi rychle stali klíčovou bankou. Je skvělé, že v nás tolik lidí vložilo důvěru a my jim mohli pomoci v této nelehké době. Naše zapojení tím ale samozřejmě nekončí a jsme tu pro ně připraveni i s navázanou podporou,“ uvedla Dita Pasquirer zodpovědná za firemní financování v KB.

První programy se zaměřily především na financování provozních výdajů jako jsou mzdy, nájemné a náklady na energie. Jejich další rozšíření přineslo prostředky na investice. Firmy tak z úvěru financují i stroje, technologie, licence a další.

Záruky byly klíčové, nikoli ale zadarmo

Záruky státu pro dané úvěry byly v době pandemie klíčové. Mnoho firem již zasáhla proticovidová opatření. A tak, jak v té době v podcastu FinTag.cz, potvrdil člen představenstva a vrchní ředitel Corporate and Investment Banking KB David Formánek, banky neměly relevantní informace o jejich finanční kondici.

„Problém je, že informace o finanční kondici firem, které mají banky k dispozici z roku 2019 i začátku 2020, nyní už nemají příliš dobrou vypovídající hodnotu,“ uvedl tehdy Formánek.

PODCAST: Firmy řeší nedostatek likvidity, říká David Formánek

V případě úvěru se státní zárukou Covid III pak není bez zajímavosti, že produkt mohl vyjít za určitých podmínek dráž než běžný komerční úvěr od banky. Důvod spočíval v poplatku za záruku. Ten tehdy komerční banky platily ještě Českomoravské záruční a rozvojové bance, dnes NRB. Poplatek vyšel v prvním roce trvání covid úvěru na 0,5 procenta p.a., v dalších letech byl jedno procento.

Státem zvýhodněný covid úvěr může vyjít dráž než běžný úvěr

„Zjednodušeně řečeno, covid úvěry jsou zajištěny [státní] zárukou, a za tu se platí, protože stát na sebe přebírá riziko za nesplacení úvěru. Je to takový kvaziúvěrový stav mezi dlužníkem, komerční bankou a státem. Banky mu platí za záruku, která jim ale zase snižuje riziko, že úvěr nebude splacen,“ vysvětlil tehdy pro FinTag.cz David Formánek.

KB poskytla úvěry 2 636 subjektům

KB se do podpory živnostníků a malých a středních firem, jejichž podnikání omezila pandemie, zapojila v dubnu 2020. Do konce prosince 2021 pak v celkem pěti takzvaných covidových programech poukázala 26,192 miliardy korun. Podporu tak poskytla celkem 3 636 subjektům.

Poskytnuté covid úvěry KB od dubna 2020 k 31. 11. 2021
 Program Počet smluv Objem úvěrů
Covid II 920 3,997 miliardy Kč
Covid Praha 64 379 milionů Kč
Covid Plus 20 3,113 miliardy Kč
Covid Invest 13 199 milionů Kč
Covid III 2 619 18,504 miliardy Kč

[Zdroj: KB]

Vůbec největší podporu banka odsouhlasila v rámci programu Covid III. Ten běžel od 2. června 2020 do 31. prosince 2021. Peníze v něm vyplatila 2 619 subjektům v objemu 17,833 miliardy korun. Což je nejvíce ze všech zapojených bank.

Do konce roku lze stále ještě čerpat v Covid III a Covid plus

Mimo podporu s českými institucemi využila Komerční banka dlouhodobé spolupráce s Evropským investičním fondem [EIF], kdy poskytla nové financování v programech EIF COSME. V nich zajistila 3 002 úvěrů v objemu 4,070 miliardy korun. Pro specificky kulturní sektor využila unikátní program EIF Eurocreative. V něm sjednala 28 úvěrů za 123 milionů korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here