Abramovič byl či je zainteresován na válce na Ukrajině

36026
abramovic
Roman Arkaděvič Abramovič [24.10. 1966 Saratov, Sovětský svaz] je rusko-izraelský podnikatel židovského původu, kterého Velká Británie zařadila na sankční seznam proputinských oligarchů v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V současné době jde o 13. nejbohatšího Rusa. Jeho hlavní firma je holdingová společnost Millhouse Capital. / Foto: Chelsea FC

Majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič pocítil sankce Západu proti ruským oligarchům. Z problémů se snaží vykroutit všelijak. Zatím to ale vypadá, že v utkání s britskou vládou nemá příliš mnoho šancí na úspěch.   

55letý Abramovič patří k sedmi bohatým Rusům postiženým administrativou Borise Johnsona. A to pro jeho blízké vztahy ke Kremlu a Vladimiru Putinovi. Agentura AP v článku What sanctions mean for Roman Abramovich zjišťuje, jaké to bude mít dopady na fotbalový klub Chelsea, který někdejší předseda čukotského regionálního parlamentu koupil v roce 2003.

„Viděl jsem neskutečný klub a chtěl jsem se stát jeho součástí,“ uvedl Abramovič v jednom z mála rozhovorů, který loni poskytl časopisu Forbes.

Mohutné investice učiněné ještě před tím, než evropský fotbal zavedl pravidla Finanční Fair Play, umožnily rychlý vzestup klubu. Ten již v roce 2005 po 55 letech slavil pohár v anglické lize Premier Leage. A pak ho vyhrál ještě čtyřikrát. A dvakrát vyhrál Ligu mistrů. Vítězství Mistrovství světa ve fotbale klubů dovršilo zisk nejdůležitějších titulů. Úspěch ale nebyl zadarmo. Abramovič vložil do klubu formou půjček dvě miliardy dolarů [cca 46 mld. Kč]. A prohlásil, že je při prodeji klubu nebude chtít zpátky.

Abramovič, jemuž v jeho prvním roce života zemřela matka na otravu krve, byl první superboháč, který koupil anglický klub. Až v roce 2008 koupili miliardáři z Abu Dhabi [SAE] klub Manchester a City. A dále boháči z Království Saúdské Arábie získali klub Newcastle.

Abramovič dodává ruské armádě, tvrdí britská vláda

S ruskou agresí na Ukrajinu ale končí zlaté časy pro ruského oligarchu židovského původu Romana Abramoviče. I když stále tvrdí, že ze spojenectví s Putinem nikdy neprofitoval, britská vláda to vidí jinak. Podle ní Abramovič obdržel „od Putina a ruské vlády” finanční výhody nebo jiné materiální podpory. Jmenovitě pak daňové prázdniny, prodeje akcií za výhodný kurz a kontrakt na organizaci Mistrovství světa ve fotbale v Rusku v roce 2018.

„Abramovič je či byl zainteresován na destabilizaci Ukrajiny. A to přes ocelářskou a důlní firmu Evraz, jíž ovládá a zásobuje jejími produkty ruskou armádu,“ uvedla britská vláda.

Ostatně jmění ruského oligarchy pochází právě z obchodu s hliníkem a ropou. V ruském obchodě s ropou působil i jeho strýc, který Abramoviče poté, kdy mu zemřel v jeho třech letech otec, vychovával. Naplno se ropného a hliníkářského podnikání Abramovič zmocnil ihned po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. O 14 let později, v roce 2015, mu za jeho společnost Sibneft Oil zaplatil státní energetický Gazprom 13 miliard dolarů [299 mld. Kč].

„To Putinovi umožnilo opět získat státní kontrolu nad lukrativním energetickým sektorem,“ uvádí AP.

Nyní naopak britská vláda kvůli Putinovi uvaluje na Abramoviče sankce, aby neprofitoval z vlastnictví fotbalového klubu.

„Je mi jasné, že to způsobí nejistotu, ale vláda bude spolupracovat s ligou a kluby, aby se fotbal mohl hrát dále a sankce zasáhly jen ty, kterých se týkají,“ uvedla britská ministryně kultury Nadine Dorriesová.

Jaké jsou dopady na Chelsea

Avšak může fotbal za to, co dělají ruští superboháči, kteří vydělali peníze po pádu SSSR díky svým kontaktům a politickému vlivu? Britská vláda říká, že ne.

„Fotbalové kluby jsou naším kulturním statkem a spojovacím článkem našich komunit. Je v našem zájmu je ochránit,“ dodala ministryně Dorriesová.

I proto britská vláda vydala fotbalovému klubu Chelsea speciální licenci, která mu umožní dohrát sezónu [do 31.5.].  Avšak už ne o mnoho více. Na utkání klubu budou moci jen držitelé sezónních vstupenek. Nikdo více. Klubový obchod ale zůstane uzavřen. Personál hotelu, který je součástí stadionu Stamford Bridge, už dostal pokyny, aby nepřijímal další rezervace a neprodával ani jídlo a nápoje.

Na každý zápas na domácím stadionu smí klub vynaložit nejvýše 500 000 liber [cca 15 mil. Kč], včetně nákladů na bezpečnostní agenturu a catering. A maximálně 20 000 liber [597 000 Kč] smí vydat na cesty hráčů na hřiště soupeřů. Dodejme, že příští týden fotbalisté Chelsea hrají ve Francii Ligu mistrů.

Personál klubu, včetně hráčů i nadále dostávají své platy. Mzdové náklady měsíčně dosahují téměř 28 milionů liber [cca 839 mil. Kč]. Klub však nesmí nakupovat nové hráče. Přičemž v klubu jsou hráči, kterým na konci sezóny v červnu končí kontrakt. Sankce tak zvyšují nejistotu, zda Cesar Azpilicuetta, Toni Rudiger a Andreas Christensen budou dále hrát v klubu Chelsea.

Abramovič chtěl Chelsea prodat, nestihl to

Spolu s tlakem britských politiků na uvalení sankcí na Abramoviče se v médiích objevily zprávy o tom, že je Chelsea na prodej. Nicméně i prodej klubu teď spadá pod kontrolu britské vlády.

„Současná licence zatím prodat klub nepovoluje. Výnosy z jakéhokoliv prodeje však nemůže získat sankcionovaná osoba, protože sama sankcím podléhá,“ uvedl pro AP nejmenovaný člen britské vlády.

Také ale dodal: „Vláda je prodeji nakloněna a uvažovala by o poskytnutí nové licence, která by prodej umožňovala,“ dodal.

Sám Abramovič na dění kolem jeho milovaného klubu hledí snad s ještě větším smutkem než na dění na Ukrajině. Oblomovštině ale nepodlehl, stále jedná.

„Pověřil jsem svůj tým, aby vytvořil charitativní fond, do kterého potečou všechny příjmy z prodeje klubu. Nadace bude podporovat oběti války na Ukrajině,“ uvedl Abramovič.

Přičemž doplnil, že do nadace půjde pouze čistý zisk, tedy zisk očištěný o náklady. Ve svém prohlášení už ale nedodal, čí oběti války na Ukrajině bude jeho nadace podporovat.

Sečteno a podtrženo – Abramovič nyní čelí opět zákazu vstupu do Británie. Přičemž britské vízum nemá již od roku 2018, kdy stáhnul žádost o jeho obnovení v důsledku sankcí proti ruským miliardářům po otravě bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém městě Salisbury. Tehdy z pokusu o vraždu na anglické půdě Británie obvinila Rusko, které to ovšem popřelo.

Sovětský svaz dosáhl obrovských úspěchů

O tom, co si o Abramovičových aktuálních potížích myslí Vladimir Putin, nejsou informace. Známo ale je, co si myslí o sankcích mířených proti Rusku. Ruská ekonomika je dle jeho slov překoná. A nejen to – zároveň posílí ekonomickou a technologickou suverenitu země. Putin to uvedl při setkání se svým politickým souputníkem běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

„Ale jak už jsme řekli dříve, snahy o omezení našeho rozvoje, o jeho zkrocení, tu byly vždycky a jsou tu i teď,” dodal a pokračoval: „Jsem si jistý, že tyto těžkosti překonáme.”

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

A co víc – sankce jsou pro Rusko dle něj i skvělá příležitost. Což dle jeho slov dokládá příklad Sovětského svazu.

„Sovětský svaz existoval celou dobu v podmínkách sankcí a rozvinul se a dosáhl ohromných úspěchů,” řekl Putin.

Skutečnost je, že sankce na Rusko v minulých letech Rusku příliš neuškodily. Spíše mu pomohly na cestě k soběstačnosti. Na straně druhé i v ekonomii a politice dvakrát platí rčení starořeckého filozofa Herakleita o tom, že člověk nevstoupí dvakrát do jedné řeky.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here