Situace tlačí Rusy již podruhé k prodeji realit pod cenou

13449
realit
Karlovy Vary / Foto: Redakce FinTag.cz

Rusové v České republice vlastní mnoho významných realit. Zejména pak v turisticky atraktivních lokalitách, jako jsou centra velkých či lázeňských měst. Praha nebo Karlovy Vary jsou toho pěkným příkladem.

Nyní je však někteří Rusové nabízí k prodeji. Důvodem jsou problémy, které jim působí válečné tažení jejich země na Ukrajině v zemích Evropské unie.

Rusové začínají prodávat své nemovitosti. A očekáváme, že počty prodejů těchto realit porostou,“ říká hlavní ekonom portálu Videobydlení Jakub Veverka.

V posledních letech jde o druhou vlnu prodejů realit v ruském vlastnictví v Česku. První vlna se odehrála s příchodem čínského koronaviru a následným odlivem turistů z atraktivních lokalit.

Karlovy Vary dostaly druhou facku, říká šéf Thermalu V. Novák

A nyní Rusy pobývající v Česku jejich válka na Ukrajině a s ní spojené ekonomické sankce znovu dostávají pod tlak. V Česku vláda například Rusům zastavila vydávání nových víz.

„Vláda rozhodla o zastavení udělování víz a dlouhodobých trvalých pobytů státním příslušníkům Ruské federace s výjimkou humanitárních důvodů. K tomuto kroku jsme se rozhodli a o tom, že je to správný krok, budeme přesvědčovat i naše partnery z jiných evropských zemí,“ oznámil premiér Petr Fiala [ODS].

Vláda navíc oznámila, že chce provést revize již vydaných pobytových víz Rusům žijících v Česku. A nejen to. Podle premiéra ministerstvo financí prověří ruské firmy nebo firmy s ruskými majiteli ve vztahu k čerpání veřejných prostředků z veřejných zdrojů v Česku. A v diskuzi jsou i další sankce.

„Účinný postih Rusku za jeho napadení Ukrajiny spočívá pouze v totálním odříznutí Ruska od civilizovaného světa. Chcete se chovat jako barbaři, chovejte se jako barbaři doma. Vaše děti ale už nevystudují na univerzitách v USA a v zemích západní Evropy. Vaše manželky a milenky nebudou nakupovat v buticích v Miláně a Paříži,” uvedl například v nedávném podcastu pro FinTag.cz bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Prodej realit pod tlakem přináší ztrátu

Jakub Veverka upozorňuje, že ti z Rusů, které válka jejich vlády na Ukrajině a následné sankce přiměly k rozhodnutí prodat v Česku nakoupené nemovitosti, musejí slevit ze svých představ o ceně.

„Ti, kteří prodávají, prodávají pod cenou. A i další prodávající se musejí připravit na to, že prodejní ceny jejich realit budou nižší než kupní. Nebo nepokryjí náklady na drahé, opulentní a leckdy i bizarní rekonstrukce,“ tvrdí.

Státem zvýhodněné úvěry na bydlení de facto přestaly existovat

V praxi to znamená, že ti z Rusů, kteří nyní prodávají či plánují prodej svých realit, většinou vykáží ztrátu. Ať už jsou jejich představy o prodejní ceně jakékoli. Slova Jakuba Veverky potvrzují i data České národní banky [ČNB] o dlouhodobě přestřelených cenách realit v Česku, a to až o 20 procent. Což platí pro všechny reality, nejen ty, které si pořizují movití Rusové v Česku.

„Z našich dat vyplývá, že ceny [realit v ruském vlastnictví] jsou navýšeny zhruba o 25 procent, než je reálná cena, za kterou je možné tyto luxusní byty, či domy prodat. Teď ale musí majitelé těchto bytů a domů zlevnit, zvlášť, když chtějí prodat rychle. Dle našeho odhadu ceny těchto nemovitostí o 25 až 30 procent klesnou, než kdyby se tyto nemovitosti prodávaly před půl rokem,” říká Veverka.

Uprchlíci z Ukrajiny akcelerovali trh s pronájmy

Odborníci z realitního trhu se dále shodují, že příchod stovek tisíců uprchlíků z Ukrajiny v Česku významně akceleroval trh s pronájmy. Například v Karlových Varech počet volných bytů k pronájmu klesl za poslední týdny o více než 50 procent.

„Jasné, že se příchod uprchlíků z Ukrajiny u nás projevuje. Máme velký zájem o pronájmy, zejména ty krátkodobé, protože neví, jak dlouho se tu zdrží. Berou vše, co je. Jsou většinou movití. Nemají problém zaplatit pronájem či kauci. Peníze mají,“ uvedl pro FinTag.cz manažer realitní kanceláře v Karlových Varech Důmrealit.cz/Bonus Milan Zubaj.

Fiala: Pomocí uprchlíkům pomáháme i českým občanům

Nárůst počtu Ukrajinců v lázeňském městě potvrzuje i ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák. Stejně jako rozpohybování se tamějšího trhu s pronájmy.

„Když to ale srovnám s Prahou, tak mám za to, že u nás, v Karlových Varech, je těch Ukrajinců stále podstatně méně,“ uvedl tento týden pro FinTag.cz při své návštěvě Prahy.

Podle Jakuba Veverky současná situace povede ke zvýšení nabídky luxusních nemovitostí v turisticky atraktivních lokalitách, na kterých v minulosti vydělávali právě v Česku etablování movití Rusové. A zároveň i k mírnému poklesu jejich cen.

Z důvodu sankcí na rusky hovořící občany očekáváme mírný pokles cen luxusních rezidenčních budov,“ potvrzuje.

Abramovič byl či je zainteresován na válce na Ukrajině

A navíc podle něj – stejně jako Rusům nyní komplikuje život agresivní politická kultura vedení jejich země, zkomplikuje jim v případě jejich nemovitosti i jim kultura vlastní.

„Vzhledem k bizarnímu stylu bohatších Rusů tyto své nemovitosti za jimi investované prostředky neprodají. Očekáváme tedy, že zůstanou v nabídkách realitních kanceláří. Již nyní sledujeme trend, kdy takový typ nemovitosti setrvává v nabídce i několikrát déle než běžné rezidenční nemovitosti,“ uzavírá.

–DNA–

1 komentář

  1. Je to tak. Žiji v Karlových Varech a v domě nad kolonádou, kde si Rusáci kupovali byty a pravdou je, že je opravili a vybavili, většinou bizarně k jejich vkusu, začínají se prodávat byty Čechům. Někteří to stihli před jimi vedou válkou proti Ukrajincům, jiní by chtěli ale . . . . Zásadní je ovšem, že to sice byla ruská namyšlená a arogantní střední klientela a má tu ve Varech třeba 2 – 3 byty a teď je to pro ně těžko dosažitelné, ale najdou se samosebou realitky, které vždy kolaborovali a budou nabízet.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here