Energie zdražují produkci v průmyslu, zemědělství i stavebnictví

255
stavebnictvi
Foto: Pixabay.com

Ceny výrobců v lednu opět prudce vzrostly. Platí to průmyslovou a zemědělskou produkci i stavebnictví. Nejvíce poskočily ceny v průmyslu. Oproti prosinci vzrostly o 6,9 procenta, meziročně pak o 19,4 procenta.

Ceny zemědělských výrobců v lednu meziměsíčně stouply o 4,4 procenta a meziročně o 21,4 procenta. Stavební práce v lednu meziměsíčně zdražily o 0,5 procenta a meziročně o 8,3 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně stouply o 3,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Ceny průmyslových výrobců v lednu oproti prosinci rostly téměř o sedm procent. Což bylo nejrychlejší tempo růstu od února 1991. Meziročně se ceny v průmyslu zvýšily o 19,4 %, kde největší vliv měly ceny energií,“ upozornil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Výrobní ceny v Německu v lednu vzrostly o rekordních 25 %

Celkové meziměsíční zdražování u výrobců dosáhlo v lednu 6,9 procenta. Ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry meziměsíčně přitom zdražily o 32,7 procenta. Z toho ceny za elektřinu, její přenos, rozvod a obchod s ní stouply o 41,2 procenta.

V této souvislosti není bez zajímavosti názor Milan Smutného z think tanku Realistická energetika a ekologie [REE], který nedávno vyjádřil na stránkách FinTag.cz: „Druhou nejvíce ziskovou položkou v hospodaření ČEZ je po jádru [34% podíl EBITDA] distribuce elektřiny [31% podíl EBITDA]. Jak může na distribuci elektřiny mít ČEZ distribuce tak vysoké zisky, když jde o regulovanou položku. Proč tady stát systémově nezasáhne a nesníží ziskovost v distribučních poplatcích ČEZ na únosnou míru a tím i pro celý trh?“

ERÚ dodal MPO řešení pro energie. Zázrak se ale nestal

„Po odečtení sektoru energetiky by lednové zdražení [výrobců, pozn. red.] nebylo v lednu 6,9 procenta, ale 1,9 procenta a meziroční růst cen nikoliv 19,4 procenta, nýbrž 12,9 procenta,“ uvedl pak k aktuálním výsledkům analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Ceny v průmyslu meziročně a další vývoj

Meziměsíční statistika dále uvádí: Ceny těžby a dobývání byly vyšší o 9,0 procent, pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 3,8 procent a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,1 procenty. Ceny vody, její úpravy a rozvodu vzrostly o 5,3 procenta. Klesly ceny v odvětví dopravních prostředků o 1,0 procenta.

„Vzhledem k razanci, jakou zdražování u českých výrobců nabralo, lze předpokládat další zesílení inflačních tlaků i u cen spotřebitelských v průběhu letošního roku,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Ceny průmyslových výrobců meziročně rostly o 19,4 procenta [v prosinci +13,2 %]. Vyšší nárůst ČSÚ zaznamenal naposledy v lednu 1992. Významně vzrostly především ceny:

  • Elektřiny, plynu a páry / celkem: +40,6 %.
  • Elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou: +50,7 %.
  • Obecných kovů a kovodělných výrobků: +25,3 %.
  • Chemických látek a výrobků: +52,8 %.
  • Dřeva, papíru a tisku: + 26,0 %.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o sedm procent. Náklady na vodu, její úpravy a rozvod stouply o 5,3 procenta. Výrazně vzrostly také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny dopravních prostředků se snížily o 1,3 procenta. Z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla klesly o 3,4 procenta. Motorová vozidla naopak zdražila o 4,8 procenta.

Podle Víta Hradila, který zdůrazňuje zejména raketový růst cen energií, se nezdá stabilizace aktuálního vývoje na dohled, spíše naopak.

„Eskalující konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, z něhož plyně i obecnější napětí mezi Ruskem a Západem, má potenciál dále vyhrotit situaci na trzích s energetickými surovinami,“ říká.

Krize na Ukrajině: Evropa má štěstí, že se blíží jaro. Ale jinak…

„Dvouciferná inflace cen výrobců je tak pro letošní rok prakticky zaručena,“ dodává.

Další zdražování nejen u prvovýrobců potvrzuje i Michal Brožka: „Nárůst cen výrobců je velmi vysoký a do značné míry se bude přenášet do spotřebitelských cen v letošním roce. To je z pohledu ČNB důvod ve prospěch dalšího zvýšení úrokových sazeb.“

Ceny v zemědělství a stavebnictví

Ceny zemědělských výrobců v lednu meziměsíčně stouply o 4,4 procenta. Zdražily:

  • Brambory: +15,9 %.
  • Olejniny: +4,6 %.
  • Obiloviny: +3,3 %.
  • Drůbež: +2,6 %.
  • Vejce: + 2,4 %.
  • Mléko: +2,3 %.

Naopak klesly ceny ovoce, a to o 11,8 procenta. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 21,4 procenta [v prosinci +18,8 %]. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 32,6 procenta. Živočišná výroba meziročně podražila o 7,9 procenta.

Zvoní nám hrana, tvrdí velcí zemědělci. Nesmysl, říkají ti malí 

Ceny stavebních prací se meziměsíčně stouply dle ČSÚ o 0,5 procenta. Materiál a výrobky ve stavebnictví meziměsíčně zdražily o 3,2 procenta. Meziročně ceny stavebních prací stouply o 8,3 procenta. V prosinci činil jejich růst 8,2 procenta. Ceny materiálů a výrobků ve stavebnictví v lednu meziročně zdražily o 19,5 procenta. V prosinci o 17 procent.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here