CZ.NIC vypnula proruské weby. I ProtiProud exmluvčího Klause

3215
proruske
Ruský prezident Vladimir Putin dlouhodobě vede proti zemím EU dezinformační válku, shodují se odborníci. / Ilustrace: Pixabay.com

Vláda sáhla v boji proti dezinformacím k nebývalému kroku. Po začátku agrese Ruska na Ukrajinu zablokovala vybrané proruské weby. Veřejný zájem tak dostal přednost před svobodou slova.

Sdružení CZ.NIC, které je provozovatelem registru domén s českou národní internetovou koncovkou, na základě doporučení vlády zablokovalo osm webů. Jsou to proruské stránky Aeronet.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. CZ.NIC zablokoval také stránky ProtiProud.cz někdejšího mluvčího Václava Klause Petra Hájka. Největší český internetový vyhledávač Seznam.cz dezinformační weby přitom již označuje oznámením, že šíří konspirační či sporný obsah.

„Možná je to na hraně, je k tomu ale potřeba odvaha,“ uvedl k blokaci stránek včera [28.2.] v diskuzním pořadu Partie televize Prima premiér Petr Fiala [ODS].

Za schvalování války jako trestného činu hrozí pokuty i postihy

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň na mnoha internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ zdůvodnil toto mimořádné opatření výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Výjimečná situace si žádá výjimečná řešení

Rozhodnutí vlády o umlčení proruských webů předcházely výzvy mnoha politiků a právníků. Ti požadovali, aby vláda zamezila šíření lží a dezinformací ze strany proruských dezinformačních webů. Například místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek [KDU-ČSL] prohlásil, že není na co čekat.

Postup vlády schvaluje také předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny PČR Pavel Žáček [za ODS].

„Jednoznačně placená či jinak ruskou propagandistickou mašinérií podporovaná média je nutné vypnout, zastavit. Nesmí šířit podporu agresivní válce Vladimira Putina. Nejsme v tom sami, proti Russia Today, včetně Sputniku už zasáhla i EU,“ říká pro FinTag.cz Pavel Žáček.

Jako novinář jsem na přelomu osmdesátých a devadesátých let bojoval za svobodu slova, možno říci absolutní. Takže je to pro mě citlivá věc. Pokud se ale nacházíme v zásadním civilizačním konfliktu, a pod hybridním ruským útokem jsme již minimálně několik let, který fatálně ohrožuje naši společnost, náš stát, naše ústavní instituce, naše hodnoty i naše partnery v zahraničí, musíme reagovat,“ upřesnil šéfredaktor časopisu Studentské listy v letech 1989 až 1991 a zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

To, že výše uvedené weby [s výjimkou Seznam.cz, pozn. red.] pracují ve prospěch Kremlu, dle odborníků dokazuje jejich obsah. Nepokrytě straní politice ruského prezidenta Vladimira Putina i jeho ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. Upřednostňuje informace ruských oficiálních zdrojů před zdroji ostatními. Jde například o prohlášení, že Ukrajina je umělý „nacistický“ stát. A jako takový nemá právo na vlastní existenci. Anebo: Na separatisty zabraných ukrajinských územích Ukrajinci provádějí genocidu rusky mluvících obyvatel. Případně: Rusko je ohroženo ze strany NATO.

Proruské dezinformace nejsou v Česku žádná novinka

Rozhodnutí vlády o blokaci webů proto není velké překvapení. Už den před ní premiér Fiala potvrdil, že Česko je vystaveno novým kyberútokům, ale také opakovaným dezinformačním útokům.

„Jsme v dezinformační válce. Jsem připraven vytvořit program systematického boje proti dezinformacím. Děláme všechno pro to, aby boj s dezinformacemi byl razantnější a důslednější,“ přislíbil.

Zároveň uvedl, že pokud v minulosti přemýšlel o vytvoření speciální pozice při vládě pro boj s dezinformaci, aktuální vývoj ho o nutnosti jejího zřízení již přesvědčil. Přičemž už nyní premiérovi v oblasti dezinformací radí někdejší ředitel Lidových novin a vydavatelství Economia nebo Vltava Labe Media Michal Klíma.

Premiérovi Fialovi bude radit Horská, Klíma, Pojar či Křeček

Na sociálních sítích probíhá dezinformační válka již několik let. V zahraničí se týkala například amerických voleb nebo brexitu. V České republice lži, polopravdy a dezinformace ovlivnily odmítnutí zřízení americké protiraketové základny v Brdech, prezidentské i sněmovní volby. Tradičním cílem dezinformátorů je i naše členství v Evropské unii a NATO.

Práce šiřitelů proruské propagandy se projevila i v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích, na kterém se podle vyšetřovatelů podíleli ruští agenti. V poslední době se dezinformátoři zaměřili především na migraci a pandemii koronaviru, především zpochybňování existence covidu, očkování a ochranných opatření. V případě očkování proti covidu-19 upřesněme, že v Evropě oproti například USA, nesmějí farmaceutické firmy směšovat informace o léčivech s marketingem.

„Informační vakuum tak vydalo veřejnost napospas dezinformátorům,“ upozornil v této souvislosti například v podcastu ZdraveZpravy.cz náměstek ministra zdravotnictví a bývalý výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Konspirace slouží konspirátorům k vlastnímu prospěchu

Výroční zpráva BIS za rok 2020 upozorňuje, že takzvané anticovid hnutí spojilo lidi, kteří se vymezují proti koronavirovým opatřením, a představitele dezinformační scény. Roman Máca, analytik Institutu pro politiku a společnost poukazuje na to, že někteří bojovníci s covidem si na tom doslova zařídili živobytí.

„Boj proti proticovidovým opatřením šířili proruští aktivisté, kteří se na dezinformační scéně pohybují už dlouho,“ říká pro FinTag.cz Roman Máca.

„Postupně využívali obav z migrantů, covidu. Jejich smyslem je boj, a je jedno, o co jde. Hlavní cíl je vnášení chaosu a neklidu do společnosti, vyvolávání strachu, štěpení společností a tím oslabování země,“ vysvětluje.

Z chaosu a strachu – aktuálně stranění Rusku – dle něj těží dané skupiny politický vliv. Jako příklad uvádí komunistickou stranu, ale i neúspěšné strany jako Trikolora, Volný blok či iniciativu Chcípl pes. Její předseda Jakub Olbert se nijak netají politickými ambicemi, dokonce se chystá kandidovat v prezidentské volbě.

Volný blok se rozpadl. Exposlanec Volný svůj boj ale nevzdává

Analytik Máca nepovažuje za překvapení, že ani dnes kontroverzní weby a kanály politických extrémistů publikují proruské dezinformace.

„Jeli v tom i před covidem, udělali si do covidu jen odbočku, protože se to nabízelo. Přineslo to spoustu nových aktivistů, kteří začali pronásledovat vědce a lékaře i otravovat v očkovacích centrech. A za to jako za vlastenecký boj za svobodu požadovali příspěvky nebo prodávali údajné léky jako ivermektin nebo bělidlo,“ myslí si Máca.

Politické iniciativy jako Chcípl pes nebo Zdravé fórum si dle jeho názoru na dezinformačním boji postavily vlastní byznys.

„Když covid zmizí, těžko řeknou, už nám neposílejte žádné peníze. Přecházejí na další téma, které budí neklid a emoce a na kterém zase dokáží vyrýžovat nějaké peníze,“ říká analytik na průhledné důvody šiřitelů lží.

Podle něj je v Česku kolem padesáti lidí, kteří na takových aktivitách vydělávají. Mnozí jsou ve finančních problémech nebo dokonce čelí exekucím.

Sloužit Putinovi je vlastizrádné, říká senátor Fischer

„Sloužit Putinovi je vlastizrádné. Není možné přihlížet šíření prokremelských lží v naší zemi,“ prohlásil senátor Pavel Fischer [BEZPP], který v minulosti pracoval v týmu Václava Havla a působil jako velvyslanec ve Francii a Monaku. Na problematiku boje s dezinformacemi upozorňoval Senát dlouhodobě.

„Z našeho úhlu pohledu je to starý neřešený problém, který zůstával mnoho let stranou zájmu premiéra Babiše,“ dodal.

Mimoparlamentní strana KAN ve svém prohlášení připomněla, že Česko je již dlouhou dobu terčem hybridní války a napomáhá jí domácí pátá kolona.

„Ve veřejném prostoru i v politice jsou síly, které zpochybňují naše členství v NATO a EU. Jejich protagonisté se schovávají za údajné národní zájmy, ohrožení svobody a vlastenectví. Ve skutečnosti posluhují zájmům Ruska a ohrožují naši svobodu a ukotvení v rodině demokratických zemí,“ uvádí zástupci KAN.

Strana vyzvala média, aby proruské osoby začala ignorovat, aby jim nedávala prostor k šíření jejich lží a dezinformací.

Za přijetí rozhodných kroků proti šíření dezinformací, i kdyby byly omezením svobody slova, se stavějí i významní právníci.

„Putinův útok na Ukrajinu mění situaci. Bránit se lžím je v této době ve veřejném zájmu,“ prohlásil v médiích bývalý ústavní soudce Stanislav Balík, dnes advokát a pedagog.

Proruské dezinformace nabírají na intenzitě

Komunikační tým Evropské unie EU StratCom zveřejnil databází více než 2 700 případů dezinformací, které zachytil a popsal v loňském roce. V 947 případech se buď přímo týkaly Česka, nebo je v české verzi alespoň dál šířily tuzemské dezinformační weby. A mezi nimi převládala témata související právě s Ukrajinou. Dění na českých webech mapuje také neformální sdružení zaměřené na odhalování dezinformací v tuzemském kyberprostoru – Čeští elfové.

To, že v Česku v posledních týdnech a dnech významně vzrostl počet dezinformací o Ukrajině, potvrzuje datový analytika František Vrabel.

„Naše politická reprezentace by si konečně měla uvědomit, v čem je problém. Že proti nám působí cizí mocnost – dlouhodobě, psychologicky a snaží se naši společnost rozvrátit,“ vyjadřuje jednoznačný názor.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Mezi prvními iniciativami, které se postavily za Putina, byla iniciativa Chcípl pes. Tvrdila, že Putinovi nezbude nic jiného, než zasáhnout v separatistických republikách. A přijala rétoriku Moskvy, že v nich dochází ke genocidě, za kterou mohou Spojené státy.

„Spojené státy se svým dolarem potřebují válku, Ukrajina se svojí kolabující a zkorumpovanou ekonomikou potřebuje najít viníka. Fialova vláda se chová jako užitečný idiot USA,“ psal web.

Autorem textu byl představitel iniciativy Jiří Janeček. Příspěvek po ostré kritice smazali.

Dle odborníků za šířením dezinformací stojí Rusko. I když má v Česku jen jeden svůj zdroj – Sputnik, vytvořilo si u nás během let svoji pátou kolonu. A ta pracuje v jeho prospěch.

Dezinformace podněcují k nenávisti a násilí

Dezinformační weby a šiřitelé dezinformací politiky nebo takzvanými nezávislými novináři, ve skutečnosti pracujících třeba pro ruskou státní televizi nebo pro televizi ruské armády, ale třeba i pro některé z politických stran, představují podle analytika Mácy významné riziko pro vnitřní bezpečnost země.

„Dezinformace, které mají podněcovat k násilí, nenávisti jsou velmi nebezpečné, protože mohou vést k násilným akcím,“ říká a připomíná případ penzisty Baldy, který se ze strachu z imigrace stal sám teroristou.

Další riziko je, když dezinformace ovlivní volby a k moci se dostane politická strana, která může otočit vývoj země.

„To může vést ke změně bezpečnostního prostředí, ke změně politické orientace. Není náhoda, že dezinformací využívají hlavně strany, které podporují Kreml,“ tvrdí Máca.

Vzhledem k tomu, že nás Moskva bere jako nějakou ruskou gubernii a vládnoucí režim v Rusku je zločinný, představuje to podle něj velké ohrožení pro Českou republiku a pro její ukotvení v mezinárodních organizacích. Proto je zastánce přijetí ráznějších opatření.

Svoboda slova je nedělitelná, tvrdí Miroslav Macek

Ozývají se ale i hlasy proti omezování svobody slova. Bývalý významný člen ODS Miroslav Macek v otevřeném dopise premiérovi vyjádřil znepokojení nad tím, jak vláda přistupuje ke svobodě slova. Ta je dle jeho názoru nedělitelná – buď je, anebo není.

„Zablokování vybraných ´dezinformačních webů´ se ničím neliší od pálení knih v nacistickém Německu či rušení ´štvavých vysílaček´ Svobodná Evropa a Hlas Ameriky komunistickým režimem,“ uvádí dva příklady.

„Ochránit hloupé občany, kteří podle Vás nemají tolik soudnosti a rozumu jako Vy a Vaši cenzoři, a tak si nedej bože začali myslet něco jiného, než si přeje státní propaganda,“ prohlásil Macek.

Zároveň vyzval premiéra, aby nedělal z občanů tupé nemyslící stádo, které je zapotřebí „vést“ tím jediným správným směrem.

„Bez svobody slova jde totiž vždy o cestu do pekel,“ tvrdí Macek, který se v otevřeném dopise tituluje jedním z otců – zakladatelů ODS.

Libuše Frantová

3 KOMENTÁŘE

  1. nějak se v tom začínám pomalu ztrácet naše demokratická vláda a evropská unie ctící základní lidská práva by měla vypsat přesné závazné pokyny abych věděl jak a co a kde mám říkat abych se nedostal do nějakého maléru jako hospodský palivec ve švejkovy ten si taky dával sakra pozor a dostal se do maléru – opravdu se v tom nějak ztrácím

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here